+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 7. szerda, 09:21
Elképzelhető, hogy a sarkvidéken jégmentes nyarakkal kell számolni a jövőben.

Arra figyelmeztetnek tudósok, hogy gyakorlatilag most nyáron jégmentesek lettek Alaszka vizei, a legközelebbi jégself is, vagyis a szárazföldről a tengerbe nyúló jégtömeg is több mint 240 kilométerre van az országtól – írja az Independent. Utóbbi nem meglepő, hiszen 2019 júliusa volt a legmelegebb hónap a Földön, mióta azt mérik.

 

Egy klímaszakértő, Rick Thoman jelezte: az utolsó nagyobb jégdarab is elolvadt, ami az Alaszkát északról határoló Beaufort-tenger egyik öblénél volt található.

 

Érdemes lesz a következő hónapban is az ország vizeire figyleni, ugyanis mióta negyven éve készítenek műholdas felvételeket a Beaufort-, illetve az ugyancsak Alaszak partjait mosó Csukcs-tengerről, azóta azt látni: szeptemberenként átlagosan minden évtizedben 13 százalékkal csökken a tengeri jég kiterjedése.

 


SZEPTEMBEREN IS EGYRE KEVESEBB A JÉG AZ ALASZKÁT ÉSZEKRÓL HATÁROLÓ TENGEREKBEN. FORRÁS: ALASKA CENTER FOR CLIMATE ASSESSMENT AND POLICY


A Cambridge Egyetem professzora, Peter Wadham szerint az évnek ebben a szakában normálisan (ahogyan még 30 éve is volt) kellene lennie tengeri jégnek még Alaszka déli vizeiben is.

 

Nem tartja kizártnak azt sem, hogy a sarkvidéken ezentúl jégmentes nyarakkal kell számolni a jövőben.

 

Jelzésértékű lehet az is, hogy mint az Azonnali korábban írt róla, Alaszkában még sosem kezdett olyan gyorsan olvadásnak indulni a Tanana folyó jege az elmúlt több mint száz évben, mint idén.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

Bedőlni látszik a Le Pen-ellenes fal: egyre több baloldali szavazó választaná egy második fordulóban a szélsőjobboldali politikust a jelenlegi elnök ellenében. Te hogy döntenél?

Megváltoztatta működési szabályait a YouTube: szakszervezetet alapítanának a platform alkotói.

A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

A Mexikóba menekült volt államfő szerint a lépés alkotmányellenes, és a történelem „legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa”.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás