+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 27. szombat, 18:50
Kiakadtak a New Hampshire-i költők, miután a kormányzó egy olyan koszorús költőt választana az államnak, aki a volt amerikai külügyminiszter megdugásáról verselt.

Elég komoly állóháború alakult ki New Hampshire-ben, miután az amerikai állam republikánus kormányzója nem vette figyelembe a helyi költők ajánlását, és

 

egy olyan férfit választott meg koszorús költőnek, aki egy versében azt a vágyát énekelte meg, hogy Condoleezza Rice volt külügyminiszterrel szexeljen.

 

A Slate összefoglalója szerint ez a szexes szál egyébként viszonylag mellékes a történetben, ami valójában arról szól, hogy a helyi költők, akiknek jogukban áll ajánlani valakit a koszorús költő pozícióra, ajánlottak egy elismert költőnőt, Jennifer Militellót, Chris Sununu republikánus kormányzó azonban teljesen figyelmen kívül hagyta a döntésüket, és egy nyugdíjas fogorvost választott a pozícióra, aki több kötetét is magánkiadásban adta ki.

 

Daniel Thomas Moran, a szóban forgó nyugdíjas fogorvos egyébként korábban New York állam Suffolk megyéjének volt a koszorús költője, de ott is csak hasonló botrány árán tudták megválasztani erre a posztra a férfit. Don Kimball, a helyi költőegyesület elnöke szerint kicsit olyan ez, mintha egy profi golfbajnok helyett egy minigolf-bajnokot választana a kormányzó, akinek ráadásul semmi személyes elkötelezettsége nincs Moran felé.

 

A pozíció évi ötszáz dollárral, azaz nagyjából 146 ezer fotinttal jár, tehát még arról sincs szó, hogy nagyot lehetne mutyizni.

 

Moran verssorait olvasva tényleg elég szórakoztató választásnak tűnik a posztra, ehhez elég átfutni az „A Sonnet for Our Lesbians in Orbit” (Szonett a Föld körüli pályán lévő leszbikusainkért) című verset, vagy a „The Girls of Vancouver 2010” (A 2010-es vancouveri olimpia lányai) címűt, amiben elhangzik a következő négysoros a biatlonos hölgyekről: „Those female lugers luge-ing down the track, / Can make my heartbeats nearly seize. / But if you want to light my Olympic torch, / Give me chicks with guns on skiis.”

 

Ezt leginkább így lehetne lefordítani, bár a lugeres szóviccet lehetetlen visszaadni: „S ahogy lefelé szánkáznak a pisztoly-nők, / szívem a torkomban dobog. / Ha meg akarod gyújtani az olimpiai fáklyám, / jöjjenek síléceken puskás csajok!”

 

Ez alapján Moran leginkább a kicsit részeges magát viccesnek tartó nagybácsira emlékeztet, aki valamiért meggyőződött róla, hogy a fiatal csajok és külügyminiszterek iránti vágyait versekben kell kiélnie, mi több, érdemes ezt tennie, mert versei jók. Az ügy egyébként tavaly ősz óta húzódik, és még egyáltalán nem látszik a vége, hiszen Moran kinevezéséről egy öttagú tanács dönt, amiben demokrata többség van, egyikük úgy nyilatkozott a Slate-nek, hogy nem igazán szeretnék kinevezni az önjelölt költőt.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje, bizonyítani!

Orbán Viktoron kívül Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Kunhalmi Ágnes szolgáltatta a híranyagot a héten.

Thomas Schäfer holttestét egy vasúti sínen találták meg, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A FAZ idézett a búcsúlevélből, de utóbb törölte.

Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Összefoglalónk az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatójáról: kórházparancsnokok érkeznek, fiatalok és gyerekek is vannak a fertőzöttek között, tizennégy ember van lélegeztetőgépen.

A Számok névre hallgató propagandaoldal hónapok óta a kormányközeli véleményvezérek kedvenc forrásainak egyike, de most véletlenül tényleg számokat mutattak be.

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás