Trump visszaüt: a Facebook-adóért cserébe a francia borokat büntetné

Szerző: Pintér Bence
2019.07.29. 08:08

Mindig mondtam, hogy az amerikai bor jobb, mint a francia! – írta Trump elnök, aki nem is iszik alkoholt.

Trump visszaüt: a Facebook-adóért cserébe a francia borokat büntetné

Újabb fronton megy egymásnak Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök. Franciaország ugyanis elfogadta a három százalékos digitális adót, amivel a Franciaországban pénzt kereső, de ott nem adózó techóriásokat sújtanák (a francia neve az adónak GAFA-adó, ami a négy nagy cégre, a Google-re, Apple-re, Facebookra és az Amazonra utal). Hasonló adó bevezetését fontolgatja Csehország és Ausztria, illetve az Egyesült Királyság is, miután EU-s szinten nem sikerült arról megállapodni.

Donald Trump erre a Twitteren azt írta, hogy ha bárki is megadóztatja ezeket a cégeket, az maximum az USA lehet, és hogy

az USA keményen fog válaszolni „Macron ostobaságára”. „Mindig mondtam, hogy az amerikai bor jobb, mint a francia!”

– írta az egyébként alkoholt nem ivó Trump, jelezve, hogy például a francia borra vethetnek ki büntetővámot. (Amikor rákérdeztek, hogy ezt akkor mégis honnan tudja, azt mondta, hogy az amerikai borok jobban néznek ki.) Donald Trump egyébként 2011-ben vásárolt egy borászatot Virginiában, amit most fia, Eric Trump üzemeltet. Hogy milyen a boruk, arról itt írt Bukovics Martin.

A hírre reagálva több francia borász is aggódni kezdett, mivel a francia borok egyik legnagyobb piaca Kína mellett az USA, 2018-ban 3,2 milliárd eurónyi (ez kicsit több, mint egybillió, azaz ezermilliárd forint) terméket exportáltak ide. A francia borexportőrök szövetsége ezért kompromisszumra szólított fel a kérdésben.

Ennek ellenére a francia gazdasági miniszter, Bruno Le Maire jelezte, hogy nem hátrálnak meg az ügyben, szerinte ez nem kifejezetten az amerikai cégek ellen szól, és mindenkinek érdeke, hogy fair adózás legyen.

FOTÓ: Pixabay

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek