Egy fekete cowboyé lett minden idők legnépszerűbb dala

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.30. 08:36

Egy mém, a fiatalok rajongása a cowboyokért, és a feketék kinyomása a countryból kellett ahhoz, hogy rekordot döntsön Lil Nas X.

Egy fekete cowboyé lett minden idők legnépszerűbb dala

Bár Magyaroszágon egy rádió sem játssza agyon Lil Nas X Old Town Road című dalát, hétfőt történelmet döntött: 17 hete ez a dal van a Billboard slágerlistájának első helyén, ennyi ideig pedig még soha nem szerettek egyetlen dalt sem a hallgatók. Két éve majdnem összejött, de akkor a Despacito csak a holtversenyt tudta összehozni Mariah Carey és a Boyz II Men 1995-ös közös dalával, most viszont Lil Nas X már az egyedüli király.

Először is hallgasd meg, melyik dal az, amelyik ennyire megragadta a világ figyelmét!

Ha nem érted teljesen, az nem csoda: a 20 éves Lil Nas X már nem a hagyományosnak mondott felületeken futott be, de még csak nem is Spotifyon, hanem a Tik-Tok nevű alkalmazás segítségével lett a világ kedvence. Ez az alkalmazás 15 másodperces videók megosztására alkalmas, a legközelebbi rokona a Coub, tehát hangot is illesztenek rövid videókra, de hozza az Instagram követő- és lájkhajhász vonalát is (amúgy elég nagy magyar Tik-Tok szcéna is van, nagyon érdekes dolgokat lehet megtudni ott a vidéki életről, de ez most más téma). Az alkalmazáson az Old Town lett az alkalmazáson futó mém alapja, aminek az a lényege, hogy a dal egy részénél már cowboynak vagy cowgirlnek öltözve bukkannak fel az addig civil ruhába öltözött szereplők. 

Valahogy így!

Igen, jól olvasod, az Old Town Road tényleg egy mém miatt lett sláger, bár ehhez az is kellett, hogy Lil Nas X elkészítse hozzá a klipet is, amiben egyszerre figurázza ki kicsit a country imidzsét a mutogatós hiphoppal együtt: a srác a lováról mutogat úgy, mint a klasszikus klipekben szoktak a dílernek öltözött rapperek. 

A dal sikeréhez két dolog kellett még: az egyik az, hogy az amerikai fiatalok most épp megint kezdik felfedezni maguknak a countryt, illetve az ehhez tartozó imidzset, a másik pedig a feketék megjelenése a country környékén, ugyanis aktuálissá vált a kérdés, hogy tulajdonképpen nekik is részük volt eredetileg az elmúlt évtizedekben kifejeztetten a fehér férfiak zenéjévé változott stílushoz. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek