Több millió fiatalnak nem kell majd jövedelemadót fizetnie Lengyelországban

Szerző: Illés Gergő
2019.07.30. 19:00

Óriási pénzosztással készül a lengyel kormánypárt az őszi választási kampányra: hamarosan a 26 év alattiak többségének nem kell majd SZJA-t fizetnie.

Több millió fiatalnak nem kell majd jövedelemadót fizetnie Lengyelországban

Körülbelül kétmillió fiatal munkavállalónak nem kell majd személyi jövedelemadót fizetnie Lengyelországban, így próbálja meg a kormány otthon tartani az EU-tagállamokba a jobb fizetések miatt erőszeretettel kivándorló lengyeleket – írja az CNN kedden.

Árt a gazdaságnak a munkaerőhiány

Az országot a csatlakozás óta elmúlt tizenöt évben körülbelül 1,7 millióan hagyták el, az egész Európai Unión belül pedig mindez kimagasló érték: talán csak a románok körében vannak többen, akik külföldön próbálnának szerencsét. „Olyan ez, mintha Varsó egésze kivándorolt volna, óriási veszteség mindez” – ecsetelte a helyzetet Mateusz Morawiecki, a nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság pártban (PiS) politizáló lengyel kormányfő hozzátéve, hogy a fiataloknak Lengyelországban kéne maradniuk.

Éppen ezért augusztus 1-től a lengyel kormány életbe lépteti azt az intézkedést, mely

85 528 złoty (6,52 millió forint) éves fizetés alatt a 26 év alatti lengyel munkavállalók számára eltörli az országban jelenleg 18 százalékos személyi jövedelemadót.

Ezen érték igen nagyvonalú, hiszen jóval meghaladja a körülbelül 60 000 złotys lengyel éves átlagfizetést is, az új törvénnyel tehát körülbelül kétmillió fiatal járhat majd jól a kormány számításai szerint.

Bár ezzel a kormányzati kassza jelentős adóbevételektől eshet el, hosszú távon akár meg is térülhet a befektetés: a 3,8 százalékon tanyázó lengyel munkanélküliségi ráta mellett jelentős a munkaerőhiány az országban, ezt pedig enyhíthetné, ha a lengyelek nem vándorolnának ki tömegesen külföldre, vagy épp ellenkezőleg: inkább hazajönnének onnan. Bár kétkezi munkásokból is hiány van, főleg a diplomások elvándorlása fájhat a lengyel gazdaságnak, a CNN szerint ugyanis rekordszámú, 724 000 lengyel diplomás él jelenleg is az országon kívül. Ilyen arányok mellett pedig nehéz lesz nagyobb hozzáadott értékkel bíró, ezáltal hosszú távon is fenntartható nemzetgazdaságot építeni.

Osztogatós csodafegyver az ellenzékkel szemben

Akad azonban egy másik szempont, amely a PiS-kormánynak még fontosabb lehet: a politikai népszerűség.

A PiS májusban, az EP-választásokon óriási győzelmet aratott a lengyel ellenzék egyesült erőivel szemben, mely lényegében már a novemberre tervezett parlamenti választások főpróbájának is volt tekinthető.

Így a kormány már az EP-voksolás előtt jókora osztogatást jelentett be körülbelül 40 milliárd złoty (körülbelül 3 ezer milliárd forint) értékben: ennek része a fiatalok SZJA-mentességén felül a gyermekes családok támogatása és különböző nyugdíjtámogatások is.

Mindez meg is látszik a kormánypárt támogatottságán, mely ilyen értékek mellett simán behúzhatja majd az őszi választásokat: a PiS-re a Social Changes július végi közvélemény-kutatása szerint a biztos pártválasztók 46,4 százaléka szavazna, míg legközelebbi ellenfelét, a Polgári Platformot (PO) 26,3 százalék választaná. Igaz, a PO a majdnem mérhetetlen liberális Nowoczesnával együtt koalícióban indul (ennek a neve: Polgári Koalíció, KO lesz), ám egyelőre így sem közelítik meg a kormánypárt támogatottságát. A baloldal is külön formációban indul: a posztkommunista SLD (egykori elnökével, Leszek Millerrel készített interjúnkat lásd itt), az újhullámos, Robert Biedroń-féle Wiosna (vele ide kattintva olvashatod az interjúnkat), valamint a radikális baloldali Razem együtt vágnak neki az őszi kampánynak.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament / Pixabay

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek