Kivéreztetné a Maduro-rezsimet a Trump-kormányzat

Szerző: Illés Gergő
2019.08.06. 19:50

„A párbeszéd idejének vége: Venezuela mostantól a latorállamok nagyon exkluzív klubjának tagja”: így fenyegette a Maduro-rezsimet az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Kivéreztetné a Maduro-rezsimet a Trump-kormányzat

Keményebb fellépésre és cselekvésre hívott fel a venezuelai szocialista kormányzat ellen kedden John Bolton, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója egy Peruban tartott konferencián – tudósít a Reuters. Bolton azt nyilatkozta:

„Itt az idő, hogy cselekedjünk. Az Egyesült Államok magabiztos lépéseket tesz, hogy pénzügyileg is elszigetelje Madurót, és felgyorsítsa a békés demokratikus átmenetet”.

A latorállamok klubjában

Trump nemzetbiztonsági tanácsadója ezt annak apropóján jelentette ki, hogy az amerikai elnök hétfőn aláírt egy rendeletet, mely szerint a venezuelai kormányhoz köthető vagyontárgyakat az Egyesült Államok területén befagyasztják majd, valamint a venezuelai kormánnyal való tranzakciók is tiltásra kerülnek. Ezzel az Egyesült Államok próbál további nyomást gyakorolni a súlyos gazdasági-politikai válságot átélő dél-amerikai ország kormányára, a Maduro-rezsimet ugyanis főként Kína és Oroszország pénzügyi és katonai támogatása képes ideig-óriáig egyben tartani.

„Minden harmadik félnek, aki szeretne a Maduro-rezsimmel üzletelni, szeretnénk jelzést küldeni: extrém figyelemmel haladjanak tovább” – fenyegetett a nemzetbiztonsági tanácsadó. Bolton hozzátette: a Venezuela ellen bevezetett amerikai szankciók jellegükben nagyon hasonlóak az Irán, Szíria és Észak-Korea ellen meghozottakhoz. Ahogy fogalmazott,

„Venezuela mostantól a latorállamok nagyon exkluzív klubjának tagja”.

Bár az Egyesült Államok már harminc éve nem lépett fel egy kormány ellen sem ilyen típusú befagyasztással a nyugati féltekén, a Venezuela elleni szankciók még mindig enyhébbek, mint a Kuba ellen jelenleg is érvényben levő teljes kereskedelmi embargó: a karibi szigetországgal ellentétben Venezuela esetében csak a kormányzati szervek és cégek esetében él az embargó, a privátszféra megússza a szankciókat.

Elcsalt választás, tragikus gazdasági válság

Miután a szocialista Hugo Chávez 2013-ban meghalt, utódja, a buszsofőrből elnökké lett Nicolas Maduro egy rendkívül szoros elnökválasztáson betonozta be önmaga, és a szocialista PSUV párt hatalmát. Venezuela sokáig szocialista mintaállamnak számított, hiszen az állami bevételekből nagyszabású jóléti programok indultak Hugo Chávez idején, ugyanakkor a gazdaságszerkezet időzített bombának bizonyult: a bevételek szinte kizárólag az olajszektorból érkeztek (Venezuela alatt található a világ legnagyobb feltáratlan olajkészlete), a gazdaságot pedig nem tudta diverzifikálni a népszerű szocialista vezető.

Így mikor az olajárak zuhanásnak indultak, ment velük a venezuelai gazdaság is, a modern történelem egyik legkomolyabb inflációját, gazdasági válságát és politikai krízisét generálva ezzel.

Olaj volt a tűzre a tavalyi elnökválasztás Maduro általi elcsalása is: a szocialista vezető több, lehetséges versenytársát is bebörtönözte, vagy épp megfosztotta az indulás lehetőségétől, többen emigrációba kényszerültek. Ellenzékiek közül csupán erőtlen, nem igazán komolyan vehető jelöltek indultak el, így Maduro simán „megnyerte” a választásokat a gazdasági helyzet és a tömeges elszegényedés ellenére. Ezt követően idén februárban az Egyesült Államok és a nyugati országok jó része által támogatott Juan Guaidó, az ellenzéki többségű Nemzetgyűlés elnöke kiáltotta ki magát ideiglenes elnöknek, melyet természetesen Maduro nem fogadott el. Azóta folyamatos az izmozás Maduro rezsimje, és a Guaidó-féle erők között, de hatalomátvételre azóta sem került sor.

Kiéheztetik Madurót

Bolton szerint mindezek miatt „a párbeszéd idejének vége”, a tanácsadó egyúttal figyelmeztette Caracas legközelibb ellenfeleit, Oroszországot és Kínát, hogy hagyjanak fel Maduro támogatásával. Elmondása szerint Maduróval Oroszország „rossz lóra tett”, a Caracasnak hitelező

Kínát pedig Guaidó ideiglenes elnökként való elismerésére buzdította, amennyiben vissza akarja kapni az adósságát.

Hozzátette: az Egyesült Államok biztosítani fogja, hogy Maduro kifogyjon a lehetőségekből önmaga finanszírozására, ugyanakkor kiállt a békés hatalomátvétel fontossága mellett.

A venezuelai külügyminisztérium a kormány vagyontárgyainak befagyasztására úgy reagált, hogy nem fogja engedni „az agresszió eszkalációját” és a „politikai párbeszédfolyamat” megakasztását. A venezuelai kormányerők és az ellenzék jelenleg a norvég kormány közvetítésével állnak párbeszédben egymással a további rendezés ügyében.

BORÍTÓKÉP: Nicolás Maduro venezuelai elnök (balra) / John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó (jobbra)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek