Elnöki rendelettel vetne véget Trump a techcégek „konzervatívok elleni elfogultságának”

Szerző: Illés Gergő
2019.08.08. 11:41

A rendeletre az egyik, a Fehér Házban dolgozó tisztségviselő szerint már csak azért is szükség van, mert „mert a Twitter nagy része egy méreggel teli liberális pöcegödör”.

Elnöki rendelettel vetne véget Trump a techcégek „konzervatívok elleni elfogultságának”
Egy olyan elnöki rendeleten dolgozik a Fehér Ház, mely a közösségi médiacégek „konzervatívok elleni elfogultságának” vetne véget,

írja a Politico egy, az elnöki hivatalban dolgozó forrásra, és további két, az ügyben jól informált személyre hivatkozva.

Mit akarunk? Szabályozást! Milyet akarunk? Nem tudjuk!

Egy hónappal ezelőtt Donald Trump elnök már ígéretet tett arra, hogy „minden szabályozási és törvényalkotási megoldást” meg fog vizsgálni azzal a feltételezéssel kapcsolatban, miszerint a közösségimédia-cégek negatívan különböztetnék meg a konzervatívokat.

A források közül senki sem osztott meg részleteket a készülőben lévő elnöki rendeletből, de már puszta léte is arra enged következtetni, hogy a központi kormány keményebben kíván fellépni a techcégek ellen a kérdésben. Mindenesetre nem tudni, hogy a Fehér Ház hogyan képzeli el liberálisok felé hajló techcégek megregulázását: egyelőre nincs szó arról, hogy akár büntetésekkel, akár más módszerekkel vennék rá a „konzervatívellenes” vállalatokat a változtatásra. A rendelet kiadásának időpontja sem ismert még, hiszen még csak ezzel kapcsolatos vázlatok léteznek, így egyelőre nem áll a küszöbön a bejelentése.

„Ha az internetet egyenlő platformként mutatjuk be, de a Twitter nagy része egy méreggel teli liberális pöcegödör, akkor legalább az elnök is szeretne egy kis tisztességet a rendszerben”

– nyilatkozta a fehér házi tisztségviselő. Hozzátette, azt elismeri, hogy a közösségi média kulcsszerepet játszik az életünkben, de emiatt a felelőssége is nagyobb annak a kultúrának az alakításában, amely életre hívta és ilyen sikeressé tette ezeket az oldalakat.

Donald Trump támogatói és egyéb republikánus körök már régóta panaszkodnak amiatt, hogy az amerikai médiaviszonyok nem kiegyenlítettek, ráadásul egyes vádak szerint a Facebook, a Twitter, vagy éppen a YouTube gyakorta tiltanak le Trump-támogatókat. Például az összeesküvés-elméletekek legfőbb terjesztőjét, az InfoWars közösségimédia-felületeit is letiltották, jelentősen megvágva az oldal látogatottságát. Annak alapítóját, Alex Jonest is letiltották – Jones az, aki például kifejtette, hogy a Pentagon egy úgynevezett kémiai buzibombán dolgozik, mely miatt a legtöbb béka az Egyesült Államokban már meleg lett.

Csak korlátozott lehetőségeik vannak

De nem is ez a lényeg, hanem Donald Trump egy júliusi, közösségi médiáról szóló konferencián mondott kijelentései. Akkor az elnök arról beszélt: „borzasztó elfogultsággal nézünk szembe. Olyan cenzúra van itt, amiről sokan nem is tudnak, és nem is hinnének el”, mondta, hozzátéve, hogy a techcégek tisztességtelen módszerekkel dolgoznak. Az elnök szerint ráadásul egyes felhasználók számára

az ő fiókját is blokkolta a Twitter, ha pedig ezt nem tenné meg, jelenlegi 61,9 millió ottani követőjénél jóval többel rendelkezne.

A cégek általában azzal védekeznek a kormányzati vádakra, hogy ők csak olyan felhasználókat blokkolnak, vagy távolítanak el, akik megsértik a közösségi irányelveket. Sőt, egyes liberális aktivisták azt is felróják a vállalatoknak, hogy azok túl lassúak a gyűlöletbeszédnek vélt tartalmak eltávolításában is.

Ugyanakkor, ha meg is születik egy ilyesmi szabályozás, az elég sekélyes lehet csupán: a központi kormányzatnak ugyanis kongresszusi határozat nélkül, csupán egy elnöki rendelet formájában igen korlátozott a jogköre a kérdésben. Ugyan támogathat online platformokat abban, hogy az online térben csökkentse a gyűlöletbeszédet és az erőszakot, de privát platformokra nem kényszeríthet rá szabályozásokat.

MONTÁZS: Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek