Íme a kezdeményezés, ami összehozza a Fideszt a Jobbikkal és az LMP-vel, sőt, talán a Momentummal is

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.26. 15:35

Az unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel a régiókat! – ezt kéri egy nemrég indult európai polgári kezdeményezés, ami a Fidesz-KDNP mellett az ellenzék egy részét is belelkesítette.

Íme a kezdeményezés, ami összehozza a Fideszt a Jobbikkal és az LMP-vel, sőt, talán a Momentummal is

Nem csak a Fidesz, de a Jobbik és az LMP is támogatja azt az európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy az unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi sajátosságok különböztetnek meg a többitől. Ugyan a Momentum elnöke, Fekete-Győr András korábban azt írta, ők is támogatják a kezdeményezést, a párt sajtóosztálya szerint előbb azt meg kell vizsgálnia szakpolitikusaiknak.  – tudta meg az Azonnali.

Nemrég Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter videóban jelezte: a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére az Európai Bíróság felülbírálta az Európai Bizottságot, így lehetővé vált, hogy meginduljon az aláírásgyűjtés. Ahhoz, hogy az európai polgári kezdeményezés sikeres legyen, és foglalkozzon a kérdéssel az unió, jövő év májusáig több mint egymillió aláírást kellene összegyűjteni legalább hét tagállamban. Gulyás Gergely szerint ehhez arra is szükség van, hogy azt segítsék a magyarországi politikai pártok. Hogy ennek eleget tesznek-e az ellenzéki pártok, arról megkérdezte őket az Azonnali.

Az LMP nem akar gazdasági diszkriminációt

„Természetesen teljes mellszélességgel támogatjuk a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését, és aktív együttműködésünket ajánljuk fel az aláírásgyűjtéshez, mint ahogy tettük azt a Minority Safepack esetében is” – válaszolta az LMP.

Mint elmondták, általánosságban véve azért támogatják a projektet, mert határozott meggyőződésük, hogy a regionális identitás és kultúra megőrzése nem függhet a sokszor nagyon is létező EU-s gazdasági diszkriminációtól. Továbbá azért is támogatják, mert azt akarják, hogy a határainkon túl élő magyar közösségek részesüljenek az Európai Unióban létező kisebbségi jogok mindegyikében.

A Jobbik kitelepüléseken is fog aláírást gyűjteni

A Jobbik nemcsak hogy támogatja, de a magyarországi pártok közül elsőként szólított fel a kezdeményezés támogatására – írta a párt sajtóosztálya. Hangsúlyozták: erről Bencsik János és Brenner Koloman országgyűlési képviselők már május 9-én tartottak sajtótájékoztatót, vagyis az aláírásgyűjtés hivatalos megkezdése utána két nappal.

„A Jobbik az aláírásgyűjtésben is aktívan részt kíván venni, erre az önkormányzati kampány köztéri kitelepülései jó alkalmat nyújtanak, de az online aláírást is népszerűsítjük a rendelkezésünkre álló netes felületeken.”

Érdekesség, hogy a Jobbik szerint a Momentum is támogatja a kezdeményezést, a párt erről szóló, Fekete-Győr András pártelnök által írt levelét közzé is tette Bencsik János. Ebben többek közt arról írt, a sok országban élő magyarság közös érdeke, hogy a határon túli közösségek egyenlő és igazságos elbánásban részesüljenek az EU-n belül, „biztosíthatom arról, hogy a Momentum teljes mértékben támogatni fogja ezt a kezdeményezést”.

Ugyanakkor az Azonnali megkeresésére a Momentum már visszafogottabban fogalmazott. Azt írták:

szakpolitikai stábjuk részletesebben is meg fogja vizsgálni a konkrét kezdeményezés szakpolitikai hátterét, és amennyiben nem sérti a hatályos uniós versenyjogi szabályokat, úgy ki fognak állni mellette.

Az Azonnali kérdésére az MSZP azt válaszolta: a kezdeményezésről az országos elnökségük csak a soron következő ülésén fog döntést hozni, míg a DK és a Párbeszéd cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Hogy a kezdeményezés miért lehet rossz eszköz egy jó ügyért, arról itt lehet olvasni.

FOTÓ: Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek