Az FPÖ-hívek többsége visszavárja HC Strachét

Szerző: Techet Péter
2019.07.29. 19:10

Hiába bukott bele az ibizia videóba, az FPÖ szavazói nem engedik el. Kurzot viszont annyira nem bírják, hogy inkább a szocdemek felé közelítenék pártjukat.

Az FPÖ-hívek többsége visszavárja HC Strachét

Heinz-Christian Strache idén májusban belebukott az ibiziai videóba. Mint kiderült akkor: egy 2017-es felvételen egy álorosz áloligarchának hadovál az osztrák sajtó befolyásolásáról, és már – noha akkor még ellenzéki politikus volt – állami megrendeléseket osztogat.

Heinz-Christian Strache a videó megjelenése után azonnal lemondott az alkancellárságról és a Szabadságpárt (FPÖ) elnöki posztjáról. Mivel Sebastian Kurz néppárti (ÖVP-s) kancellárnak ez nem volt elég, végül az egész FPÖ kivonult a kormányból, ami a koalíció végéhez, Kurz parlamenti bukásához vezetett.

Heinz-Christian Strache nem maradt azonban túl sokáig a háttérben: már az európai parlamenti választásokon annyi preferenciaszavazatot gyűjtött össze, hogy elvileg – hiába szerepelt az FPÖ listájának hátulján – brüsszeli mandátumot nyerhetett volna. (Ausztriában a választópolgárok az egyes pártlistákon belül preferenciaszavazatokat is leadhatnak, amivel a pártok által összeállított sorrendet megváltoztathatják.)

Mivel Strache ilyen gyors visszatérte még saját pártjának is kínos volt, a volt pártelnök nem élt az EP-mandátum lehetőségével. Cserébe viszont elérte:

felesége, Philippa Strache az őszi előrehozott választásokon befutó helyet kaphat mint állatjogi szóvivő az FPÖ bécsi listáján.

Ezzel a Strache-család magánélete is rendeződött, mert Philippa először, amikor kiderült, hogy férje egy orosz oligarchának hitt bosnyák egyetemistával töltött el egy hosszú hétvégét (a videó tanúsága szerint) Ibizán, ki is költözött tőle. De végül a kiharcolt várható parlamenti mandátum vélhetően megenyhítette a szívét.

A bécsi parlament tehát szeptember után se marad egy Strache nélkül. De hogy HC-vel mi lesz, azt nem tudni.

HC STRACHE ÉS PHILIPPA STRACHE IDEI NYARALÁSUKKOR. CSAK AZÉRT IS IBIZÁN.

Gyere vissza, Heinz-Christian!

A balliberális Der Standard napilap megbízásából most felmérés készült arról, hogy várják-e az osztrákok vissza HC Strachét. Az összes megkérdezett kiugró többsége, több, mint hetven százalék mondta azt: jól van az, ha Strache jövőre se tölt be semmilyen politikai funkciót.

Saját pártjának szavazói azonban nem lettek hűtlenek:

az FPÖ-szimpatizánsoknak csak alig tizenhét százaléka ért egyet Strache eltűnésével. Hatvankilenc százalékuk várja vissza őt.

Ami szintén érdekes, hogy elsősorban azon FPÖ-szavazók akarják vissza Strachét, akik a koalíciós lehetőségek között a szocdemekkel (SPÖ) való együttműködést pártolják. Vélhetően a Strache-fanok azok, akik különösen dühösek Kurzra és az ÖVP-ra.

Önmagában az FPÖ szavazóinak több mint kétharmada helyesli, hogy pártjuk – amint az a Kurz bukása utáni parlamenti munkában látszik is – együttműködjék a szocdemekkel. Kurz megbuktatása is már egy ilyen együttműködés eredménye volt.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek