Mostantól a férfiak engedélye nélkül is utazhatnak a szaúdi nők

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.02. 08:25

Az egyébként a férfiak gyámsága alatt élő nőknek mostantól azt is megengedik, hogy kiskorú gyermekek gondviselői lehessenek, de ahhoz továbbra is engedélyre van szükségük, hogy házasodhassanak.

Mostantól a férfiak engedélye nélkül is utazhatnak a szaúdi nők

A jövőben a szaúd-arábiai felnőtt nők nemcsak, hogy engedély nélkül utazhatnak, de több hivatalos ügyet is intézhetnek önállóan – írja a Reuters. Az ezekről szóló rendeleteket pénteken tették közzé.

Ezek alapján mostantól Szaúd-Arábiában bármelyik állampolgár igényelhet útlevelet, és 21 éves kor felett engedély nélkül utazhat. Eddig ugyanis a nőknek valamilyen férfi hozzátartozójuktól kellett engedélyt kérni ahhoz, hogy utazzanak.

A nőknek többek közt joga lesz hivatalos családi okmányokat kiállíttatni, de lehetnek kiskorú gyermek gondviselői is. A rendeletek tartalmazzák azt is: minden állampolgárnak joga van dolgozni anélkül, hogy diszkriminálnák a neme vagy a kora miatt.

Utóbbi sem véletlen, miután a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán 2016-ban azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra a nők arányát 22 százalékról 30 százalékra növelje a munkaerőpiacon.

Ha lassan is, de puhul a nők elnyomása az országban: Szaúd-Arábián nem ezek az első, nők helyzetét könnyítő lépések: 2018 nyara óta például vezethetnek autót. Ám az elmúlt időszak engedményei ellenére a nőknek továbbra sincs egyszerű helyzete: például ahhoz még mindig egy férfi hozzátartozójuk engedélyére van szükség, hogy házasodhassanak vagy hogy egyedül lakjanak.

Sőt: még külföldi nőként sem egyszerű a mozgás az országban. Mint a magyar konzuli szolgálat írja Szaúd-Arábiáról: a szigorú vallási szabályok miatt a külföldi nőt férfi családtagnak, vagy az üzleti partnerének kell várnia az országba történő belépéskor, és kísérnie az országban történő mozgás során. Emellett az utcán, a közösségi tereken, bevásárlóközpontokban az európai nőknek is kötelező a bokáig érő, a karokat is eltakaró fekete lepel (abbaya) viselése.

FOTÓ: Mojack Jutaily / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek