+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. augusztus 8. csütörtök, 13:51
Konkrétan annyit szórt el erre a tárca, mint a többi tizenhárom német minisztérium együtt.

Csak idén, azaz a 2019. január-júniusi időszak között kereken 155 millió eurót (azaz 49,6 milliárd forintot) fizetett ki tanácsadásért a német védelmi minisztérium – vagyis

 

konkrétan annyit szórt el erre a tárca, mint a többi tizenhárom német minisztérium együtt,

 

derül ki egy német baloldali képviselő, Matthias Höhn adatigényléséből. Mindez azért érdekes, mert a német védelmi minisztériumot július 17-ig az az Ursula von der Leyen vezette, aki idén novembertől az Európai Bizottság elnöke lesz. (Azóta pedig Angela Merkel pártjának, a kereszténydemokrata CDU-nak az elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer vette át a tárcát, német sajtóbeli elemzések szerint azért, hogy Merkel kiszemelt utódjelöltje bármikor át tudja venni a kormányzást.)

 

Thomas Silberhorn, a minisztérium parlamenti államtitkára az összeg méretét azzal indokolta, hogy a digitalizáció növekvő kihívások elé állítja őket – a 155 millió eurós kiadás nagyrésze, 109 millió euró (34,9 milliárd forint) ezért a 100 százalékban német állami tulajdonban lévő BWI-nek ment, ami a Bundeswehr IT-beszállító cége. A minisztérium, és az alátartozó hatóságok és kommandók az adatigénylésre adott válasz szerint 39 millió eurót (12,5 milliárd forintot) költöttek el külsős tanácsadói és támogatási szolgáltatásokra.

 

A minisztérium válaszában külön felhívja arra a figyelmet, hogy ezeket az összegeket „egy olyan méretű és komplexitású szervezet, mint a bel- és külföldön 260 ezer embert foglalkoztató Bundeswehr kontextusában” kell értelmezni, valamint hogy azért nem érdemes összevetni az ő tanácsadói kiadásaikat más minisztériumokéval, mert „nincs általánosan, minden szakterületre érvényes definíciója a »tanácsadói és támogatási szolgáltatásoknak«”.

 

Matthias Höhn, az adatokat igénylő Linkspartei politikusa reakciójában kritizálta, hogy egy egész hónapot várnia kellett az információkra (Magyarországon az infotörvény szerint 15 napon belül eleget kell tennie egy adatkérésnek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szervnek, ám ezt egy alkalommal simán meghosszabbíthatja, ha úgy látja, hogy az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár).

 

Höhn szerint mindenesetre botrányos, hogy a tárca ennyit költött tanácsadásra, hiszen „a tanácsadók gyakran nem adnak valódi megoldásokat”. Mint mondta, von der Leyen külsős tanácsadók eldorádójává változtatta a védelmi minisztériumot, és reméli, Kramp-Karrenbauer „hazaküldi majd az aranyásókat”.

 

 

Ursula von der Leyen, Angela Merkel német kancellár egyik legszorosabb szövetségese 2013-ban lett német honvédelmi miniszter. Azóta több, mint kétszázmillió eurót (64 milliárd forintot) adott ki a tárcája külső tanácsadó cégeknek. Több tanácsadó a CDU-s politikus személyes baráti köréhez tartozott. A német sajtóban régóta téma, hogy a legtöbb tanácsadás mögött nem volt látható érdemi munka, csak személyes jóviszony a miniszterasszonyhoz. Erre Nico Semsrott, a német viccpárt, a Die Partei az Európai Parlament zöldfrakciójában ülő képviselője a fenti videóban hívta fel a figyelmet a strasbourgi intézményben azon a plenáris ülésen, amelyen von der Leyen bizottsági elnökségéről volt szó.

 

FOTÓ: Christian Creutz / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A Mikulás vagy a Télapó a helyes? A Munkáspárt elnöke elárulta, mi az újévi fogadalma: hogy olvasni fogja az Azonnalit.

A tettes még szökésben van, négyen haltak meg.

Nem volt elég ágy, a kórház padlóján kellett aludnia egy kisfiúnak. A miniszterelnök nem akarta megnézni a képet.

Az egyelőre kérdés, hogy Barcelonába vagy Moszkvába ment a miniszterelnök leggazdagabb bizalmasa. Közben arról is beszélt, a pénznek, vagy a szakértelemnek köszönhető-e a javuló foci.

Brazíliában ma már az emberektől kell kunyerálnod,
ha az LMBTQ-ról
akarsz filmet készíteni.

Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszívassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora
a Liberálisok elnökével.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Van-e esélyük a törököknek az EU-tagságra, vagy végleg keleten ragadnak? Vitaest december 10-én.

December 11-én az NKE-n lehet honvédelemről trécselni a kormány bevándorlásellenes kabinetjének vezetőjével.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás