+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 3. szombat, 09:15
Összesorsolták a félsziget két államát a 2022-es foci-vb selejtezőiben, az egyik meccset pedig várhatóan Phenjanban tartják majd.

Harminc év után először játszhatna észak-koreai földön a dél-koreai labdarúgó-válogatott, miután pénteken a kommunista diktatúra Phenjant jelölte meg a két ország közötti vb-selejtezőmeccs helyszínéül. Mindezt az Ázsiai Futballszövetség (AFC) is megerősítette szombaton a hírről beszámoló Reutersnek. A szövetség hozzáteszi: az észak-koreaiak azt szeretnék, ha a meccset október 15-én játszanák az ötvenezer néző befogadására is képes, phenjani Kim Ir Szen stadionban.

 

A két Korea az 1950 és 1953 között zajló koreai háborút követően mindenesetre nem kötött békeszerződést, csupán egy fegyverszünetről állapodtak meg: így észak és dél technikailag továbbra is háborúban áll egymással, de

 

a sport az elmúlt években sokat segített a félsziget két állama közti ellenséges viszony normalizálásában.

 

Óriási dobás volt például, amikor a két ország közös női jéghokicsapatot állított fel a 2018-as pjongcsangi (tehát Dél-Koreában rendezett) téli olimpia idején, így egy zászló alatt vonultak fel. A két ország ezen felül már azt is kijelentette: érdekelné őket az is, hogy közösen rendezzék meg a 2023-as női futball-világbajnokságot. Ugyanakkor az északi rezsim legutóbbi rakétatesztjei megakasztották a két Korea közötti sportdiplomáciát és a magasabb szintű politikai kapcsolatok kiépítését is, de egy phenjani selejtezőmeccs új életet lehelhetne azokba.

 

A STADION 2008-BAN. ITT VANNAK MÉG KÉPEK RÓLA. FOTÓ: (STEPHAN) / FLICKR

 

Azt, hogy a két országnak pont egymás ellen kell játszania a 2022-re esedékes, katari futball-világbajnokság selejtezőiben, már az élet hozta így: az ázsiai selejtezők második szakaszának H-csoportjában

 

összesorsolták északot és délt, a csoportban ezen felül még Libanont, Türkmenisztánt és Sri Lankát találhatjuk meg.

 

Mindenesetre az észak-koreai válogatottnak nem lesz könnyű dolga: a FIFA világranglistája szerint jelenleg a Koreai Köztársaság (vagyis dél) a 37. helyen áll, ráadásul sokak számára emlékezetes lehet, ahogyan a 2018-as oroszországi vb-n a csoportkörökben pont a dél-koreaiak ejtették ki a nagy esélyes, címvédő németeket. Ezzel szemben a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (vagyis észak) csapata csak a 117. helyen áll – ezzel gyengébb, mint a 87. helyen álló Libanon, de erősebb a 132. Türkmenisztánnál és a 200. Sri Lankánál is.

 

BORÍTÓKÉP: A phenjani Kim Ir Szen stadion épülete / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

„Malájzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás