+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 7. szerda, 09:21
Elképzelhető, hogy a sarkvidéken jégmentes nyarakkal kell számolni a jövőben.

Arra figyelmeztetnek tudósok, hogy gyakorlatilag most nyáron jégmentesek lettek Alaszka vizei, a legközelebbi jégself is, vagyis a szárazföldről a tengerbe nyúló jégtömeg is több mint 240 kilométerre van az országtól – írja az Independent. Utóbbi nem meglepő, hiszen 2019 júliusa volt a legmelegebb hónap a Földön, mióta azt mérik.

 

Egy klímaszakértő, Rick Thoman jelezte: az utolsó nagyobb jégdarab is elolvadt, ami az Alaszkát északról határoló Beaufort-tenger egyik öblénél volt található.

 

Érdemes lesz a következő hónapban is az ország vizeire figyleni, ugyanis mióta negyven éve készítenek műholdas felvételeket a Beaufort-, illetve az ugyancsak Alaszak partjait mosó Csukcs-tengerről, azóta azt látni: szeptemberenként átlagosan minden évtizedben 13 százalékkal csökken a tengeri jég kiterjedése.

 


SZEPTEMBEREN IS EGYRE KEVESEBB A JÉG AZ ALASZKÁT ÉSZEKRÓL HATÁROLÓ TENGEREKBEN. FORRÁS: ALASKA CENTER FOR CLIMATE ASSESSMENT AND POLICY


A Cambridge Egyetem professzora, Peter Wadham szerint az évnek ebben a szakában normálisan (ahogyan még 30 éve is volt) kellene lennie tengeri jégnek még Alaszka déli vizeiben is.

 

Nem tartja kizártnak azt sem, hogy a sarkvidéken ezentúl jégmentes nyarakkal kell számolni a jövőben.

 

Jelzésértékű lehet az is, hogy mint az Azonnali korábban írt róla, Alaszkában még sosem kezdett olyan gyorsan olvadásnak indulni a Tanana folyó jege az elmúlt több mint száz évben, mint idén.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

Miért pont ehhez a dátumhoz kötődik a felszabadulás, és nem kellene-e inkább megszabadulásnak hívni?

Gulyás Gergely bruttó félmilliós, egyszeri fizetéskiegészítést ígért az egészségügyben dolgozók számára. A költségvetés kiadási oldalát újratervezik.

Hogyan kell ápolniuk a bentlakásos szociális intézményeknek az enyhe tüneteket mutató fertőzötteket? Lélegeztethetnek-e?

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás