Zelenszkij pártjának képviselője a háborúra hivatkozva csapna le az ukrán médiára

Szerző: Illés Gergő
2019.08.08. 09:34

Az ukrajnai fegyveres konfliktus idejére „háborús szójegyzék” használatát követelné meg a médiától a kormánypárti képviselő.

Zelenszkij pártjának képviselője a háborúra hivatkozva csapna le az ukrán médiára

Egységes szabályozást szeretne elfogadtatni az ukrán médiával az Oroszországgal vívott hibrid háború idejére Szerhij Svec, Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának egyik képviselője szerint – írja az Interfax ukrán hírügynökség.

Médiacenzúra, a biztonságod érdekében

Svec javaslata azért különösen veszélyes, mert azt az ukrán kormánypárt, az önállóan parlamenti többséget gyakorló Nép Szolgája probléma nélkül el tudná fogadni azt a törvényhozásban, ezzel tovább rontva az ukrán sajtószabadság helyzetén. Ukrajna ugyanis a Riporterek Határok Nélkül újságírószervezet 2019-es médiaszabadsági indexe szerint csupán

a 102. helyen áll a 180 vizsgált ország közül, ez a 87. Magyarországnál is valamivel rosszabb érték.

„Hogyan kéne biztosítani a sajtószabadságot háborús állapot, szükségállapot, vagy katonai közigazgatás esetén? Egyelőre ez kimerül a különböző ügynökségeknek adott utasításokban, de ez nem egy rendszerszintű megközelítés...nekem viszont van egy ötletem” – fejtette ki az Interfaxnak Svec.

A törvényalkotó szerint a szerkesztőségeknek törvényileg kötelező lenne egy úgynevezett „háborús szójegyzéket használniuk”, amely meghatározza „a megszálló erőkre, a szeparatistákra, a kollaboránsokra, és az önjelölt köztársaságokra” vonatkozó szóhasználatot. Ehhez viszont Svec szerint szükséges lenne az állampolgárok megkérdezése, hogy

hajlandóak lennének-e az információ korlátozására a saját biztonságuk érdekében, és ha igen, akkor milyen mértékben.

Inkább oligarchamentesítésre lenne szükség

Az ötletet feldobó Svec egyébként maga is újságíró volt: sokáig az Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha által tulajdonolt 1+1 tévécsatornánál dolgozott. Kolomojszkijjal kapcsolatban gyakorta felmerül a vád, hogy Vologyimir Zelenszkij elnököt valójában ő irányítja. Nem csoda, hiszen Zelenszkij nagy sikerű, a Nép Szolgája címre hallgató kabarésorozata, mely elnöki kampányát alapozta meg, is az 1+1 tévén futott sokáig. Ráadásul Svecen kívül több, Kolomojszkij-közeli ember is megjelent Zelenszkij közelében:

például az elnök kabinetfőnöke, Andrij Bohdan az oligarcha közeli tanácsadójaként dolgozott, amikor az Dnyipropetrovszk kerület kormányzójaként tevékenykedett.

Hasonló háborús szójegyzék egyébként már július óta létezik Ukrajnában: az ideiglenesen megszállt területekért és belföldön lakhelyüket elhagyni kényszerülő személyekért felelős minisztérium már kiadott egy kis kézikönyvet arról, hogy hogyan is érdemes körülírni a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktust.

Ugyanakkor vannak, akik szerint Svec ötlete a média megregulázásával kapcsolatban épp az ukrán média egyik fő baját nem orvosolja: Igor Rozkladaj, egy ukrán civil szervezet médiajogi szakértője szerint például az ukrán médiában elsősorban több átláthatóságra és oligarchamentesítésre lenne szükség, és inkább ezzel kapcsolatban kéne új törvényt alkotni.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek