Mečiar visszatér a szlovák politikába

Szerző: Bukovics Martin
2019.08.02. 13:32

Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér? Legkésőbb a 2020-as szlovákiai választáson választ kapunk Kölcsey kérdésére.

Mečiar visszatér a szlovák politikába

„Nem azt mondom, hogy én térek vissza, hanem a Szlovákia érdekeit szolgáló párt fog visszatérni. Új lesz és érdekes a program szempontjából, de leginkább más, mint a többi párt” – jelentette be pénteken a most 77 éves Vladimír Mečiar egy, a Plus JEDEN DEŇ című bulvárnapilapnak adott alákérdezős interjúban.

A Szlovákiát 1990-1991 között, 1992-1994 között, majd 1994-1998 között irányító politikus az utóbbi időben kifejezetten tartózkodott a nyilvánosságtól, visszavonulva élt egy vidéki házban. Politikai karrierjének 2010-ben lett végképp vége, miután pártja, a Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (L'HZDS) 4,4 százalékos eredménnyel kiesett a parlamentből. A pártot 2014-ben oszlatták végül fel. Szlovákiában sokan úgy gondolják, hogy igazán nem a bársonyos forradalom idején, vagy Csehszlovákia szétesését követően, hanem

akkor forrt össze nemzetté a szlovák nép, amikor elkergette a hatalomból Mečiart, és a tekintélyelvű kormányzás helyett a Nyugatot választották. Komolyan fennállt ugyanis a veszélye annak, hogy a nacionalista, félautoriter, korrupt kormányzati irányvonal miatt Szlovákia kimarad az EU- és a NATO-bővítés első köréből.

A politikus hatalomrajutásáról, kormányzásáról, a titkosszolgálatokkal való visszaéléseiről, botrányairól dokumentumfilm is készült, ami az HBO Gon ma is megtekinthető. Ebben a filmben megszólal maga Mečiar is. A Mečiar-Orbán párhuzamot kivesézte az Azonnalin Techet Péter, a 444-en pont az említett film kapcsán Uj Péter, és erre tromfolt rá az újhullámos Progresszív Szlovákia EP-képviselője is az Azonnalinak adott strasbourgi interjújában, amikor azt mondta, Mečiar nem volt olyan sokáig hatalmon, mint Orbán Viktor, Orbán hatalma sokkal tartósabb és bebetonozottabb, mint Mečiaré volt. „A hasonlóság Mečiarral kétségtelenül az, hogy Magyarország ma nem egy liberális demokrácia. Valahol egy demokrácia és egy diktatúra között van, ebben hasonlít Mečiar akkori rezsimjéhez” – fogalmazott a politikus.

Mečiar elárulta, hogy már régóta folynak a munkálatok az új párt körül, nevet egyelőre nem találtak neki, írja a pozsonyi magyar nyelvű Új Szó napilap, hozzátéve, a politikus véleménye szerint jelenleg nincs olyan párt az országban, amelynél Szlovákia állna az első helyen. Mečiar azt is bedobta: nem zárja ki a Štefan Harabinnal való együttműködést sem az új párttal. A szlovák legfelsőbb bíróságot 2009 és 2014 között vezető Harabin – aki korábban tagja volt az L'HZDS-nek – egy szlovák Trump-epigon: az idei szlovák elnökválasztáson az álhírekre és rendpárti szólamokra építő kampányával harmadik helyre futott be 14 százalékos eredményével.

Magát az új pártot Mečiar szeptember elején tervezi jobban bemutatni, a jelölteket pedig majd novemberben – legkésőbb addig választási listát kell ugyanis állítaniuk a pártoknak.

Szlovákiában 2020 február végén lesznek parlamenti választások. Készülődnek is rá a politikusok: az utóbbi hónapokban már formálódik rá egy egységes magyar koalíció, nyár elején pedig pártot alapított az előző államfő, Andrej Kiska. A legfrissebb (sajnos csak június végi) közvélemény-kutatás szerint a Robert Fico vezette, kormányzó szociáldemokrata Smer a legnépszerűbb párt, őket a Progresszív Szlovákia követi 15,7 százalékkal. A neonáci Marian Kotleba pártja a harmadik 12,6 százalékkal, a kormánykoalícóban résztvevő, a Jobbikhoz hasonló néppárti fordulatot mutatni igyekvő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a negyedik 7,3 százalékkal. A jobboldali-liberális Szabadság és Szolidaritás 7,1 százalékot hozna, a Salvini-Le Pen-hálózat szlovákiai tagja, a Sme rodina 7 százalékot, ugyanúgy, ahogy a kereszténydemokrata KDH. Bekerülne a parlamentbe a populista-konzervatív Egyszerű Emberek (5,1 százalék) és Andrej Kiska exállamfő új, 5,2 százalékos támogatottságúra mért pártja is.

FOTÓ: Részlet a Mečiar-filmből / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek