+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 28. vasárnap, 18:49
Több, mint ezer békés tüntetőt vitt őrizetbe a rendőrség, amiért azok kifogásolták, hogy az orosz állam ellehetetleníti az ellenzéki politikusok indulását a helyhatósági választáson.

Az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője közleményben jelezte, nem ért egyet azzal a szabad választásért tüntető tömegekkel szembeni hatósági fellépéssel, ami Moszkvában volt látható szombaton.

 

„A fogvatartások, a békés tüntetők elleni aránytalan erőszak akalmazása súlyosan aláássa a véleménynyilvánítás és a gyülekezési jog szabad gyakorlását. Azt várjuk, ezeket megvédik”

 

áll a szlovén Maja Kocijančič közleményében, aki szerint az orosz ellenzéki politikusok egyre durvuló vegzálása is aggodalomra ad okot, ráadásul ezek az események vezettek ahhoz a szombati tüntetéshez, amit az orosz rendőrség brutálisan vert le több, mint 1370 embert letartóztatva a moszkvai városháza melletti demonstráción.

 

A tüntetések előtti hetekben több ismert ellenzéki képviselőt őrizetbe vettek, a tüntetést pedig eleve nem is engedélyezték. Ezt a megmozdulást Alekszej Navalnij neves ellenzéki aktivista hirdette meg a múlt hét szombati, több mint húszezres részvétellel megtartott tüntetésen, emiatt őt már szerdán 30 napi elzárásra ítélték, a Reuters híre szerint

 

az őrizetben egyelőre ismeretlen okból allergiás reakciója lett, ezért kórházba kellett szállítani.

 

Oroszországban szeptember 8-án tartanak helyhatósági választásokat, de az ezeken való indulástól több ellenzéki vagy független politikust is távol tartanak a hatóságok, mivel állításuk szerint az induláshoz szükséges aláírások több, mint 10 százaléka nem volt hiteles.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

„Malájzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás