+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. július 22. hétfő, 21:23
A szaporodó medvetámadások miatt száznegyven medve kilövését engedélyezték, de az embereket is le akarják szoktatni a medveszelídítésről Romániában.

Száznegyven medve kilövését engedélyezte a román környezetvédelmi miniszter, miután egyre több medvetámadás történik – hétfőn maga a politikus, Graţiela Gavrilescu jelentette ezt be az Agerpres hírügynökség cikke szerint. A környezetvédelmi miniszter arra is utasította a környezetvédelmi őrséget, hogy bírságolja meg azokat, akik törvénytelenül etetik a medvéket.

 

„Védeni kell a fajt, de ügyelnünk kell az emberekre is. Csalódott vagyok, amikor azt látom a tévében, hogy magunkhoz szoktatjuk a medvéket (...), kidobjuk a hulladékokat és így lehetőséget teremtünk, hogy lejöjjenek a hegyről és bemenjenek egyes városokba. Akik etetik a medvéket, megbírságoljuk (...), s akkor nem lehet a felelősséget (...) sem a terület gondnokára, sem a kormányra hárítani” – nyilatkozta a zernyesti medverezervátumban a tárcavezető.

 

Mert a medvék tényleg bemennek a falvakba és városokba: se szeri, se száma azoknak a videóknak a Facebookon, amelyekben medvék székelyföldi kukákból eszik ki a maradékot. Jobb esetben: rosszabb esetben csak simán bemásznak a kertbe, és onnan néznek farkasszemet az ezt Facebookon lájvozó felhasználók okostelefonjaival.

 

Mint például itt egy bálványosi panzió előtt:

 

 

Vagy itt, amikor a medve annyira hozzászokott már a kolduláshoz, azaz ahhoz, hogy a hülye turisták etetik, hogy eleve keresi az autósok közelségét az utak mellett, ami eleve veszélyes:

 

 

Hát még itt, amikor szerencsétlen medve beszorul a kukába, és a rendőrségnek kell onnan kiszabadítania az állatot:

 

 

Románia eközben európai uniós pénzekből újabb medvemenhelyet hoz létre, elkezdi az egyedszám pontos meghatározását és fülszámozását is. A környezetvédelmi miniszter szerint csak bírsággal lehet megakadályozni, hogy az emberek etessék a medvéket, és nem csak a környezetvédelmi minisztérium feladata, hogy változtasson az embereknek a medvéhez való viszonyulásán – ez elsősorban nevelés kérdése.

 

Medvéből egyébként messze Romániában van a legtöbb Európában a WWF információi szerint: a bolygó nagyjából 200 ezer barnamedvéjéből körülbelül 17 ezer található Európában, ebből több, mint hétezer a Kárpátokban él. A német közszolgálati Deutsche Welle meg is jegyzi, hogy a románok ebből jó bizniszt csinálnak: míg a medvevadászat a Ceaușescu-érában még kevesek privilégiuma volt, addig most már lényegében bárkit engednek medvére lövöldözni, ha kifizeti ennek árát. Ion Țiriac román milliárdosnak a Bihar megyei Bályokban (Balc) évenkénti vadászpartija például az ország egyik legexkluzívabb társasági eseménye, ahol nem csak a román gazdasági és politikai élet krémje fordul meg, de számos nyugat-európai üzletember is rendre tiszteletét teszi, mint mondjuk a német sajtóban Mister Russlandnak nevezett Klaus Mangold, akinek Magyarországot illető tevékenységét a Direkt36 úgy foglalta össze, hogy a rejtélyes német, aki Orbán oroszországi manővereit egyengeti.

 

Medvével összefutni annyira nem nehéz, hogy az Azonnalinak is sikerült a Transzfogarason látni egyet az út mellett:

 

 

CÍMLAPKÉP: Nicolae Grigorescu - Țigani cu ursul. Megtekinthető eredetiben a kolozsvári szépművészeti múzeumban.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fabrizio Piscitelli 53 évet élt, de az SS Lazio legnagyobb ultracsoportjának vezéreként hagyott örökségével még sokáig fog küzdeni a futball.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás