+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 23. kedd, 09:39
A kínai cég csehországi leányvállalatának két volt munkatársa szerint a cég érzékeny adatokat gyűjtött, amit megosztott a kínai nagykövetséggel.

Az év eleje óta egyre nagyobb a csatározás a kínai telekomcég, a Huawei körül: most éppen Csehországban tárta fel a cseh közrádió újságírója két egykori helyi Huawei-vezető beszámolója alapján, hogy

 

a kínai cég csehországi leányvállalata érzékeny adatokat gyűjtött például üzletemberekről és politikusokról, amit aztán alkalmanként a kínai nagykövetséggel is megosztottak.

 

Ezen felül egy olyan rendszerben tárolták a mezei ügyfelek adatait – köztük a szokásos információkon kívül érzékenyebb adatokat is – amelyet közvetlenül Kínából kezelnek ,tehát nehéz megmondani, hogy ki férhet hozzájuk. Olyan adatokat is elkértek az ügyfelektől, mint hogy hány gyerekük van, mi a személyes érdeklődési körük és milyen az anyagi helyzetük.

 

A cikk szerint bevett gyakorlat volt, hogy ezeket a részleteket a kínai nagykövetség embereivel tartott találkozókon kitárgyalják. Az egyik forrás szerint

 

kifejezetten feladatuk volt, hogy ilyen információkat gyűjtsenek össze vezető politikusokról és üzletemberekről,

 

akiket aztán meghívtak Kínába konferenciára.

 

A Huawei egy írásos nyilatkozatot adott ki az ügyre reagálva, amelyben tagadták, hogy bármi törvénytelen dolgot követtek volna el, és hangsúlyozták, hogy minden tevékenységük a cseh és az európai törvények, illetve a GDPR betartásával történik.

 

A világ több országában kémkedésgyanúba keveredett Huawei ügyét itt foglaltuk össze, azóta Lengyelországban is volt botrányuk, Magyarországon azonban a kormány nem tartja biztonsági kockázatnak a kínai céget.

 

FRISSÍTÉS (12:50)

 

Cikkünk megjelenése után a Huawei magyar leányvállalata a következő közleményt küldte el az Azonnalinak:

 

„A riportban szereplő, Huawei Technologies-ra vonatkozó vádak teljes mértékben megalapozatlanok és nem felelnek meg a valóságnak. A Huawei működése során soha nem végzett semmilyen információgyűjtő tevékenységet sem a kínai nagykövetséggel, sem pedig más szervezettel kapcsolatosan. A vállalat Csehországban a felhasználók adatainak kezelését a cseh, illetve az EU-s vonatkozó, hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően végzi. Mélységesen elítélünk minden, a Huawei-jel szembeni felelőtlen és kicsinyes vádat, és fenntartjuk a jogot arra, hogy törvényes úton védjük meg vállalatunk jó hírnevét.”

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

A Báró Wenckheim hazatér című regény nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat a más nyelvről fordított könyvek kategóriájában.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás