Az ír határ miatt fog egymásnak menni London és az EU

2019.07.27. 16:32

Az új brit miniszterelnök és külügyminisztere is kivágná az ír határt védő mechanizmust a brexitmegállapodásból.

Az ír határ miatt fog egymásnak menni London és az EU

Új miniszterelnöke van az Egyesült Királyságnak, és Boris Johnson már többször közölte, hogy nem kér az ír határ ügyére ideiglenes megoldást nyújtó mechanizmusból, amit angolul „backstop”-nak hívnak, és ezt most az új külügyminiszter Dominic Raab is megerősítette.

Az is egyértelmű viszont, hogy ebből az EU nem akar engedni.

A mechanizmus az Írországot Észak-Írországgal összekötő szárazföldi határ brexit utáni vámmentességét biztosítaná, mely az évtizedes polgárháborút lezáró 1998-as nagypénteki egyezmény óta fennáll. Ez első látásra mindkét fél érdekeit szolgálná, azonban komoly megkötést jelentene az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi függetlenségére nézve, a kritikusok szerint csapdába ejtené és kiszolgáltatott helyzetbe hozná az országot, mivel gyakorlatilag azt jelentené, hogy az bent marad az EU-s vámunióban.

Július közepén a Johnson kampányát támogató brexitminiszter, Steve Barclay már találkozott az ügyben az EU főtárgyalójával, Michel Barnier-vel, utóbbi azonban London egyik alternatív megoldását sem fogadta el az ír-északír határ ügyére. Barclay azt ajánlotta fel, hogy nem egy nagy, hanem sok kis szerződést és megállapodást kössenek az ír határ kérdését megoldandó, de Barnier szerint ez egyáltalán nem megoldás.

Az ügyben most az ír külügyér, Simon Coveney is megszólalt, aki Észak-Írországban járva elmondta:

azzal, hogy Johnson teljesen elvetette a mechanizmust, egyértelműen ütközőpályára állította magát az EU-val és Írországgal.

Egyelőre nem látszik megoldás az ügyben, Johnson egyértelműen egy teljesen új megállapodást akar, az EU azonban már többször jelezte, hogy nem tárgyalják újra a megállapodás. Ebben az esetben azonban megállapodás nélkül akarja végigcsinálni a kilépést Johnson a most érvényben lévő október 31-i dátumon – ehhez azonban nincsen meg a parlamenti többsége.

Mindeközben Johnson telefonon beszélt Donald Trumppal, és bejelentették, hogy már most egy kereskedelmi megállapodáson dolgoznak – az ír miniszterelnököt azonban eddig nem hívta fel. Raab pedig egy egész szerelmeslevélnyit nyilatkozott az amerikai kormányról a Times-nak.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek