+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. augusztus 8. csütörtök, 13:51
Konkrétan annyit szórt el erre a tárca, mint a többi tizenhárom német minisztérium együtt.

Csak idén, azaz a 2019. január-júniusi időszak között kereken 155 millió eurót (azaz 49,6 milliárd forintot) fizetett ki tanácsadásért a német védelmi minisztérium – vagyis

 

konkrétan annyit szórt el erre a tárca, mint a többi tizenhárom német minisztérium együtt,

 

derül ki egy német baloldali képviselő, Matthias Höhn adatigényléséből. Mindez azért érdekes, mert a német védelmi minisztériumot július 17-ig az az Ursula von der Leyen vezette, aki idén novembertől az Európai Bizottság elnöke lesz. (Azóta pedig Angela Merkel pártjának, a kereszténydemokrata CDU-nak az elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer vette át a tárcát, német sajtóbeli elemzések szerint azért, hogy Merkel kiszemelt utódjelöltje bármikor át tudja venni a kormányzást.)

 

Thomas Silberhorn, a minisztérium parlamenti államtitkára az összeg méretét azzal indokolta, hogy a digitalizáció növekvő kihívások elé állítja őket – a 155 millió eurós kiadás nagyrésze, 109 millió euró (34,9 milliárd forint) ezért a 100 százalékban német állami tulajdonban lévő BWI-nek ment, ami a Bundeswehr IT-beszállító cége. A minisztérium, és az alátartozó hatóságok és kommandók az adatigénylésre adott válasz szerint 39 millió eurót (12,5 milliárd forintot) költöttek el külsős tanácsadói és támogatási szolgáltatásokra.

 

A minisztérium válaszában külön felhívja arra a figyelmet, hogy ezeket az összegeket „egy olyan méretű és komplexitású szervezet, mint a bel- és külföldön 260 ezer embert foglalkoztató Bundeswehr kontextusában” kell értelmezni, valamint hogy azért nem érdemes összevetni az ő tanácsadói kiadásaikat más minisztériumokéval, mert „nincs általánosan, minden szakterületre érvényes definíciója a »tanácsadói és támogatási szolgáltatásoknak«”.

 

Matthias Höhn, az adatokat igénylő Linkspartei politikusa reakciójában kritizálta, hogy egy egész hónapot várnia kellett az információkra (Magyarországon az infotörvény szerint 15 napon belül eleget kell tennie egy adatkérésnek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szervnek, ám ezt egy alkalommal simán meghosszabbíthatja, ha úgy látja, hogy az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár).

 

Höhn szerint mindenesetre botrányos, hogy a tárca ennyit költött tanácsadásra, hiszen „a tanácsadók gyakran nem adnak valódi megoldásokat”. Mint mondta, von der Leyen külsős tanácsadók eldorádójává változtatta a védelmi minisztériumot, és reméli, Kramp-Karrenbauer „hazaküldi majd az aranyásókat”.

 

 

Ursula von der Leyen, Angela Merkel német kancellár egyik legszorosabb szövetségese 2013-ban lett német honvédelmi miniszter. Azóta több, mint kétszázmillió eurót (64 milliárd forintot) adott ki a tárcája külső tanácsadó cégeknek. Több tanácsadó a CDU-s politikus személyes baráti köréhez tartozott. A német sajtóban régóta téma, hogy a legtöbb tanácsadás mögött nem volt látható érdemi munka, csak személyes jóviszony a miniszterasszonyhoz. Erre Nico Semsrott, a német viccpárt, a Die Partei az Európai Parlament zöldfrakciójában ülő képviselője a fenti videóban hívta fel a figyelmet a strasbourgi intézményben azon a plenáris ülésen, amelyen von der Leyen bizottsági elnökségéről volt szó.

 

FOTÓ: Christian Creutz / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a radikális pártokat tömörítő koalícióra.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás