Fizetős engedélyhez kötik a kéregetést egy svéd városban

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.06. 09:39

A koldulási engedély 7300 forintnak megfelelő svéd koronába kerül, három hónapra szól, és érvényes személyi igazolvány is kell hozzá. Akinek nincs, de kéregetésen érik, annak komoly pénzbírságot kell fizetnie.

Fizetős engedélyhez kötik a kéregetést egy svéd városban

Több, mint 7300 forintnak megfelelő összegű svéd koronát kell fizetnie annak augusztustól, aki koldulni akar a svédországi Eskilstuna városában. Ugyanis akiket engedély nélküli kéregetésen kapna, azokat négyezer koronás (közel százhúszezer forintnyi) pénzbüntetéssel sújtják a hatóságok – írja a Guardian.

Az intézkedés bevezetésével a hatvanhétezer lakosú Eskilstuna lett az első város az országban, ahol engedély kell a kéregetéshez.

A koldulási engedély három hónapra szól, és online lehet igényelni vagy a rendőrségnél, és szükséges hozzá érvényes személyi igazolvány is. Egyelőre eddig nyolcan igényelték az engedélyt, míg a városközpontban három engedély nélkül kéregető EU-s állampolgárt figyelmeztetett a rendőrség az új rendeletre.

Az Aftonbladet nevű svéd lap pedig arról írt:

páran máris megpróbálják kijátszani a rendszert azzal, hogy áfonyát árulnak szimpla kéregetés helyett.

Az új rendszert többek közt azzal kritizálják: kiszolgáltatottabbá teszik azokat, akiknek eleve kevés a pénze, például a Bulgáriából vagy Romániából érkezett romákat. Mások viszont azzal érveltek: az új szabályozás segítheti a hajléktalanokat kapcsolatba lépni a helyi hatóságokkal, így a szociális rendszerrel is.

Az elmúlt hónapokban számos svéd településen egyenesen betiltották a koldulást, miután a svéd legfelsőbb közigazgatási bíróság úgy ítélt tavaly decemberben: Vellinge városa, amely ugyancsak megtiltotta a kéregetést, fenntarthatja ezt a gyakorlatot.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek