Jelenleg nincsen jég Alaszka vizeiben

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.07. 09:21

Elképzelhető, hogy a sarkvidéken jégmentes nyarakkal kell számolni a jövőben.

Jelenleg nincsen jég Alaszka vizeiben

Arra figyelmeztetnek tudósok, hogy gyakorlatilag most nyáron jégmentesek lettek Alaszka vizei, a legközelebbi jégself is, vagyis a szárazföldről a tengerbe nyúló jégtömeg is több mint 240 kilométerre van az országtól – írja az Independent. Utóbbi nem meglepő, hiszen 2019 júliusa volt a legmelegebb hónap a Földön, mióta azt mérik.

Egy klímaszakértő, Rick Thoman jelezte: az utolsó nagyobb jégdarab is elolvadt, ami az Alaszkát északról határoló Beaufort-tenger egyik öblénél volt található.

Érdemes lesz a következő hónapban is az ország vizeire figyleni, ugyanis mióta negyven éve készítenek műholdas felvételeket a Beaufort-, illetve az ugyancsak Alaszak partjait mosó Csukcs-tengerről, azóta azt látni: szeptemberenként átlagosan minden évtizedben 13 százalékkal csökken a tengeri jég kiterjedése.


SZEPTEMBEREN IS EGYRE KEVESEBB A JÉG AZ ALASZKÁT ÉSZEKRÓL HATÁROLÓ TENGEREKBEN. FORRÁS: ALASKA CENTER FOR CLIMATE ASSESSMENT AND POLICY


A Cambridge Egyetem professzora, Peter Wadham szerint az évnek ebben a szakában normálisan (ahogyan még 30 éve is volt) kellene lennie tengeri jégnek még Alaszka déli vizeiben is.

Nem tartja kizártnak azt sem, hogy a sarkvidéken ezentúl jégmentes nyarakkal kell számolni a jövőben.

Jelzésértékű lehet az is, hogy mint az Azonnali korábban írt róla, Alaszkában még sosem kezdett olyan gyorsan olvadásnak indulni a Tanana folyó jege az elmúlt több mint száz évben, mint idén.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek