+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 3. szombat, 09:15
Összesorsolták a félsziget két államát a 2022-es foci-vb selejtezőiben, az egyik meccset pedig várhatóan Phenjanban tartják majd.

Harminc év után először játszhatna észak-koreai földön a dél-koreai labdarúgó-válogatott, miután pénteken a kommunista diktatúra Phenjant jelölte meg a két ország közötti vb-selejtezőmeccs helyszínéül. Mindezt az Ázsiai Futballszövetség (AFC) is megerősítette szombaton a hírről beszámoló Reutersnek. A szövetség hozzáteszi: az észak-koreaiak azt szeretnék, ha a meccset október 15-én játszanák az ötvenezer néző befogadására is képes, phenjani Kim Ir Szen stadionban.

 

A két Korea az 1950 és 1953 között zajló koreai háborút követően mindenesetre nem kötött békeszerződést, csupán egy fegyverszünetről állapodtak meg: így észak és dél technikailag továbbra is háborúban áll egymással, de

 

a sport az elmúlt években sokat segített a félsziget két állama közti ellenséges viszony normalizálásában.

 

Óriási dobás volt például, amikor a két ország közös női jéghokicsapatot állított fel a 2018-as pjongcsangi (tehát Dél-Koreában rendezett) téli olimpia idején, így egy zászló alatt vonultak fel. A két ország ezen felül már azt is kijelentette: érdekelné őket az is, hogy közösen rendezzék meg a 2023-as női futball-világbajnokságot. Ugyanakkor az északi rezsim legutóbbi rakétatesztjei megakasztották a két Korea közötti sportdiplomáciát és a magasabb szintű politikai kapcsolatok kiépítését is, de egy phenjani selejtezőmeccs új életet lehelhetne azokba.

 

A STADION 2008-BAN. ITT VANNAK MÉG KÉPEK RÓLA. FOTÓ: (STEPHAN) / FLICKR

 

Azt, hogy a két országnak pont egymás ellen kell játszania a 2022-re esedékes, katari futball-világbajnokság selejtezőiben, már az élet hozta így: az ázsiai selejtezők második szakaszának H-csoportjában

 

összesorsolták északot és délt, a csoportban ezen felül még Libanont, Türkmenisztánt és Sri Lankát találhatjuk meg.

 

Mindenesetre az észak-koreai válogatottnak nem lesz könnyű dolga: a FIFA világranglistája szerint jelenleg a Koreai Köztársaság (vagyis dél) a 37. helyen áll, ráadásul sokak számára emlékezetes lehet, ahogyan a 2018-as oroszországi vb-n a csoportkörökben pont a dél-koreaiak ejtették ki a nagy esélyes, címvédő németeket. Ezzel szemben a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (vagyis észak) csapata csak a 117. helyen áll – ezzel gyengébb, mint a 87. helyen álló Libanon, de erősebb a 132. Türkmenisztánnál és a 200. Sri Lankánál is.

 

BORÍTÓKÉP: A phenjani Kim Ir Szen stadion épülete / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

Minél mérgesebb, annál erősebb: nem épp úgy történik a zöld fordulat a brit miniszterelnöknél, ahogy arra számítanánk.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás