+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. július 25. csütörtök, 11:16
Ne azt nézd, mit tehetsz te a Bundeswehrért, azt nézd, mit tehet a Bundeswehr érted: elég sokat.

Az elmúlt hónapok egyik legjobb német belpolitikai és kremlinológiai elemzését küldte ki hírlevele előfizetőinek Gabor Steingart német újságíró, a Handelsblatt korábbi főszerkesztője, akinek médiapiaci tevékenységét nemrég az Azonnalin külön is méltattuk. Éspedig arról, hogy miért tetszett meg annyira Angela Merkelnek Emmanuel Macron állítólagos ötlete Ursula von der Leyen német védelmi miniszter Európai Bizottság-elnökké tételéről. A lépésnek ugyanis nem csak Európa-politikai vetülete van, hanem legalább annyira német belpolitikai is – nem véletlen, hogy a hír kiszivárgásának perceiben az éppen az Európai Parlamentben tartózkodó német újságírók azt kezdték el rögtön találgatni, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer vagy Friedrich Merz lesz-e az új védelmi minisztere Németországnak.

 

AKK, a tartalékkancellár

 

Steingart rögtön azzal kezdi, hogy Kramp-Karrenbauert katonai tapasztalat, hadügy iránti érdeklődés, geostratégiai vízió és magabiztos angoltudás nélküli pártpolitikusnak nevezi, aki mindezek ellenére a nyakába kapta Európa második legnagyobb hadserege fölötti irányítást. (A legnagyobb a franciáké, a németek Bundeswehrje után az olaszoké következik.) „Ez a kinevezés a kancellár politikai számításából adódik:

 

egy olyan pártkatonát kíván állomásoztatni a közvetlen közelében, aki amennyiben erre szükség van, új választások kiírása nélkül, egyszerű jogi eszközökkel ügyvezető kancellárrá léphet elő.

 

AKK ezáltal kevésbé egy védelmi miniszter, sokkal inkább egy tartalékos kancellár” – írja Steingart.

 

Az újságíró szerint az elmúlt hetek azt bizonyítják, hogy Merkel pontosan tudja, politikai pályája végén van, ezért gyorsan betesz annyi bizalmast annyi pozícióba, amennyibe csak lehet. Ez az „Alkonypír-akció” megőrzi Merkel befolyását a kancellár nyugdíjas éveire is, tesz arról, hogy a következő években pozitív megvilágításba helyeződjék az életműve, és bebetonozza a mostani irányvonalat a következő tíz évre – legalábbis ez Merkel nagy terve, véli Steingart. A terv egyik lépése volt az is, hogy Ursula von der Leyen, Merkel egyik legfőbb bizalmasa az Európai Bizottság elnöki székébe kerüljön.

 

Macchiavellizmus csúcsra pörgetve

 

Ennek tükrében lényegében mindegy, mi mindent mondott beiktatási beszédében Annegret Kramp-Karrenbauer,

 

a feladata ugyanis nem az lesz, hogy rendbehozza végre a Bundeswehrt, hanem hogy ne bukjon bele a védelmi miniszterségbe Merkel távozásáig.

 

Steingart felidézi: miután a CDU nincs épp túl jó állapotban Kramp-Karrenbauer elnöksége alatt (tele vannak belső vitákkal, sokáig az sem volt biztos, hogy AKK egyáltalán alkalmas-e kancellárnak, ezért is pletykálták Friedrich Merz védelmi miniszterségét), ezért jót tesz a politikusnak, hogy megkapta a Bundeswehrt mentsvárként. „Ez a két nő macchiavellista értelmezésben interpretálta John F. Kennedy szavait. Ne azt kérdezd, mit tudsz te tenni a Bundeswehrért. Kérdezd azt, mit tehet a Bundeswehr érted. Innen nézve egy nagy napot éltünk át. Merkel és AKK hatalompolitikai elszántságukat ünnepelték.”

 

FOTÓ: Tobias Koch / AKK Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás