Megvan, ki áll a Kurz-ellenes kampányhonlap mögött

Szerző: Techet Péter
2019.07.27. 19:24

Hétfőtől indul a sorozat, amiből állítólag Sebastian Kurz drogfogyasztásáról és kétes üzleti kapcsolatairól is értesülhetünk. Az osztrák sajtó tudni véli, kik állnak az akció mögött.

Megvan, ki áll a Kurz-ellenes kampányhonlap mögött

Amint az Azonnali megírta: egy Genfben bejelentett, panamai hátterű „intézet“ önálló honlapot indított, ahol

hétfőtől egy tizenkét részes sorozatban mutatnák be Sebastian Kurz állítólagos drogfogyasztását, valamint kapcsolatát Martin Ho neves vietnámi származású bécsi vállalkozóhoz.

Eddig csak annyit tudtunk meg: kérdés formájában közlik Sebastian Kurz-cal, hogy elvileg a környezetében vannak olyan emberek, akiknek kokainfogyasztás közben lenne róla fotójuk.

Sokan találgattak, kik állhatnak a honlap mögött. Az ÖVP természetesen a szociáldemokratákat (SPÖ) sejtette, elvégre az SPÖ-t a 2017-es kampányban megvádolták már hasonlóval: Tal Silberstein kampánytanácsadó javaslatára akkor Kurz-ellenes, anonim Facebook-oldalakat üzemeltettek a vád szerint.

Mivel azonban a mostani Kurz-ellenes honlap az SPÖ-t is becélozta, más hátteret sejtett az osztrák sajtó. A balliberális Der Standard szerint Hans-Peter Martin egykori pártjának, a Dr. Martin Listájának volt munkatársai állhattak össze egy újabb akcióra.

A lap most megtalálta azt az informatikust, aki a mostani honlap mögött megbújhat: az illető egykoron tényleg kapcsolatban volt a Dr. Martin Listája párttal. A Der Standardnak azt nyilatkozta:

amikor a Kurz-cal jó viszonyt ápoló Martin Ho egyik bécsi diszkójában, a Club X-ben volt, „valami különlegesre” figyelt fel,

és ennek kapcsán indított el önszántából egy nyomozást. Ennek eredménye lesz hétfőtől a Zoom honlapján látható.

Mostanra a balliberális Profil hetilap az informatikus nevét is kihozta: egy Florian Schweitzer nevú férfiről van szó, aki elismerte, hogy ő áll a Zoom mögött. Az informatikus egykoron a Szabadságpártból (FPÖ) kiszakadt Liberális Fórumban (LiF) politizált, annak egyetemista szervezetében volt tag. A pártpolitikát azonban rég elhagyta már, a LiF pedig gyakorlatilag feloldódott az osztrák Momentumban, a NEOS-ban.

Schweitzer elmondta: a Zoom esetében egy „tisztán újságírói projektről“ van szó, egyetlen párt sem áll mögöttük, a munkatársak mind díjazás nélkül dolgoznak. De megígérte: azt a kevés adományt, amit eddig kaptak, nyilvánosságra fogják hozni.

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek