+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 29. hétfő, 19:10
Hiába bukott bele az ibizia videóba, az FPÖ szavazói nem engedik el. Kurzot viszont annyira nem bírják, hogy inkább a szocdemek felé közelítenék pártjukat.

Heinz-Christian Strache idén májusban belebukott az ibiziai videóba. Mint kiderült akkor: egy 2017-es felvételen egy álorosz áloligarchának hadovál az osztrák sajtó befolyásolásáról, és már – noha akkor még ellenzéki politikus volt – állami megrendeléseket osztogat.

 

Heinz-Christian Strache a videó megjelenése után azonnal lemondott az alkancellárságról és a Szabadságpárt (FPÖ) elnöki posztjáról. Mivel Sebastian Kurz néppárti (ÖVP-s) kancellárnak ez nem volt elég, végül az egész FPÖ kivonult a kormányból, ami a koalíció végéhez, Kurz parlamenti bukásához vezetett.

 

Heinz-Christian Strache nem maradt azonban túl sokáig a háttérben: már az európai parlamenti választásokon annyi preferenciaszavazatot gyűjtött össze, hogy elvileg – hiába szerepelt az FPÖ listájának hátulján – brüsszeli mandátumot nyerhetett volna. (Ausztriában a választópolgárok az egyes pártlistákon belül preferenciaszavazatokat is leadhatnak, amivel a pártok által összeállított sorrendet megváltoztathatják.)

 

Mivel Strache ilyen gyors visszatérte még saját pártjának is kínos volt, a volt pártelnök nem élt az EP-mandátum lehetőségével. Cserébe viszont elérte:

 

felesége, Philippa Strache az őszi előrehozott választásokon befutó helyet kaphat mint állatjogi szóvivő az FPÖ bécsi listáján.

 

Ezzel a Strache-család magánélete is rendeződött, mert Philippa először, amikor kiderült, hogy férje egy orosz oligarchának hitt bosnyák egyetemistával töltött el egy hosszú hétvégét (a videó tanúsága szerint) Ibizán, ki is költözött tőle. De végül a kiharcolt várható parlamenti mandátum vélhetően megenyhítette a szívét.

 

A bécsi parlament tehát szeptember után se marad egy Strache nélkül. De hogy HC-vel mi lesz, azt nem tudni.

 

HC STRACHE ÉS PHILIPPA STRACHE IDEI NYARALÁSUKKOR. CSAK AZÉRT IS IBIZÁN.

 

Gyere vissza, Heinz-Christian!

 

A balliberális Der Standard napilap megbízásából most felmérés készült arról, hogy várják-e az osztrákok vissza HC Strachét. Az összes megkérdezett kiugró többsége, több, mint hetven százalék mondta azt: jól van az, ha Strache jövőre se tölt be semmilyen politikai funkciót.

 

Saját pártjának szavazói azonban nem lettek hűtlenek:

 

az FPÖ-szimpatizánsoknak csak alig tizenhét százaléka ért egyet Strache eltűnésével. Hatvankilenc százalékuk várja vissza őt.

 

Ami szintén érdekes, hogy elsősorban azon FPÖ-szavazók akarják vissza Strachét, akik a koalíciós lehetőségek között a szocdemekkel (SPÖ) való együttműködést pártolják. Vélhetően a Strache-fanok azok, akik különösen dühösek Kurzra és az ÖVP-ra.

 

Önmagában az FPÖ szavazóinak több mint kétharmada helyesli, hogy pártjuk – amint az a Kurz bukása utáni parlamenti munkában látszik is – együttműködjék a szocdemekkel. Kurz megbuktatása is már egy ilyen együttműködés eredménye volt.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

„Malájzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás