+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Eszter
2019. július 31. szerda, 13:53
​Szinte csak a nem dohányzó, gyermektelen és háziállat nélküli fiatal nőknek van esélye kiadó lakást találni Budapesten, de a piac szereplői szerint ez teljesen rendben van.

Az ingatlanárak emelkedése az elmúlt években az albérletek értékének növekedését is magával hozta. Különösen Budapesten nehéz megfizethető kiadó lakást vagy szobát találni, miközben a lakásvásárlás elérhetetlensége miatt egyre inkább kiszélesedik az érintett korosztály. Az új otthonukat keresők helyzetét a tulajdonosi elvárások is nehezítik.

 

„LÁNY (tehát nem fiú) lakótársat keresünk.”

 

Legyen szó frissen Budapestre költöző egyetemistáról, vagy veterán lakásbérlőről, senki számára sem ismeretlenek az olyan hirdetések, amiknek már az első sorában szigorú kritériumokat fektetnek le a leendő bérlő személyére vonatkozóan. A tulajdonosok leggyakrabban kort, nemet, munkaerőpiaci és/vagy tanulmányi státuszt, illetve a gyermekeket és háziállatokat érintő korlátozásokat szabnak meg. A preferált csoport megjelölése egyedül az ingatlanirodák hirdetéseire nem jellemző, ami viszont nem jelenti, hogy a tényleges kiválasztás során egyenlő esélyekkel indulnak majd a jelentkezők. A női bérlőket és fiatal dolgozókat vagy egyetemistákat előnyben részesítő ajánlatokból van a legtöbb.

 

Állat- és gyermekbarát lakásból olyannyira kevés van, hogy ezeknek külön Facebook-csoport is létrejött, de olyan is előfordul, hogy nagybetűvel és felkiáltójelekkel hívja fel magára a figyelmet a toleráns tulajdonos.

 

A gyermekkel költözők és azok, akik ragaszkodnak házikedvencükhöz, számíthatnak arra is, hogy új otthonukért jóval borsosabb árat kell majd fizetniük.

 

Sokan viszont ennél is messzebbre mennek. Többszobás bérlemények esetében nem ritka, hogy miközben kifejezetten fiatal albérlőt keres a kiadó, a vendégfogadást korlátozza, vagy egyenesen ellenzi. Van, ahol a jelentkező egyetemistákat még a továbbtanulási terveikről is kifaggatják, de olyan hirdetéstre is volt már példa, aminél a vegán tulajdonos a húsételek készítését tiltotta meg a konyhájában. 

 

A tulajdonosok indokai nem minden esetben racionálisak

 

A témáról megkérdeztünk egy ingatlanközvetítőt, aki az Azonnalinak név nélkül nyilatkozva elmondta, a tulajdonosok túlnyomó részben saját maguk hirdetik lakásaikat, százötvenezer forintos havi bérleti díj alatt nem jellemző, hogy valaki ingatlanközvetítőhöz forduljon. Népszerű vélekedés, hogy a lányok rendszeretőbbek, ezért őket a legtöbbször előnyben részesítik. A fiatalok esetében a szülők anyagi stabilitása a biztosíték. Volt példa olyanra is, hogy az a diák kapta meg a kiszemelt lakást, akinek a szülei telefonon szóltak pár jó szót gyerekért, míg a középkorú személyek tekintetében jellemző a bizalmatlanság.

 

„egy idősebb albérlőnél mindig felmerül a kérdés, hogy miért nincs még saját lakása”.

 

Bútorozottan kiadó lakások esetében a berendezés értéke, illetve a lakóközösség igényei is gyakran felhozott érvek a válogatás mellett.

 

A nők rendszeretetéhez hasonló közhely, hogy a gyermekes bérlővel nagyobb kockázatot vállal a tulaj, hiszen a nem fizető szülőket nehezebb kipenderíteni az albérletből. Kevesen tudják, hogy ez a tévhit jogilag nem állja meg a helyét, semmilyen szabály sem tiltja ugyanis a gyermekes családok kilakoltatását. A különbség csak az, hogy ilyenkor a gyámhatóság képviselőjét is kirendelik. Bár a végrehajtási eljárás során a lakás elhagyását visszautasító személyek valóban kérhetnek egyszeri, 6 hónapra szóló haladékot, ennek elbírálásánál nem szempont, hogy kiskorú is él-e velük az ingatlanban. 

 

De mit gondolnak erről a bérlők?

 

A Facebook jelenlegi legnagyobb budapesti albérletkereső csoportjában az utolsóként feltöltött 10 hirdetésből 7 tartalmazott diszkriminatív megkötést. A csoportban az Azonnali által feltett kérdésre adott válaszokból viszont egyöntetűen az derül ki, hogy az érintett albérletkeresők szerint ezzel a világon semmi probléma sincs.

 

Általános nézet, hogy a magánhirdetések tekintetében a szabad piac farkastörvényei az irányadók.

 

A legtöbben azt vallják, hogy mindenki maga dönti el, kit enged be a tulajdonába.

 

Mi számít diszkriminációnak?

 

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy tavalyi határozatában a diszkrimináció tilalmába ütközőnek találta, ha valaki hirdetésében vagy az ingatlanközvetítővel szemben előre leszögezte, hogy roma származású bérlőnek nem akarja kiadni a lakását. Ugyanígy kifogásolható a nemen, anyaságon, apaságon és a családi állapoton alapuló szelektálás.

 

A vagyoni helyzetre és egyéb faktorokra vonatkozó megkülönböztetés viszont nem feltétlenül ütközik jogszabályba. Hiszen például a kereset releváns tényező, mivel a bérlő rendszeres díjfizetésre van kötelezve. Ugyanilyen alapon, a dohányosokkal vagy az állattal költözőkkel szembeni megkötések sem automatikusan jogellenesek, hiszen elfogadható indok lehet, hogy a dohányzás és az állattartás az ingatlan és a benne lévő ingóságok állapotát az átlagosnál jobban rontja.

 

Gyakorlatilag viszont bár a piacon jelenlévő hátrányos megkülönböztetést észlelni nem túl nehéz, bizonyítani annál problémásabb lehet. Ezt a hirdető már annyival is ki tudja küszöbölni, ha egyszerűen nem indokolja meg a döntését bérlőválasztáskor, vagy elutasításkor más okokra hivatkozik.

 

Kérdés, hogy a pár éven belül jósolt ingatlanpiaci visszaesés, aminek az előjelei ingatlanközvetítő forrásunk szerint már most is észlelhetőek, befolyásolja-e majd a bérlőválasztási preferenciákat. De amíg a közvélekedés nem változik, nagy valószínűséggel amúgy sem fogunk túl sok ilyen perről hallani. 

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal. Matovič a pozsonyi magyar nagykövet berendelésére és a Szijjártó Pétert ért szlovákiai kritikákra reagált így.

Már amennyiben ezt az iskolaigazgató engedélyezi, és a felkészítő tanár is vállalja. A középiskolai felvételi szóbeli fordulója sem marad el.

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás