+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. július 22. hétfő, 21:23
A szaporodó medvetámadások miatt száznegyven medve kilövését engedélyezték, de az embereket is le akarják szoktatni a medveszelídítésről Romániában.

Száznegyven medve kilövését engedélyezte a román környezetvédelmi miniszter, miután egyre több medvetámadás történik – hétfőn maga a politikus, Graţiela Gavrilescu jelentette ezt be az Agerpres hírügynökség cikke szerint. A környezetvédelmi miniszter arra is utasította a környezetvédelmi őrséget, hogy bírságolja meg azokat, akik törvénytelenül etetik a medvéket.

 

„Védeni kell a fajt, de ügyelnünk kell az emberekre is. Csalódott vagyok, amikor azt látom a tévében, hogy magunkhoz szoktatjuk a medvéket (...), kidobjuk a hulladékokat és így lehetőséget teremtünk, hogy lejöjjenek a hegyről és bemenjenek egyes városokba. Akik etetik a medvéket, megbírságoljuk (...), s akkor nem lehet a felelősséget (...) sem a terület gondnokára, sem a kormányra hárítani” – nyilatkozta a zernyesti medverezervátumban a tárcavezető.

 

Mert a medvék tényleg bemennek a falvakba és városokba: se szeri, se száma azoknak a videóknak a Facebookon, amelyekben medvék székelyföldi kukákból eszik ki a maradékot. Jobb esetben: rosszabb esetben csak simán bemásznak a kertbe, és onnan néznek farkasszemet az ezt Facebookon lájvozó felhasználók okostelefonjaival.

 

Mint például itt egy bálványosi panzió előtt:

 

 

Vagy itt, amikor a medve annyira hozzászokott már a kolduláshoz, azaz ahhoz, hogy a hülye turisták etetik, hogy eleve keresi az autósok közelségét az utak mellett, ami eleve veszélyes:

 

 

Hát még itt, amikor szerencsétlen medve beszorul a kukába, és a rendőrségnek kell onnan kiszabadítania az állatot:

 

 

Románia eközben európai uniós pénzekből újabb medvemenhelyet hoz létre, elkezdi az egyedszám pontos meghatározását és fülszámozását is. A környezetvédelmi miniszter szerint csak bírsággal lehet megakadályozni, hogy az emberek etessék a medvéket, és nem csak a környezetvédelmi minisztérium feladata, hogy változtasson az embereknek a medvéhez való viszonyulásán – ez elsősorban nevelés kérdése.

 

Medvéből egyébként messze Romániában van a legtöbb Európában a WWF információi szerint: a bolygó nagyjából 200 ezer barnamedvéjéből körülbelül 17 ezer található Európában, ebből több, mint hétezer a Kárpátokban él. A német közszolgálati Deutsche Welle meg is jegyzi, hogy a románok ebből jó bizniszt csinálnak: míg a medvevadászat a Ceaușescu-érában még kevesek privilégiuma volt, addig most már lényegében bárkit engednek medvére lövöldözni, ha kifizeti ennek árát. Ion Țiriac román milliárdosnak a Bihar megyei Bályokban (Balc) évenkénti vadászpartija például az ország egyik legexkluzívabb társasági eseménye, ahol nem csak a román gazdasági és politikai élet krémje fordul meg, de számos nyugat-európai üzletember is rendre tiszteletét teszi, mint mondjuk a német sajtóban Mister Russlandnak nevezett Klaus Mangold, akinek Magyarországot illető tevékenységét a Direkt36 úgy foglalta össze, hogy a rejtélyes német, aki Orbán oroszországi manővereit egyengeti.

 

Medvével összefutni annyira nem nehéz, hogy az Azonnalinak is sikerült a Transzfogarason látni egyet az út mellett:

 

 

CÍMLAPKÉP: Nicolae Grigorescu - Țigani cu ursul. Megtekinthető eredetiben a kolozsvári szépművészeti múzeumban.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás