Európai összefogással védenék hajóikat a britek

Szerző: Pintér Bence
2019.07.23. 07:50

Brexit ide vagy oda, Jeremy Hunt európai missziót küldene az iráni vizek közelébe.

Európai összefogással védenék hajóikat a britek
Európai vezetésű tengeri védelmi egységet küldene a Közel-Keletre Jeremy Hunt brit külügyminiszter

írja a Politico. A lépést az után jelentette be Hunt, hogy Irán elfoglalt egy brit zászló alatt hajózó tankerhajót, majd az amerikai külügyminiszter közölte, hogy a kérdést oldják meg a britek, ahogy akarják.

A megoldás az lesz, hogy – mivel ezek szerint az Egyesült Királyság környéken tartózkodó rombolója nem elégséges a brit hajók védelmére – egy közös európai flotta hajózik majd ki, amilyen gyorsan csak lehet, hogy megvédje a hajózás szabadságát a térségben. Hunt elmondta, hogy a hétvégén sok országgal folytatott az ügyben bíztató megbeszéléseket.

Tehát brexit ide, brexit oda, az Egyesült Királyságnak csak szüksége van néha Európára.

Irán részéről egyébként a hajó elfoglalása válaszlépés volt arra, hogy a britek Gibraltárban korábban lefoglaltak egy iráni hajót, ami a gyanú szerint Szíriába szállított volna olajat. Irán figyelmeztette is Londont, hogy válaszul lefoglalhat egy brit hajót.

Az USA és az EU között egyébként nincs nagy egyetértés Irán ügyében: az amerikaiak ugyanis érvénytelennek tekintik az Iránnal korábban megkötött atomalkut, az EU és az Egyesült Királyság azonban kitart mellette. Hunt hangsúlyozta is, hogy az európai katonai jelenlét növekedésének nincs köze az USA és Irán közötti vitához.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek