Isztambul szigorít: ha önként nem mennek, kirakják az illegálisan ott tartózkodó szír menekülteket

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.22. 19:33

Bár Isztambulban csak ötszázezer szír menekültet regisztráltak, a valóságban egymillióan élhetnek ott, ami feszültségekhez vezet.

Isztambul szigorít: ha önként nem mennek, kirakják az illegálisan ott tartózkodó szír menekülteket

Egy hónapot kaptak az engedély nélkül Isztambulban tartózkodó szírai menekültek hétfőn, hogy elmenjenek. Aki ennek nem tesz eleget augusztus 20-ig, azt a hatóságok fogják erre kényszeríteni – írja a Reuters.

Ugyan a török belügyminisztérium szerint csak ötszázezer szíriai menekült van regisztrálva Isztambulban, a valóságban egymillióan élhetnek az egyébként hozzávetőlegesen tizenötmilliós lakosú városban.

Törökországban a törvények szerint a szíriai menekülteknek csak azokban a tartományokban szabadna tartózkodniuk, ahol regisztrálták őket, ha pedig Törökországon belül utaznának, ahhoz külön engedélyre van szükségük. Ugyan jelentős részük a Szíriához közeli déli tartományokban él, az északnyugati Isztambul tartományban vannak a legtöbben, amelynek székhelye Isztambul városa. Azoknak a szír menekültek számára, akik egyik tartományban sincsenek regisztrálva, a belügyminisztéirum fogja kijelölni, hova menjenek.

Miközben Törökország gazdasága visszaesett, magas a munkanélküliség, az ország fogadta be a legtöbb menekültet a szomszédos Szíriából: 3,6 millió embert. Így a törökök közül sokan nem örülnek annak, hogy a szíriaiak olcsó munkaerőt jelentenek, ami miatt például előfordult olyan eset is, hogy Isztambulban szíriai boltokat rongáltak meg.

Eközben a menekültek közül sokan attól tartanak: Szíriába deportálják őket. A Reuters beszélt három érintettel, akiket visszavittek Törökországból Szíriába, ám előtte arra kényszerítették őket, hogy írásba adják: önként döntöttek a távozás mellett.

Isztambulban egyébként június végén másodszorra is az ellenzék jelöltje nyerte a főpolgármester-választást, erről itt lehet olvasni részletesebben.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek