Ezzel a szemüveggel blokkolni tudod az arcfelismerő technológiát

Szerző: Pintér Bence
2019.07.30. 13:19

Nem csak akkor hasznos, ha van mit rejtegetned, hanem akkor is, ha kényes vagy a magánszférádra.

Ezzel a szemüveggel blokkolni tudod az arcfelismerő technológiát

Egyre terjed az arcfelismerő kamerák alkalmazása szerte a világban. Bár nem mindig működik tökéletesen, a disztópikus technológia Kínában már tényleg mindennapos, de egy-egy arcfelismerő kameráért elég Budapesten elmenni a Józsefvárosba. Szóval

Magyarországon is releváns kérdés már, hogy hogyan védekezhet a magánszférájára valamit is adó állampolgár az orwellivé váló állam ellen,

hiszen az arcfelismerő rendszer akkor is felismer minket, ha nincs vaj a fülünk mögött, miközben a rendőrségnek általában nyilván semmi köze nincs ahhoz, hogy valaki éppen merrefelé járkál.

A kérdésre a HackRead cikke szerint Scott Urban adja meg a választ, aki háromféle szemüveget is tervezett, amellyel blokkolni tudjuk az infravörös fénnyel működő arcfelismerő kamerákat, amelyek így nem tudják szkennelni az arcunkat – ebből egy már elérhető, kettőre, az IRpairre és a Phantomra pedig most gyűjtötte össze a pénzt a Kickstarteren.

A projekt lényege, hogy a szemüvegek olyan lencséket használnak, amelyeken nem halad át az infravörös fény, mivel a lencse visszaveri azokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy bár azt hinnéd, hogy egy sima napszemüveg is megvéd az arcfelismerő programtól, elég nagyot tévedsz, mivel annak lencséjén átmegy az infravörös fény.

Ez azért fontos, mert a szemek szkennelése nélkül nem igazán tud működni az arcfelismerő program.

A Phantom ezen felül még a szemüvegkereten is visszaveri az infravörös fényt, ennek következtében egy biztonsági kamera képén az ezt viselő ember feje helyén egy nagy fénycsík látszik csak. Íme:

A projektre már összegyűlt a pénz, 2020 áprilisától lehet majd a tervek szerint rendelni a szemüvegekből. Ha tehát a hatóságok elől menekülsz, valami gaztettre készülsz, vagy egyszerűen csak szereted, ha az állam nem gyalogol bele a privátszférádba, akkor addig gyűjtögess!

FOTÓK: IRpair & Phantom - Privacy Eyewear / Kickstarter

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek