+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. augusztus 2. péntek, 14:34
Ha nem tudja kiperelni a pécsi uránbányát újranyitni akaró cég, hogy időt húzhasson, szinte biztos, hogy nem fog környezetvédelmi engedélyt kapni a bányanyitásra.

Már az Azonnalin is írtunk arról, hogy ismét felvetődött a pécsi uránbánya újranyitása. A Magyar Urán Resources Kft. 2017 októberében adott be kérelmet környezetvédelmi engedély iránt a bányanyitáshoz, de az ehhez szükséges hatásvizsgálatokat annyira hiányosan végezte el, hogy az eljáró hatóság hiánypótlást írt ki, ezért tavaly decemberben az uránbányáról szóló közmeghallgatást is elhalasztották.

 

Már akkor arról írtunk: a levegő tisztaságára, zaj- és rezgésvédelemre, hulladékkezelésre és természetvédelmi szempontokra tekintettel sem volt elég részletes a cég által beadott hatásvizsgálat, és mivel a hiánypótlásra szigorú határidők vonatkoznak, jóformán lehetetlen lenne időben pótolni az összes hiányosságot.

 

Ezt úgy tűnik, a cég is belátta, mivel már tavaly novemberben az eljárás szüneteltetését kérte, kifejezetten arra hivatkozva, hogy túl összetett hiánypótlást kérnek, és ennek teljesítéséhez több idő kell. Azonban a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatala ezt a kérelmet elutasította idén áprilisban, ugyanis az ilyen eljárások csak akkor szüneteltethetők, ha azt az összes fél kéri. Az engedélyeztetési eljárásban pedig félként szerepel számos helyi és környezetvédő egyesület is, például az Energiaklub, amely pénteken közleményben számolt be róla, hogy

 

a Pest Megyei Kormányhivatal most másodfokon is megerősítette: nincs helye a szünetelésnek, ha a többi érintett nem járul hozzá. Tehát az uránbányász cégnek a szoros határidőkön belül kell benyújtania a komplex hiánypótlást,

 

más kérdés, hogy már ezzel a szünetelési mizériával is sikerült némi időt nyerni. A tét nagy, mivel ha a második hiánypótlás is eredménytelen, úgy nincs más törvényi lehetőség, el kell utasítani az engedély iránti kérelmet.

 

Az uránbányász cég egyetlen esélye tehát, ha valahogy mégis tovább húzza az időt, kibulizza a szünetelést: ezt még bírósági úton próbálhatja meg, ugyanis a Pest Megyei Kormányhivatal végzése a bíróság előtt megtámadható.

 

FOTÓ: Pécsi uránbánya fotók / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás