+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 26. péntek, 15:00
Annyira röhejes okokból került Győrbe a Budapest Honvéd-Universitatea Craiova magyar-román kisrangadó, hogy arra már katasztrófaturistaként is érdemes volt ellátogatni.

Arról már értekeztem egyszer, hogy a magyarfoci-faktor még a legnagyobb fociünnepeket is le tudja gyilkolni, de ez most szintet lépett a Budapest Honvéd-Universitatea Craiova Európa Liga-selejtezőn: ami itt történt a meccs előtt, azzal én még az unokáimnak is el fogom tudni magyarázni, hogy nézett ki Magyaroszág 2019-ben.

 

Adott ugyebár egy veretes múltú budapesti csapat, ami Románia jelenleg legtöbb nézőt mozgató klubjával játszik tétmeccset. A magyar-román focimeccs nagy szó, még akkor is, ha csak klubcsapatokról van szó, az ilyen estéken szokta magát odatenni minden szurkolótábor a balhézáson kívüli szurkolótáborosdiban is, tehát minden adott lett volna ahhoz, hogy egy viszonylag nézett meccset rendezzenek Budapesten.

 

Csakhogy ezt a meccset elvitték Győrbe. Azért oda, mert úgy tűnik, Budapesten továbbra sincs elég stadion:

 

a Honvéd arénája épp épül, az ideiglenes otthonnak számító MTK-stadionban a Zsidó Olimpia miatt nem játszhatnak, a Vasas pár hete átadott stadionjában filmforgatásra hivatkozva nem lehetett focizni csütörtök este, a Groupama Arénában szerdán BL-selejtezőt játszott a Fradi, Újpesten meg egyszerűen nincs gyep, mert építik a pályafűtést.

 

Persze innen sem igazán logikus helyszín Győr, hiszen közelebb van például Székesfehérvár és Felcsút, de sajnos Felcsúton épp az a székesfehérvári Vidi játszik, amelyik a vadiúj hazai stadionjában nem mer meccset rendezni a vízbe került szuperbaktérium miatt.

 

És akkor a Quaestor-botrányról még nem is beszéltünk

 

Már így is elég magyaros a történet, amihez csak apróságokat tett hozzá a budapestieket vendégül látó ETO Park története: itt utoljára akkor rendeztek akár magyar elsőosztályú meccset, amikor még az a Tarsoly Csaba volt a klub és a stadion tulajdonosa, aki két év előzetes után jelenleg egy kellemes tihanyi háziőrizetben várja, pontosan mit fog kapni a Quaestor-botrányért. Tarsoly bukása előtt a Győri ETO a magyar kormány egyik kedvenc klubjának számított, bajnokságot nyert és több válogatott meccset is levittek Győrbe a plázával egybeépült stadionba. jJlenleg az NB II-ben szerepelnek.

 

Szóval így néz ki egy focinemzet selejtezőköre Európában, ráadásul már ott tartunk, hogy a szurkolók meg se lepődtek a döntésen. Szerintem egy ilyen meccs a hülyének is megéri úgy, hogy a Honvéd legalább egyedüliként nem akart kibaszni a saját szurkolóival, és az 1200-as jegy megvásárlásáért cserébe vonattal utaztatták azokat, akik hajlandóak voltak bevállalni ezt a távot. Persze voltak itt nagyobb mesterek is, például az ország egyetlen igazán jó szurkolói blogjának főnöke is, aki a múlt héten autóval járta meg a Kispest vilniusi meccsét, ahhoz képest szinte ajándék ez a kétszer másfél órás út, végül is csak duplaannyi, mint egy focimeccs játékideje!

 

Az már az a Keleti Pályaudvarnál kiderült, hogy nem csak a helyszín, de úgy általában minden körülmény megfelelő arra, hogy egy életre eltántorítson mindenkit a meccsre járástól, aki nem tartja őrült jó szórakozásnak a szauna jellegű ütött-kopott vonatokon zötykölődést július végén Győr gyárvárosáig. Páran nem is értették, mi ez a kiabálás meg éneklés, egy jellemzően a Keleti környékén előroduló kicsit ittasnak tűnő néni meg is kérdezte, hova megy ez a vonat. „A gulágra” – hangzott el a rövid válasz, hogy aztán el is induljon a szerelemvonat a meglepően kedves rendőrök biztosítása mellett: 

 

„Értékeket és pénztárcákat ne hagyjanak a vonaton, mert nem fogjuk őrizni, és ne szaladjanak szét leszálláskor, mert felvezetéssel megyünk. Sok sikert!”
 

Az utazás milyensége innentől tényleg csak az elfogyasztott sörök mennyiségén múlik, ugyanis más módszer egyszerűen nincs arra, hogy jó szórakozásnak tűnjön a zötykölődés egy nosztalgiavonaton. Mármint nem viccelek, a MÁV tényleg komolyan vette, hogy a forgalomban már nem is nagyon látott kocsikon éljék meg a Budapest-Győr utat a kispestiek, ahogy ezt a kép is bizonyítja.

 

 

Persze ha valaki azt gondolja, lehangoló ez a kép, akkor az nézze meg, hol szálltunk le!

 

 

Bár a kispestiek ilyen-olyan okok miatt nincsenek különösebben jóban a győri szurkolókkal, itt most azért a sportszerűség, illetve a „szar Románia, utálunk szar Románia” című sláger gyorsan összekötötte a stadion melletti kocsmánál várakozókat, és annyira nem meglepő módon megjelentek a magyar válogatott mezét viselők is, akiket egyértelműen a románozásra való lehetőség vitt ki az ETO Parkba. 

 

Az eredményeket bizakodóan várták: 

 

– Az a baj, hogy érzem, hogy kapunk egy hármast.
– A pofádra kapsz mindjárt hármat te pesszimista geci!

 

A Honvéd helyzete egyébként felemás: most, hogy gyakorlatilag beszállt a felsőligás NER a klubba, már nem tűnik outsidernek a klub, cserébe az előző tulajdonos, a stíluskirály George F. Hemingway időszakában megszokott teljesen érthetetlen igazoláspolitikán nem változtattak, az olasz Giuseppe Sannino edzői kinevezésének sem örülnek igazán egy emberként. „Figyelj, Rossin kívül mikor jelentett jót bárhol is, ha feltűnik egy kopasz olasz?” – tette fel a kérdést Hanta, a már említett kispesti blogger, finoman utalva a jelenleg már magyar szövetségi kapitányként dolgozó Marco Rossira, illetve kicsit Benito Mussolinire. 

 

Persze annyira még mindig outsider a klub, hogy itt nem Orbán Viktort lehet látni a VIP-ben, politikusból ugyanis az egész nézőtérre egyedül a jobbikos Z. Kárpát Dániel jutott, aki ráadásul civilben érkezett szurkolni.

 

Jobb híján azt lehetett csak tenni, hiszen ahogy mondtam, a potenciális kiváló csütörtök estét tényleg minden eszközzel akadályozta az élet: a büfében úgy tűnik, tényleg nem számoltak azzal, hogy a győri stadion alsó része nagyjából meg is telik, ezért összesen két nyitva tartó büfével kedveskedtek, emiatt én a meccs első 30 percéről simán le is maradtam, cserébe nagyon izgalmas cikkeket olvasgattam a telefonomon. Nem mintha baj lett volna, ugyanis bár a kormány sportlapja próbálta úgy beállítani a Craiovát, mintha valami őrületesen erős csapatról lenne szó, valójában tökéletesen mutatja, hogy a román bajnkságnak évtizedes kemény munka segítségével sikerült a magyar színvonalhoz csúszni. Ráadásul az országuk legnézettebb csapata összesen ennyi embert vonzott be Győrig:

 

 

Mint megtudtam egy kolozsvári születésű nézőtől, a Craiova amúgy nem is az a klasszikus román csapat, mint a Dinamo vagy a Steaua, ugyanis a krajovaiakat még úgy általában a többi román is utálja, bár ebből a különbségből nem sokat lehetett érezni a hazai oldalon, hiszen ugyanúgy csak néhány bozgor (a románok gúnyneve a magyarokra) szó hallatszott át, mint elitebb kollégáiktól szokott.

 

 

A figyelmes olvasónak talán feltűnhetett, hogy a meccsről még nem írtam semmit, de ez nem véletlen! A meccs ugyanis annyira szörnyű volt minden elemében, ami még az én NB I-en szocializálódott gyomromnak is meglepő volt. A csapatok gyakorlatilag nem rúgtak kapura, nem is nagyon támadtak, és úgy általában egy percig sem tűnt úgy, mintha itt valaki támadni akarna. Ezért egy jól megérdemelt 0-0 lett a nézők jutalma, de szerencsére a szurkoló az olyan, hogy nem zavartaja magát az objektív értékeléssel: a kispestiek azt emelték ki, hogy ez a Craiova szar csapat, tehát simán verhető,

 

de olyan véleményt is hallottam, hogy tulajdonképpen ez jobb eredmény, mintha 1-0-ra nyertek volna.

 

Jövő héten meglátják majd, hiszen már a hét eleje óta szervezik, hogy Litvánia után Romániát is beveszik pár napra Kispestről. 

 

Kicsit irigyeltem is őket, hogy ilyen fasza kis külföldi túráik vannak, de azért azt az utazást már tényleg nem vállalom be egy olyan meccsért, aminek igazából egyik résztvevőjét sem szeretem.

 

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

Adrian Solomont és Irinel Ioan Stativăt nem hatotta meg a személyzet kérése, aztán a balhé során még az őket megbüntető rendőröket is szidták kicsit egy bukaresti gyorsétteremben.

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás