+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 27. szombat, 18:50
Kiakadtak a New Hampshire-i költők, miután a kormányzó egy olyan koszorús költőt választana az államnak, aki a volt amerikai külügyminiszter megdugásáról verselt.

Elég komoly állóháború alakult ki New Hampshire-ben, miután az amerikai állam republikánus kormányzója nem vette figyelembe a helyi költők ajánlását, és

 

egy olyan férfit választott meg koszorús költőnek, aki egy versében azt a vágyát énekelte meg, hogy Condoleezza Rice volt külügyminiszterrel szexeljen.

 

A Slate összefoglalója szerint ez a szexes szál egyébként viszonylag mellékes a történetben, ami valójában arról szól, hogy a helyi költők, akiknek jogukban áll ajánlani valakit a koszorús költő pozícióra, ajánlottak egy elismert költőnőt, Jennifer Militellót, Chris Sununu republikánus kormányzó azonban teljesen figyelmen kívül hagyta a döntésüket, és egy nyugdíjas fogorvost választott a pozícióra, aki több kötetét is magánkiadásban adta ki.

 

Daniel Thomas Moran, a szóban forgó nyugdíjas fogorvos egyébként korábban New York állam Suffolk megyéjének volt a koszorús költője, de ott is csak hasonló botrány árán tudták megválasztani erre a posztra a férfit. Don Kimball, a helyi költőegyesület elnöke szerint kicsit olyan ez, mintha egy profi golfbajnok helyett egy minigolf-bajnokot választana a kormányzó, akinek ráadásul semmi személyes elkötelezettsége nincs Moran felé.

 

A pozíció évi ötszáz dollárral, azaz nagyjából 146 ezer fotinttal jár, tehát még arról sincs szó, hogy nagyot lehetne mutyizni.

 

Moran verssorait olvasva tényleg elég szórakoztató választásnak tűnik a posztra, ehhez elég átfutni az „A Sonnet for Our Lesbians in Orbit” (Szonett a Föld körüli pályán lévő leszbikusainkért) című verset, vagy a „The Girls of Vancouver 2010” (A 2010-es vancouveri olimpia lányai) címűt, amiben elhangzik a következő négysoros a biatlonos hölgyekről: „Those female lugers luge-ing down the track, / Can make my heartbeats nearly seize. / But if you want to light my Olympic torch, / Give me chicks with guns on skiis.”

 

Ezt leginkább így lehetne lefordítani, bár a lugeres szóviccet lehetetlen visszaadni: „S ahogy lefelé szánkáznak a pisztoly-nők, / szívem a torkomban dobog. / Ha meg akarod gyújtani az olimpiai fáklyám, / jöjjenek síléceken puskás csajok!”

 

Ez alapján Moran leginkább a kicsit részeges magát viccesnek tartó nagybácsira emlékeztet, aki valamiért meggyőződött róla, hogy a fiatal csajok és külügyminiszterek iránti vágyait versekben kell kiélnie, mi több, érdemes ezt tennie, mert versei jók. Az ügy egyébként tavaly ősz óta húzódik, és még egyáltalán nem látszik a vége, hiszen Moran kinevezéséről egy öttagú tanács dönt, amiben demokrata többség van, egyikük úgy nyilatkozott a Slate-nek, hogy nem igazán szeretnék kinevezni az önjelölt költőt.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás