Gyalog mentek Párizsig, hogy a trianoni békeszerződés ellen tiltakozzanak

2019.07.24. 17:56

Június negyedikén indult Párizsba, kedd este ért vissza Budapestre a hétfős menet, ami a trianoni békeszerződés ellen tiltakozva gyalogolt végig fél Európán. De mit tapasztaltak az úton? És hogy lehet szerintük elrendezni a Trianon kérdését a huszonegyedik században?

Gyalog mentek Párizsig, hogy a trianoni békeszerződés ellen tiltakozzanak

Június negyedikén egy hétfős csapat indult el Budapestről, a Hősök teréről, hogy 1600 kilométert sétálva jussanak el a franciaországi Nagy-Trianon kastélyhoz , ahol kilencvenkilenc évvel ezelőtt aláírták a trianoni békeszerződést, ami feldarabolta a történelmi Magyarországot. A menet Pozsony, Bécs, München és Strasbourg érintésével érkezett meg július 22-én a versailles-i kastélyhoz.

A tiltakozó menet a békeszerződés igazságtalanságára akarta felhívni a figyelmet.

A menet kedden érkezett vissza Budapestre, ahol egy rövid ünnepséget tartottak a Kossuth téren, az Országház épülete előtt. Erről az ünnepségről készített fotókat Kiss Dániel.

+++

 

ILYEN FOGADÓBIZOTTSÁG VÁRTA AZ ORSZÁGHÁZ ELŐTT A MENETELŐKET. A TRIANON-MENET JÚNIUS 4-ÉN, A TRIANONI BÉKESZERZŐDÉS ALÁÍRÁSÁNAK 99. ÉVFORDULÓJÁN INDULT BUDAPESTRÓL, A NÁNDORFEHÉRVÁRI CSATA ÉVFORDULÓJÁN, JÚLIUS 22-ÉN ÉRT A NAGY-TRIANON-PALOTÁHOZ. A FACEBOOKON VÉGIG LEHETETT KÖVETNI A CSAPAT ÚTJÁT.

A MENETBEN RÉSZTVEVŐK PIROS, ILLETVE FEHÉR PÓLÓBAN. A PÓLÓN TALÁLHATÓ GRAFIKA HORTHY-KORSZAKBÉLI, ELÉGGÉ HATÁSOS PROPAGANDAANYAG, AMIT RAFFAY ERNŐ TRIANON TITKAI CÍMŰ KÖNYVÉBŐL ISMERHET A KÖZÖNSÉG: AZT MUTATJA MEG, HOGY MILYEN LENNE A TRIANONI BÉKESZERZŐDÉS A GYŐZTES ORSZÁGOKRA ALKALMAZVA.

HOGY MI ÁLL A PÓLÓN, AZT KÉSZSÉGESEN EL IS MAGYARÁZTÁK A MENET RÉSZTVEVŐI A PÓLÓK HÁTULJÁN NÉMET, FRANCIA ÉS ANGOL NYELVEN IS. EREDETILEG A CENTENÁRIUMRA TERVEZTÉK A MENETET, DE ARRA JUTOTTAK, HOGY EZ KICSIT OLYAN LENNE, MINTHA ELFOGADNÁK A BÉKESZERZŐDÉST, MIKÖZBEN A CENTENÁRIUM ÉVÉBEN TILTAKOZNI KELL: ENNEK ELSŐ ESEMÉNYE LEHET A TRIANON-MENET.

A KOSSUTH TÉREN PÁR TUCAT EMBER VÁRTA A HAZAÉRKEZŐKET, AKIK NAPONTA 30-40 KILOMÉTERT GYALOGOLVA JUTOTTAK EL PÁRIZSBA.

LENDVAY JÓZSEF (A KÉPEN A HÁTTÉRBEN), A TRIANON-MENET SZERVEZŐJE AZ AZONNALINAK ELMONDTA: MAGYARORSZÁGON LEGINKÁBB KÖZÖNNYEL TALÁLKOZTAK, A FELVIDÉKEN SOKAN DUDÁLÁSSAL BÍZTATTÁK ŐKET, AUSZTRIÁBAN ÉS NÉMETORSZÁGBAN IGAZOLTATTÁK ŐKET, A LEGTÖBB BÍZTATÁSSAL ÉS A LEGNAGYOBB NYITOTTSÁGGAL PEDIG FRANCIAORSZÁGBAN TALÁLKOZTAK.

A FOGADÓ ÜNNEPSÉGEN DRÁBIK JÁNOS, AZ ORSZÁGOS TRIANON TÁRSASÁG ELNÖKE TARTOTT BESZÉDET. KORÁBBAN AZ ALFAHÍR KÖZÖLT CIKKET A MENETRŐL, AMIBEN ARRÓL IS SZÓ ESETT ARRÓL IS, HOGY A TOULI KATEDRÁLIS PLÉBÁNOSA MEGÁLDOTTA A MENETET. EZ LENDVAY JÓZSEF SZERINT NAGY ERŐT ADOTT A CSAPATNAK.

LENDVAY SZERINT ADDIG NEM LEHET BELENYUGODNI A TRIANONI BÉKESZERZŐDÉSBE, AMÍG A HATÁRON TÚL ÉLŐ MAGYAROKNAK NINCSENEK OLYAN JOGAIK, MINT A VELÜK EGY ORSZÁGBAN ÉLŐ TÖBBSÉGI NEMZETNEK. EMLÉKEZTETETT: CSAK IDÉN A SZLOVÁKIAI HIMNUSZTÖRVÉNY ÉS AZ ÚZVÖLGYI INCIDENS JELEZTE, HOGY EZ EGYELŐRE NINCS ÍGY.

ARRÓL IS KÉRDEZTÜK A MENET SZERVEZŐJÉT, HOGY SZERINTE MI LEHET REÁLIS MEGOLDÁS A KÉRDÉSRE A XXI. SZÁZADBAN. LENDVAY SZERINT AZ EGYENLŐ JOGOK MELLETT SZÜKSÉG LENNE A HATÁRON TÚL ÉLŐ MAGYAROK ÖNRENDELKEZÉSÉRE: EZ A MINIMUM, DE EZT CSAK BÉKÉS ESZKÖZÖKKEL, JOGI ÚTON SZABAD ELÉRNI.

FOTÓK: Kiss Dániel / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek