Tízezer embert vinnének ki tüntetni az Úz-völgyi temetőbe

Szerző: Pintér Bence
2019.07.24. 14:39

Tusnádfürdőn jelentette be Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke, hogy augusztus végén demonstrálnak a katonai temetőben.

Tízezer embert vinnének ki tüntetni az Úz-völgyi temetőbe
Tízezer fős tüntetést szervez augusztus 25-éra vagy 26-ára a Hargita megyei tanács az Úz-völgyi katonai temetőben

– jelentette be a Transindex szerint Borboly Csaba, a tanács elnöke Tusnádfürdőn egy beszélgetésen.

Borboly elmondása szerint a tüntetés szervezéséről szóló határozatot a megyei tanács PNL-s és PSD-s képviselői (avagy a román Nemzeti Liberális Párt, illetve a szociálmdemokrata párt politikusai) is elfogadták, ahogyan az összes többi, a helyzet megoldására vonatkozó határozatot is. A Transindex emlékeztetett: a megjelölt augusztus 26-i dátum hagyományosan a völgyben elesett katonákra emlékező Úz-völgyi emléknap.

Borboly a lapnak aztán később beszélt arról is, hogy nem gondolja, hogy ez a tüntetés olaj lenne a tűzre, ha pedig valaki szétveri majd, azért felelni fog. Ha félünk, akkor el fogunk veszíteni mindent, fogalmazott a székely politikus.

Június elején óriási román zászlókkal és pópákkal vonultak fel a románok, hogy megszenteljék az állítólagos román sírokat, amelyek a székelyek szerint egyáltalán nincsenek is az Úz-völgyi temetőben. A temetőt imádkozó székelyek élőlánca védte, amit aztán mégis áttörtek a románok. Hogy pontosan mi is történt, arról Kulcsár Árpád írt cikket, ezen felül pedig csináltunk egy interjút az utolsó úz-völgyi veteránnal:

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek