+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2019. augusztus 11. vasárnap, 12:19
Bár nemrég kiderült, hogy a kormánymédia még nézni sem szereti őket, a Sziget külön figyelmet fordít rá, hogy mozgássérültek is tudjanak bulizni. Megnéztük, hogy áll a helyzet.

Buli, zene, néha vadulás, máskor lazulás – általában ilyesmik miatt mennek ki a Szigetre a fesztiválozók. Persze ahhoz, hogy ezeket élvezzük meg kell barátkozni a tömeggel, azzal, hogy hol egy rakás Pikácsunak öltözött részeg hollandot kell kerülgetni a zsúfolt poros utakon, hol a büfék utánpótlását szállító kisteherautók elől kell elugrani, vagy éppen azzal, hogy a sátrazással járó nomád körülmények mennyire le tudják szívni az ember energiáit.

 

„A KÜLÖNBÖZŐSÉG EREJE NAGY DOLGOKRA KÉPES” – OLVASHATÓ A JÓL HANGZÓ SZLOGEN A SZIGET PROGRAMFÜZETÉNEK HÁTULJÁN. DE VAJON MIT TESZ A FESZTIVÁL A FOGYATÉKKAL ÉLŐ LÁTOGATÓKÉRT? 

 

A sok apró kellemetlenség egy idő után a leglelkesebb partiarcokat is le tudja lohasztani, de mi van akkor, ha mindezt kerekesszékhez kötve tudja csak átélni az ember?

 

Egyáltalán mennyire akadálymentesített a Sziget, és mit tehet az a mozgássérült ember, aki anélkül szeretne bulizni ott, hogy a családnak kelljen őt kísérgetnie?

 

Helyszíni riport fotókkal a Szigetről!

 

Még Braille-írásos programfüzet is volt

 

Hogy a Sziget mennyire figyel az akadálymentesítésre, arról Vidó Andreával, Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. cégvezető helyettesével beszélgettünk elsőként az „Easy XS Camping” névre keresztelt akadálymentesített kempingben. A kezdetek kapcsán elmondta: ha a fogyatékkal élők nehézségeinek megtapasztalására lehetőséget adó élménypark nem is éppen egyidős a már 26. alkalommal megrendezett Szigettel, de azért már régóta, másfél évtizede fixen jelen van a fesztivál életében.

 

BARÁTNŐK A SZIGETEN

 

Az élményparkot – ami idén XS Land néven fut - először az azóta már bezárt Ability Park üzemeltette a fesztiválón, ezt később a Nem Adom Fel Alapítvány vette át. A park szerepe azért fontos, mert ehhez kapcsolódva lett egyre tudatosabb maga a Sziget is az akadálymentesítés irányába. Például korábban Braille-írásos programfüzetük is volt, ezt már csak azért nem adják ki, mert a technika fejlődése miatt már nem igazán van rá szükség. 

 

SORBANÁLLÓK AZ XS LAND ÉLMÉNYPARK ELŐTT, AHOL TÖBBEK KÖZT KI LEHET PRÓBÁLNI, MILYEN KEREKESZÉKKEL VAGY VAKON ÉLNI

 

Akadálymentes kempingje a Szigetnek 8-10 éve van a speciális szükségletekhez kialakított wc-vel, vizes blokkal ellátva, négy éve pedig már olyannyira sérült embereket is fogadnak benne, akik nem tudnák önmagukat ellátni.

 

Aki itt sátrazna, az ingyen teheti meg, mindössze előzetesen kell hozzá regisztrálni.

 

Mint Vidó Andrea sorolta: a szervezők biztosítanak lehetőséget kerekesszék kölcsönzésére, moped bérlésére; kérésre ingyenesen segítenek eljutni a kerekesszékeseknek a reptérről a fesztiválra, és vissza; van vakkísérő szolgálat, de a fesztiválozók rendelkezésére állnak nemzetközi és magyar jelnyelvet ismerő segítők is. 

 

SPECIÁLIS RÁMPÁVAL FELSZERELT VIZESBLOKK, AMIT CSAK KEREKESSZÉKESEK HASZNÁLHATNAK

 

Na és azon túl, hogy akadálymentes kempinget tart fenn a Sziget, mit tesznek azért, hogy kerekesszékkel is lehessen élvezni a fesztivált? Vidó Andrea szerint miután a Sziget a természetben, szabad téren van, soha sem lehet teljesen akadálymentesíteni a teljes területét, ugyanakkor amit lehet, igyekeznek megtenni.

 

Például a főbb utakat úgy alakítják ki, hogy kerekesszékkel is járhatóak legyenek, a fontosabb helyszínek pedig – vagyis a Nagyszínpad, az A38 sátor és az Aréna – megközelíthetőek,

 

míg a nagyobb wc-blokkoknál vannak akadálymentesített toalettek. Arra is figyelnek, hogy a jegybecserélés és pénztár kerekesszékkel is megközelíthető legyen, vagy hogy azzal is át lehessen haladni a beléptető kapukon.

 


PÉNTEKEN KORA DÉLUTÁN KEZDETT BEINDULNI AZ ÉLET A SZIGETEN

 

Lenne még mit tenni

 

Hogy miben kéne még a Szigetnek fejlődnie, arra Vidó Andrea azt mondta: kapásból tudna olyan utakat említeni, amiket érdemes lenne még akadálymentesíteniük, de vannak olyan rajtuk kívül álló tényezők is, amiken lenne még mi javítani. Ilyen például a közlekedés: jó lenne, ha akadálymentes lenne a HÉV, vagy például a Sziget hajóállomása, ám utóbbinak az elvégzése a BKK reszortja. Kerekesszékkel problémás lehet a Sziget vendéglátóhelyein is ételt-italt kérni, hiszen sokszor így nem lehet felérni a pultot. Ami a Sziget Iroda által szervezett többi fesztivált, például a VOLT-ot vagy a Soundot illeti, ott még koránt sem tartanak ott akadálymentesítésben, mint a Szigeten. Míg akadálymentesített vécék persze vannak, de kemping például nincs, igaz, jóval kisebb méretű fesztiválokról van szó.

 

NEM MINDEN A SZIGET FELADATA, AMI AKADÁLYMENTESÍTÉS. PÉLDÁUL AZ ILLETÉKES ÚTFENNTARTÓ FIGYELHETNE ARRA, HOGY HA MÁR MILLIÁRDOS HASZNOT HAJT A FESZTIVÁL, ARRÓL TÁVOZVA NE LEHESSEN ILYEN SZÉP NAGY GÖDÖRBE BOTLANI


Hogy milyen visszajelzés érkezik a szervezők felé a mozgássérültektől, arra Vidó Andrea úgy válaszolt: a kempinggel elégedettek szoktak lenni, általában inkább az okozhat problémát, hogy ott főleg csak a rászorulók táborozhatnak. Vagyis hiába érkezik együtt egy nyolcfős társaság, az ép vendégek közül legfeljebb egy-két segítő lakhat ott, nem mindenki, ami miatt szoktak panaszkodni.

 

Anyuval bulizni gáz

 

A Szigeten még egy fontos szolgáltatást igényelhetnek a rászorulók: díjmentes személyi asszisztenciát, amit a Mozduljunk ki! Egyesület biztosít önkéntesen. Ez azt jelenti, hogy akinek szüksége van rá, amellett akár éjjel-nappal van segítő. Az eddigi tapasztalatok alapján ezt a Sziget alatt körülbelül húszan veszik igénybe, több emberre kapacitás se nagyon lenne, hiszen van, aki mellett egyszerre két segítőnek is kell lennie. Míg az elején jellemzően külföldiek jelentkeztek rá, már egyre több közöttük a magyar is.

 

„Valljuk be: senki sem akar az anyukájával bulizni járni, mert az gáz”

 

– az asszisztenciát igénybe vevő fiatalok motivációiról már Teofilaktu Alexandra, a Mozdulj ki! Egyesület szakmai koordinátora beszélt önkéntesei, és persze a kemping lakóinak körében. Az egyesület négy éve biztosít asszisztenciát a Sziget-lakóknak, míg év közben budapesti koncertekre kísérik a mozgássérülteket. A szervezetet ő alapította Zsolnay Dórával, hozzávetőlegesen pedig hetven önkéntesük van. 

 

FESZTIVÁLOZÓ A MOZDULJ KI! EGYESÜLET ÖNKÉNTESEINEK KÖRÉBEN. FORRÁS: BORS ESZTER – BORSOPHOTO / MOZDULJUNK KI! EGYESÜLET

Önkénteseik nyolcvan százaléka a SOTE Pető András karának konduktorhallgatója, a többiek pedig az ismerősök, barátok közül kerülnek ki. A helyszíni munkát befolyásolhatja, hogy emberileg mennyire passzol össze a segítő és a segített, de ez többnyire nem szokott problémát jelenteni. Az önkéntesek kiválasztásánál Teofilaktu Alexandra szerint főleg azt veszik figyelembe: emberileg mennyire tettre kész és megbízható az illető. Miután az önkéntesek egymást szűrik, így nem szokott a feladatra alkalmatlan ember a csapatba kerülni.

 

Mindenki bulizni és inni jár a Szigetre

 

Az egyik önkéntes lány arról beszélt: munkája során számára a legnehezebb a kerekesszékes fesztiválozók egyik helyszínről a másikra való eljuttatása a sok ember miatt. Ugyanakkor azt tapasztalta: míg egy átlagos budapesti koncerten vegyes a fogadtatása a mozgássérült bulizóknak, a Szigeten elfogadóbb a légkör, szívesen segítenek.

 

És hogy mi a legjobb a munkájában? Persze az, hogy együtt tud bulizni azzal, akinek segít.

 

Egy huszonéves önkéntes fiú pedig arról mesélt: az akadálymentesítés valójában a társadalom hozzáállásánál kezdődik, vagyis hogy mennyire segítőkészek az emberek. „Az a csendes elfordulás, ami jellemzi a szüleink és nagyszüleink generációját, kezd kikopni a társadalomból”. 

 

Persze túlzásokba is lehet esni, hiszen nem mindenki szorul segítségre, vagyis mindenképpen érdemes először megkérdezni, hogy az adott személynek egyáltalán kell-e segíteni.

 

Így nem fordulhat elő, hogy egy kerekesszékest akarat ellenére toljanak arrébb.

 

KONCERTEN KEREKESSZÉKKEL. FORRÁS: BORS ESZTER – BORSOPHOTO / MOZDULJUNK KI! EGYESÜLET

 

Arról is beszélt: ugyan a Szigethez hasonló szinten akadálymentesített fesztivál nincs,

 

fontos, hogy azokon is megjelenjenek a kerekesszékesek, hiszen a szervezők is jobban fognak erre figyelni, ha látják van erre igény, „egy idő után tudatossá válnak, és ciki lesz nekik, ha a 21. században nem figyelnek erre”.

 

Az asszisztenciát egyébként életkortól függetlenül igénybe lehet venni – persze 18 év alatt szülői beleegyezéssel –, ha kell, már a Szigetre való beköltözésben is segítenek azoknak, akik hivatalos papírral tudják rászorultságukat igazolni. Ugyan van, hogy cukorbetegek vagy Crohn-betegek is bepróbálkoznak a kempingbe jutással, de helyhiány miatt őket nem tudják fogandi, csak azokat, akik valóban mozgássérültek. Idén a fesztivál első három napjáig harmincan jelentkeztek az akadálymentesített kempingbe – harmaduk magyar -, míg kísérőt eddig 15-en igényeltek.

 

MOPED AZ AKADÁLYMENTESÍTETT KEMPINGBEN

 

Mint Teofilaktu Alexandra elmondta: a náluk kempingezők között sok az „ős szigetes”, rendszeresen visszajáró bulizó. Az egyik 24 éves kerekesszékes fiú arról mesélt, ő már harmadik éve jár ide vissza, ez pedig a második alkalom lesz, hogy egy teljes hetet a fesztiválon tölt.

 

Hogy miért jár a Szigetre, arra nemes egyszerűséggel pont azt mondta, ami bármelyik fiataltól várható: „bulizni és inni”.

 

A koncertek mellett azt szereti a Szigetben, hogy kiszakadhat otthonról, például akkor kel és akkor fekhet, amikor csak akar, vagyis megvan a szabadsága.

 

FOTÓ: Bors Eszter - borsophoto / Mozdulj Ki ! Egyesület; Hutter Marianna / Azonnali.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás