Orbánnál már csak Ferenc pápát és Čaputovát szeretik jobban a csehek

Szerző: Illés Gergő
2019.08.08. 08:33

Felmérés készült az egyes külföldi politikusok népszerűségéről a csehek körében: Juncker és Merkel szinte sereghajtók, az új szlovák elnököt még a pápánál is jobban szeretik.

Orbánnál már csak Ferenc pápát és Čaputovát szeretik jobban a csehek

Felmérést készített a külföldi politikusok népszerűségéről a STEM cseh közvélemény-kutató intézet, melyben kilenc vezető népszerűségére voltak kíváncsiak a csehek körében.

Bronzérmes a magyar kormányfő

A júniusban készült felmérés szerint a legnépszerűbb Zuzana Čaputová újonnan beiktatott liberális szlovák államfő lett, akiről a csehek 24 százalékának teljesen, 47 százalékuknak pedig inkább pozitív a véleménye, a szlovák elnököt összesen csak 14 százalék nem kedveli. Ezzel Čaputová még Ferenc pápát is megelőzte, akit 23 százalék teljesen, további 40 pedig részben szeretett. Viszont Ferenc pápa ellenzőket is gyűjtött bőven a csehek körében: 17 százalék inkább negatívan, míg további 10 nagyon negatívan vélekedik a katolikus egyházfőről.

És itt jön a meglepetés, Orbán Viktor dobogós helyre futott be a felmérés szerint, hiszen a csehek 12 százaléka nagyon szereti, további 36 pedig inkább szereti a magyar kormányfőt.

Ellene 29 százaléknyian vannak, ebből 19 inkább negatívan, további 10 pedig nagyon negatívan tekint Orbánra, ugyanakkor 22 százalékot nem érdekelt annyira a magyar kormányfő, hogy legyen is róla véleménye.

A lista végén: Trump, Juncker, Hszi Csin-ping

Orbánt a sorban Theresa May immár lemondott brit miniszterelnök követi (ezzel ő az utolsó a listán, akit többen szerettek, mint nem). És bár Emmanuel Macron francia államfőnek még sikerült megelőznie a felmérésben Vlagyimir Putyint, az orosz elnök a csehek 36 százalékának tetszését valamilyen szintig elnyeri, habár ellenzőjéből is akadnak bőven, 60 százalék inkább negatívan vélekedik róla.

Ezzel viszont még mindig népszerűbb, mint Jarosław Kaczyński lengyel exminiszterelnök, a nacionalista-konzervatív lengyel kormánypárt vezetője. A lista legvégén találjuk csak Angela Merkelt, a kereszténydemokrata német kancellárt 26 százalék kedveli csupán, de 71 százalék nem. Ennél is népszerűtlenebb Donald Trump amerikai elnök a maga 25 százalékos tetszési indexével, akit már 72 százalék nem kedvel.

Náluk már csak Jean-Claude Juncker leköszönő európai bizottsági elnöknek, vagy Hszi Csin-ping kínai kommunista elnöknek van kevesebb cseh barátja,

utóbbit például már csak 18 százalék ítéli meg valamennyire pozitívan.

FORRÁS: STEM

Se Merkel, se Trump

Egészen érdekes viszont a cseh közvéleményben a Vlagyimir Putyin és Angela Merkel között vívott népszerűségi „harc”: a német kancellár 2013-as, 72 százalékos népszerűségről 2015 végére 24-re csökkent,

ezzel az orosz elnök stabil 30 százalék fölötti tetszési indexeivel jóval megelőzte Merkelt.

Régebben az amerikai elnök is jóval népszerűbb volt Putyinnál, Barack Obamát egészen szerették a csehek elnöksége idején, azonban Donald Trump hivatalba lépésével ez megváltozott. Ami a magyar miniszterelnököt illeti: ő a 2015 óta végzett hasonló felmérésekben rendre 40 százalékos tetszési index fölött végez, ám Robert Fico szlovák exminiszterelnök, illetve Čaputová még nála is népszerűbb.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek