+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. augusztus 1. csütörtök, 11:47
Teljes fokozaton, kampányüzemmódban dolgozik a brit kormány azon, hogy felkészítse az országot a megállapodás nélküli kilépésre.

Három hónap, és az Egyesült Királyság elvileg távozik az Európai Unióból, vagy ahogy Boris Johnson, az új miniszterelnök megígérte, biztosan távozik, ha törik, ha szakad – ez azt jelenti, hogy október 31-én akár megállapodás nélkül is kiléptetné az országot Johnson, aki addig nem is tárgyalna a brexitről amíg az EU nem nyitja újra a kilépési megállapodás megtárgyalását, amit az Unió nem akar megtenni.

 

A brit kormány ezért most gőzerővel készül a megállapodás nélküli kilépésre, amit egyébként már többször is elvetett a brit parlament.

 

Sajid Javid pénzügyminiszter szerdán este be is jelentette, hogy újabb 2,1 milliárd fontot (nagyjából 752 milliárd forintot) különítenek el a felkészülésre. Ennek felét rögtön megoldandó feladatokra fordítják, másik felét pedig tartalékba helyezik: ehhez a pénzhez nyúlhatnak majd a minisztériumok, illetve a skót, wales-i és északír önkormányzatok.

 

Az azonnali feladatok között szerepel további határőrök alkalmazása, illetve a gyógyszerellátás biztosítása – tehát gyógyszerek felhalmozása – (erre 434 millió fontot, azaz 155 milliárd forintot költenek),

 

de elköltenek 138 millió fontot (49 milliárd forintot) információs kampányra is belföldön és külföldön is,

 

amit augusztusban kezdenek majd meg. Ez nagyjából annyi pénz egyébként, amennyiből egy nagyobb hollywoodi filmet szoktak reklámozni.

 

Ez azt jelentheti például, hogy minden brit háztartásba küldenek majd egy tájékoztató füzetet, de szerte Európában újsághirdetésekben, célzott netes hirdetésekben fogják tájékoztatni az európai állampolgárokat is a megállapodás nélküli kilépésről. A kampányért Michael Gove miniszter és Dominic Cummings, a brexitkampány agya felel, ő fogja kitalálni a szlogent is.

 

Az üzenet egyébként valami olyasmi lesz, hogy az Egyesült Királyság ki fog lépni, de minden rendben lesz.

 

A 2016-os brexitnépszavazás előtt egyébként a magyar kormány, egész pontosan Orbán Viktor is hirdetett az Egyesült Királyságban: a Daily Mail lapjain azt üzente, hogy Magyarország büszke, hogy az Egyesült Királysággal együtt lehet tagja az EU-nak.

 

FOTÓ: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

„Malájzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás