Bár pár nap alatt két Walmartban is volt lövöldözés, az áruházláncban továbbra is lehet majd fegyvereket venni

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.05. 09:45

Ugan az évek során az amerikai áruházlánc szigorított a fegyverek eladásán, nem tervezik, hogy azzal teljesen felhagyjanak.

Bár pár nap alatt két Walmartban is volt lövöldözés, az áruházláncban továbbra is lehet majd fegyvereket venni

Annak ellenére, hogy egy héten belül két Walmartban is halálos áldozatokat követelő lövöldözés történt, az áruházlánc szóvivője szerint nem tervezik, hogy a jövőben abbahagyja a fegyverek és a lőszerek árusítását – írja az AFP

Szombaton a Texas állambeli El Paso egyik Walmartjában ölt meg húsz embert fegyverrel egy férfi. A mészárlás mindössze négy nappal azt követően történt, hogy Mississippiben az áruházlánc egy elégedetlen dolgozója lelőtte két kolllégáját, akik meghaltak, majd megsebesített egy rendőrt. A texasi lövöldözést követően a Walmart vezérigazgatója, Doug McMillon azt posztolta Instagramra részvéte kifejezése mellett: „nem tudja elhinni”, hogy a második ilyen eset történt a héten.

Ezeken felül egyébként Amerikát egy harmadik, nem a Walmartban történt eset is sokkolja: vasárnap Ohióban is volt egy fegyveres mészárlás, ott kilencen meghaltak, míg huszonheten megsebesültek.

Azért szigorítottak az elmúlt években

A Walmart történetéhez hozzátatozik, hogy az azt megalapító Sam Walton imádta a fegyvereket, még hozzá annyira, hogy a Remington amerikai fegyvergyártó cég elenevezett róla egy vadászpuska-modellt.

Azért a fegyverpárti áruházlánc az elmúlt évek során azért szigorított azok árusításán. 1993 óta például nem árulnak kézifegyvereket, 2015 óta pedig félautomata puskákat sem.

Továbbá egy 2018-as floridai középiskolai lövöldözést követően – ahol 17-en haltak meg – a Walmart már csak 21 év felettieknek ad el fegyvert és lőszereket.

Az áruházlánc szóvivője, Randy Hargrove hangsúlyozta: ők a szövetségi törvények előírásainál még többet is követelnek meg a vevőktől a fegyverek eladásakor, ugyanis kötelező a vásárlók hátterét ellenőrizni. Utóbbi pedig nem elvárás minden amerikai államban a fegyverek árusításánál, pedig ahol szigorúbb a szabályozás, ott kevesebb gyerek hal meg.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek