+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 8. csütörtök, 19:35
Mondjuk ha nem is engedik az ellenzéket indulni, úgy jó nehéz lesz beavatkozni!

Immáron három hete zajlanak nagyszabású tüntetések Moszkva központjában, miután a rendszeren kívüli (tehát ténylegesen Putyin-ellenes) ellenzék körülbelül harminc tagját nem engedik indulni a moszkvai városi duma (törvényhozás) szeptemberben esedékes választásai során.

 

Provokációtól tart a Putyin-párt

 

Az első tüntetést még engedélyezték a hatóságok, ki is ment rá több mint húszezer ember, ám talán a tömeg láttán jobbnak látták, ha a következő hetekre időzített demonstrációk megtartására már nem adnak engedélyt: így történhetett, hogy múlt szombaton a Moszkva központjában megjelent javarészt békés tömeg tagjai közül százakat állítottak elő a rohamrendőrök, többekre pedig akár börtönbüntetés is várhat a nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt.

 

Ezt követően Andrej Klimov, az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács „szuverenitás védelméért felelős tanácsának” elnöke csütörtökön előállt azzal, hogy kiket is kell sejteni a hétről hétre megrendezésre kerülő moszkvai tüntetések mögött, minderről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség tudósít:

 

a Putyin-féle Egységes Oroszország pártból érkező Klimov szerint vannak arra utaló jelek, hogy „külső beavatkozás történt Oroszország szuverén ügyeibe”.

 

„Mi már korábban is beszéltünk arról, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei megpróbálják kihasználni a moszkvai duma választásait arra, hogy beavatkozzanak és provokáljanak. Sajnos azon feltételezéseink, hogy kívülről történő provokációról lehet szó, beigazolódtak” – jelentette ki a honatya. Klimov szerint ugyanis a tüntetésen voltak olyan arcok, akiket külföldön képeztek ki, és pénzt is kaptak a provokációért, ráadásul a külföldi média sem tudósított tisztességesen a választások miatti tüntetésekről.

 

Éppen ezért a bizottság a szenátor elmondása szerint egyértelmű javaslatokat kíván kidolgozni „az Oroszország belügyeibe való beavatkozásra tett kísérletek elnyomására”.

 

Ellenzék nélkül

 

A moszkvai városi duma választásait szeptember 8-án tarthatják meg,

 

ugyanakkor miután egyelőre a tüntetések nem puhították meg a hatóságokat, úgy tűnik, számos helyen valós ellenzéki jelölt nélkül folyhat le a voksolás.

 

A választási bizottság főként elírásokra, rossz lakcímekre, valamint már elhunyt emberek az ajánlóíveken található aláírásaira hivatkozva utasították vissza az ellenzék jelöltjeinek indulását. A helyi választásokon ugyanis az adott kerületi lakosság három százalékának aláírását kell összegyűjteni az induláshoz, az aláírásokat pedig a választási bizottság vizsgálja át. Ha a szignók kevesebb, mint tíz százalékát találják érvénytelennek, a jelölt indulhat, de ha ennél többet, akkor visszautasítják a jelölését, ez pedig gyanúsan sok, a szükséges aláírásokat összegyűjtő moszkvai ellenzéki esetében bekövetkezett.

 

BORÍTÓKÉP: Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

Minél mérgesebb, annál erősebb: nem épp úgy történik a zöld fordulat a brit miniszterelnöknél, ahogy arra számítanánk.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás