+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 27. szombat, 18:50
Kiakadtak a New Hampshire-i költők, miután a kormányzó egy olyan koszorús költőt választana az államnak, aki a volt amerikai külügyminiszter megdugásáról verselt.

Elég komoly állóháború alakult ki New Hampshire-ben, miután az amerikai állam republikánus kormányzója nem vette figyelembe a helyi költők ajánlását, és

 

egy olyan férfit választott meg koszorús költőnek, aki egy versében azt a vágyát énekelte meg, hogy Condoleezza Rice volt külügyminiszterrel szexeljen.

 

A Slate összefoglalója szerint ez a szexes szál egyébként viszonylag mellékes a történetben, ami valójában arról szól, hogy a helyi költők, akiknek jogukban áll ajánlani valakit a koszorús költő pozícióra, ajánlottak egy elismert költőnőt, Jennifer Militellót, Chris Sununu republikánus kormányzó azonban teljesen figyelmen kívül hagyta a döntésüket, és egy nyugdíjas fogorvost választott a pozícióra, aki több kötetét is magánkiadásban adta ki.

 

Daniel Thomas Moran, a szóban forgó nyugdíjas fogorvos egyébként korábban New York állam Suffolk megyéjének volt a koszorús költője, de ott is csak hasonló botrány árán tudták megválasztani erre a posztra a férfit. Don Kimball, a helyi költőegyesület elnöke szerint kicsit olyan ez, mintha egy profi golfbajnok helyett egy minigolf-bajnokot választana a kormányzó, akinek ráadásul semmi személyes elkötelezettsége nincs Moran felé.

 

A pozíció évi ötszáz dollárral, azaz nagyjából 146 ezer fotinttal jár, tehát még arról sincs szó, hogy nagyot lehetne mutyizni.

 

Moran verssorait olvasva tényleg elég szórakoztató választásnak tűnik a posztra, ehhez elég átfutni az „A Sonnet for Our Lesbians in Orbit” (Szonett a Föld körüli pályán lévő leszbikusainkért) című verset, vagy a „The Girls of Vancouver 2010” (A 2010-es vancouveri olimpia lányai) címűt, amiben elhangzik a következő négysoros a biatlonos hölgyekről: „Those female lugers luge-ing down the track, / Can make my heartbeats nearly seize. / But if you want to light my Olympic torch, / Give me chicks with guns on skiis.”

 

Ezt leginkább így lehetne lefordítani, bár a lugeres szóviccet lehetetlen visszaadni: „S ahogy lefelé szánkáznak a pisztoly-nők, / szívem a torkomban dobog. / Ha meg akarod gyújtani az olimpiai fáklyám, / jöjjenek síléceken puskás csajok!”

 

Ez alapján Moran leginkább a kicsit részeges magát viccesnek tartó nagybácsira emlékeztet, aki valamiért meggyőződött róla, hogy a fiatal csajok és külügyminiszterek iránti vágyait versekben kell kiélnie, mi több, érdemes ezt tennie, mert versei jók. Az ügy egyébként tavaly ősz óta húzódik, és még egyáltalán nem látszik a vége, hiszen Moran kinevezéséről egy öttagú tanács dönt, amiben demokrata többség van, egyikük úgy nyilatkozott a Slate-nek, hogy nem igazán szeretnék kinevezni az önjelölt költőt.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás