Kiakadtak az Európai Parlament dolgozói, mert drágult a menza

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.13. 08:32

„A leves csak egy dolog, de a salátabár és még a kávé is sokkal drágább lett” – panaszkodott név nélkül egy lengyel dolgozó a Politicónak.

Kiakadtak az Európai Parlament dolgozói, mert drágult a menza

Hivatalos panaszt nyújtottak be az Európai Parlamenthez Brüsszelben, miután az ottani étkezde jelentősen növelte árait – írja a Politico. Az emelés miatt egyes ételek ára akár huszonöt százalékkal is drágult. Például korábban a nap levese csak nyolcvan centbe (250 forint) került, ám múlt csütörtökre már egy egész euróra nőtt az ára, ami átszámítva hozzávetőlegesen 320 forintnak felel meg.

Az árnövekedés oka, hogy az ételek árai már tartalmazzák a korábban nem felszámított áfát, illetve hogy augusztus 5-től új üzemeltetők vannak. 

„A leves csak egy dolog, de a salátabár és még a kávé is sokkal drágább lett” – panaszkodott név nélkül egy lengyel dolgozó a Politicónak.

Az Európai Parlament szóvivője szerint ők kommunikálták a képviselők és munkatársaik felé az áfával kapcsolatos változásokat, és azt is, hogy 2018 decemberében új pályázatot írnak ki az üzemeltetésre. A dolgozók ezt viszont vitatták, szerintük nem hirdette ki előre senki, hogy az új szállítókkal magasabb árak is járnak.

Az Európai Parlament dolgozóinak feszültségét fokozhatja az is, hogy az Európai Bizottság, illetve Európai Tanács étkezdéiben jóval olcsóbbak az ételek.

Például míg az Európai Parlamentben 100 gramm saláta 1,3 euró (407 forint), a Bizottság épületében mindössze 82 cent (257 forint). 

Emlékezetes: pár hónapja Magyarországon is volt menza-gate. Azután akadtak ki sokan, hogy kiderült: a Budai Vár Karmelita Kolostorába költöző miniszterelnök és az ott dolgozók igen olcsón ehetnek az ottani menzán, amit ráadásul a Gundel üzemeltet. Mindez egyébként annak ellenére történt, hogy a parlament épületében is gyakorlatilag haosnlóan olcsó a menza.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek