+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 8. csütörtök, 19:35
Mondjuk ha nem is engedik az ellenzéket indulni, úgy jó nehéz lesz beavatkozni!

Immáron három hete zajlanak nagyszabású tüntetések Moszkva központjában, miután a rendszeren kívüli (tehát ténylegesen Putyin-ellenes) ellenzék körülbelül harminc tagját nem engedik indulni a moszkvai városi duma (törvényhozás) szeptemberben esedékes választásai során.

 

Provokációtól tart a Putyin-párt

 

Az első tüntetést még engedélyezték a hatóságok, ki is ment rá több mint húszezer ember, ám talán a tömeg láttán jobbnak látták, ha a következő hetekre időzített demonstrációk megtartására már nem adnak engedélyt: így történhetett, hogy múlt szombaton a Moszkva központjában megjelent javarészt békés tömeg tagjai közül százakat állítottak elő a rohamrendőrök, többekre pedig akár börtönbüntetés is várhat a nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt.

 

Ezt követően Andrej Klimov, az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács „szuverenitás védelméért felelős tanácsának” elnöke csütörtökön előállt azzal, hogy kiket is kell sejteni a hétről hétre megrendezésre kerülő moszkvai tüntetések mögött, minderről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség tudósít:

 

a Putyin-féle Egységes Oroszország pártból érkező Klimov szerint vannak arra utaló jelek, hogy „külső beavatkozás történt Oroszország szuverén ügyeibe”.

 

„Mi már korábban is beszéltünk arról, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei megpróbálják kihasználni a moszkvai duma választásait arra, hogy beavatkozzanak és provokáljanak. Sajnos azon feltételezéseink, hogy kívülről történő provokációról lehet szó, beigazolódtak” – jelentette ki a honatya. Klimov szerint ugyanis a tüntetésen voltak olyan arcok, akiket külföldön képeztek ki, és pénzt is kaptak a provokációért, ráadásul a külföldi média sem tudósított tisztességesen a választások miatti tüntetésekről.

 

Éppen ezért a bizottság a szenátor elmondása szerint egyértelmű javaslatokat kíván kidolgozni „az Oroszország belügyeibe való beavatkozásra tett kísérletek elnyomására”.

 

Ellenzék nélkül

 

A moszkvai városi duma választásait szeptember 8-án tarthatják meg,

 

ugyanakkor miután egyelőre a tüntetések nem puhították meg a hatóságokat, úgy tűnik, számos helyen valós ellenzéki jelölt nélkül folyhat le a voksolás.

 

A választási bizottság főként elírásokra, rossz lakcímekre, valamint már elhunyt emberek az ajánlóíveken található aláírásaira hivatkozva utasították vissza az ellenzék jelöltjeinek indulását. A helyi választásokon ugyanis az adott kerületi lakosság három százalékának aláírását kell összegyűjteni az induláshoz, az aláírásokat pedig a választási bizottság vizsgálja át. Ha a szignók kevesebb, mint tíz százalékát találják érvénytelennek, a jelölt indulhat, de ha ennél többet, akkor visszautasítják a jelölését, ez pedig gyanúsan sok, a szükséges aláírásokat összegyűjtő moszkvai ellenzéki esetében bekövetkezett.

 

BORÍTÓKÉP: Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

„Malájzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás