+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. augusztus 12. hétfő, 19:25
A közkincsnek számító, ingyen letölthető e-könyvek általában csúnyák és gyatrán vannak megcsinálva, de most ajánlunk egy helyet, ahol ez nem így van.

Párszor írtunk már itt az Azonnali Könyves Kálmán rovatában a közkinccsé váló művekről, illetve az e-könyvekről is, utóbbiak esetén főleg arról, hogy drágák, és hogy az áfa miatt most már lehetnének olcsóbbak. A két téma ott ér össze, hogy ugye egy csomó olyan könyv van, amihez már ingyen hozzá lehetne jutni, mert nincs rajtuk jogdíj, és az e-könyvet nyomtatni sem kell, szóval adja magát, hogy egy csomó régi cucc könnyen elérhető legyen e-könyvben.

 

És persze vannak is ilyen oldalak és projektek, mint a Project Gutenberg vagy magyar nyelvű darabokhoz akár a Magyar Elektronikus Könyvtár, meg

 

van egy sor másik hely, ahol valóban vannak ingyenes e-könyvek, csak sajnos elég hullámzó minőségben.

 

Gyakran rossz a tördelés, nincs tartalomjegyzék, csúnya a borító, összefolyik a szöveg: ez pedig annyit ront az olvasmányélményen, hogy velem előfordult már, hogy miután egy jogdíjmentes szöveget csak csúnya verziókban találtam meg, inkább megvettem egy rendes kiadó által kiadott e-könyvben.

 

A szenvedésnek vége!

 

Bár nem ma indult a projekt, hanem 2017-ben, én mégis most bukkantam rá a Standard Ebooks nevű oldalra, ahol önkéntesek dolgoznak azon, hogy egyre több közkincsnek számító könyvet hozzanak el profi, modern e-könyvként az olvasóknak angol nyelven. Ez azt jelenti, hogy

 

a szövegeket átolvassák, a tördelést és a betűket rendesen megcsinálják, és csinálnak hozzá egy minimál, de csinos borítót is.

 

A különbség egy random Project Gutenbergből származó ekönyv és egy Standard Ebooks keze közül kikerülő darab között ég és föld, az elmúlt pár napban jó párat leszedtem és teszteltem, hogy ezt egyértelműen megállapíthassam.

 

Ráadásul a választék is elég jó: ajánlok is rögtön pár könyvet, amit érdemes leszedni annak, aki olvas angolul.

 

+ Van egy jó adag klasszikus sci-fi: egy-egy novellaválogatás Philip K. Dicktől, Algis Budrystől és Stanley G. Weinbaumtól, aztán van könyv André Nortontől, vagy fent van Fritz Leiber Hugo-díjas regénye, a The Big Time.

 

+ Akad itt egy sor klasszikus horror és fantasy is: egy novellaválogatás H. P. Lovecrafttől, illetve itt van a The King in Yellow Robert W. Chambers-től, amit sokan a True Detective első évada miatt ismernek;Robert E. Howard, Lord Dunsany, L. Frank Baum, Edgar Rice Burroughs és George McDonald könyvei.

 

+ Egy sor egyéb klasszikus: a Moby-Dick, a Frankenstein, a Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, a Walden, H. G. Wells, Lewis Carroll, Arthur Conan Doyle, Maurice Leblanc és Jules Verne könyvei.

 

+ Ezen felül pedig olyan izgalmas tényirodalmi szövegek, mint Benjamin Franklin önéletrajza, A gall háború Caesartól, Charles Darwin alapműve, A fajok eredete, vagy a Kommunista kiáltvány, persze mind angolul.

 

Itt lehet átpörgetni a teljes választékot, megéri! Itt pedig be lehet szállni önkéntesként a projektbe.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás