A megállapodás nélküli brexit kinyírná Johnson egyéb terveit

Szerző: Pintér Bence
2019.07.29. 09:35

Egy think tank szerint a megállapodás néküli brexit egyben Johnson belügyi terveinek végét is jelentené.

A megállapodás nélküli brexit kinyírná Johnson egyéb terveit

A tények: Boris Johnson személyében új miniszterelnöke van az Egyesült Királyságnak, aki most már bármi áron kivezetné a briteket az Európai Unióból október 31-én. De ő sem csak ezzel akar foglalkozni, így

az új miniszterelnök ambícózus belügyi csomagot is bejelentett, amit azonban teljesen kinyírhat egy megállapodás nélküli kilépés.

Az új brit kormány gőzerővel készül és készíti a közvéleményt is a megállapodás nélküli brilépésre, három különböző bizottság is dolgozik azon, hogy ne érje váratlanul az országot a dolog: a felkészülést Michael Gove és Dominic Cummings vezeti.

Az Institute for Government nevű think tank Guardian által ismertetett tanulmánya szerint viszont hiába költ egyre több pénzt a megállapodás nélküli kilépésre felkészülve Johnson, nagyon sok energiát fog elvenni az, hogy az EU-ból való kilépés esetén Johnson egyáltalán egyben tartsa az Egyesült Királyság részeit, egészen konkrétan Észak-Írország és Skócia kapcsán –

utóbbi már az újabb függetlenségi népszavazásra gyúr, előbbiben pedig elszabadulhat a káosz.

Szerintük tehát Johnson brexit utáni száz napjában egyáltalán nem lesz se pénz, se energia azokkal a dolgokkal foglalkozni, amivel a miniszterelnök akar, mert minden figyelmet a megállapodás nélküli kilépés által okozott károk enyhítésére kell fordítani – ezek a károk pedig valójában teljesen kiszámíthatatlan hatással lesznek a brit gazdaságra és társadalomra.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek