Kiderült a brit őskonzervatívról, hogy igazi nyelvtannáci

Szerző: Pintér Bence
2019.07.30. 10:32

Jacob Rees-Mogg pozíciót kapott az új brit kormányban, és rögtön ismertette a nyelvtani szabályokat kollégáival.

Kiderült a brit őskonzervatívról, hogy igazi nyelvtannáci

Boris Johnson miniszterelnökké avanzsálásával az eddig inkább a második vonalban, a brexitpárti Europe Research Group vezetésével tündőklő (vagy onnan a pártvezetést zsaroló) keményvonalas konzervatív, brexitpárti politikus, Jacob Rees-Mogg is pozícióhoz jutott: ő lett az alsóház kormánytöbbségének vezetője, tehát ő felel azért, hogy igazgassa a kormány mindenféle dolgait a brit alsóházban.

A leginkább egy konzervatív politikus karikatúrájának tűnő, tradíciókra sokat adó Rees-Mogg amint átvette a hivatalát, kiadta utasításait a környezetében használatos nyelvi szabályokra vonatkozóan – erről az ITV és a Guardian számolt be.

Rees-Mogg emlékeztette a dolgozókat, hogy a „Miss” és  „Ms” megszólítás után nincs pont, „és” után nincs vessző, az intézményekre egyes számban kell utalni, a külön címmel nem rendelkező férfiakra pedig úgy, hogy „esquire”, ami az úr egy régimódi formája.

Emellett arra is figyelmeztetett, hogy kollégái az brit birodalmi mértékegységeket használják, amelyek nagy részét már az Egyesült Királyság sem használja hivatalosan.

A betiltott szavak között például helyet kapott a „very” (nagyon), az „unacceptable” (elfogadhatatlan), az „egyenlő” (equal), a „hopefully” (remélhetőleg), és „csalódás” (disappointment) szó is, illetve a dokumentum arra ösztönöz, hogy a munkatársak ne használják sokszor az „I” (én) személyes névmást – de ez csak a lista töredéke, mutatjuk:

A dokumentum külön felhívja a figyelmet, hogy a munkatársak ellenőrizzék a szövegeiket, mielőtt elküldik azokat. A Guardian közben megjegyezte, hogy a betiltott kfiejezések között jó pár olyan akad, amit Rees-Mogg akár több százszor is használt parlamenti felszólalásaiban.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek