+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 29. hétfő, 19:10
Hiába bukott bele az ibizia videóba, az FPÖ szavazói nem engedik el. Kurzot viszont annyira nem bírják, hogy inkább a szocdemek felé közelítenék pártjukat.

Heinz-Christian Strache idén májusban belebukott az ibiziai videóba. Mint kiderült akkor: egy 2017-es felvételen egy álorosz áloligarchának hadovál az osztrák sajtó befolyásolásáról, és már – noha akkor még ellenzéki politikus volt – állami megrendeléseket osztogat.

 

Heinz-Christian Strache a videó megjelenése után azonnal lemondott az alkancellárságról és a Szabadságpárt (FPÖ) elnöki posztjáról. Mivel Sebastian Kurz néppárti (ÖVP-s) kancellárnak ez nem volt elég, végül az egész FPÖ kivonult a kormányból, ami a koalíció végéhez, Kurz parlamenti bukásához vezetett.

 

Heinz-Christian Strache nem maradt azonban túl sokáig a háttérben: már az európai parlamenti választásokon annyi preferenciaszavazatot gyűjtött össze, hogy elvileg – hiába szerepelt az FPÖ listájának hátulján – brüsszeli mandátumot nyerhetett volna. (Ausztriában a választópolgárok az egyes pártlistákon belül preferenciaszavazatokat is leadhatnak, amivel a pártok által összeállított sorrendet megváltoztathatják.)

 

Mivel Strache ilyen gyors visszatérte még saját pártjának is kínos volt, a volt pártelnök nem élt az EP-mandátum lehetőségével. Cserébe viszont elérte:

 

felesége, Philippa Strache az őszi előrehozott választásokon befutó helyet kaphat mint állatjogi szóvivő az FPÖ bécsi listáján.

 

Ezzel a Strache-család magánélete is rendeződött, mert Philippa először, amikor kiderült, hogy férje egy orosz oligarchának hitt bosnyák egyetemistával töltött el egy hosszú hétvégét (a videó tanúsága szerint) Ibizán, ki is költözött tőle. De végül a kiharcolt várható parlamenti mandátum vélhetően megenyhítette a szívét.

 

A bécsi parlament tehát szeptember után se marad egy Strache nélkül. De hogy HC-vel mi lesz, azt nem tudni.

 

HC STRACHE ÉS PHILIPPA STRACHE IDEI NYARALÁSUKKOR. CSAK AZÉRT IS IBIZÁN.

 

Gyere vissza, Heinz-Christian!

 

A balliberális Der Standard napilap megbízásából most felmérés készült arról, hogy várják-e az osztrákok vissza HC Strachét. Az összes megkérdezett kiugró többsége, több, mint hetven százalék mondta azt: jól van az, ha Strache jövőre se tölt be semmilyen politikai funkciót.

 

Saját pártjának szavazói azonban nem lettek hűtlenek:

 

az FPÖ-szimpatizánsoknak csak alig tizenhét százaléka ért egyet Strache eltűnésével. Hatvankilenc százalékuk várja vissza őt.

 

Ami szintén érdekes, hogy elsősorban azon FPÖ-szavazók akarják vissza Strachét, akik a koalíciós lehetőségek között a szocdemekkel (SPÖ) való együttműködést pártolják. Vélhetően a Strache-fanok azok, akik különösen dühösek Kurzra és az ÖVP-ra.

 

Önmagában az FPÖ szavazóinak több mint kétharmada helyesli, hogy pártjuk – amint az a Kurz bukása utáni parlamenti munkában látszik is – együttműködjék a szocdemekkel. Kurz megbuktatása is már egy ilyen együttműködés eredménye volt.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

Minél mérgesebb, annál erősebb: nem épp úgy történik a zöld fordulat a brit miniszterelnöknél, ahogy arra számítanánk.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás