Ha segíteni akarsz a hajléktalanokon, zárd be szállókat!

Szerző: Pintér Bence
2019.07.22. 15:30

Lakhatás először, a többi meg jöhet utána: Finnországban így oldják meg a hajléktalanságot.

Ha segíteni akarsz a hajléktalanokon, zárd be szállókat!

Míg Magyarországon a hajléktalanság betiltásával próbálkozott a hatalom „megoldani” a hajléktalanok helyzetét, addig

Finnországban egészen más úton indultak el tíz éve: bezárták a szállókat, és minden egyéb feltétel nékül először normális lakhatást biztosítottak a hajláktalanoknak.

A helsinki polgármester és egykori lakhatási miniszter, Jan Vapaavuori szerint korábban rosszul gondolták: nem először kell kijózanodni, és utána lakást adni, hanem éppen fordítva. A szállók csapdák, ezért a valódi rehabilitációhoz először lakhatást kell biztosítani a hajlák nélküli embereknek, aztán erőteljesen ráfeküdni a rehabilitálásra. A Lakhatás Elsőként-modellről a Politico számolt be részletesen.

A nagyjából egy évtizede indult program eredményeit már mérni is lehet: 1345 embert hoztak be az utcáról, amivel több mint harmadával csökkentették a finn főváros hajléktaljainak számát 2008 és 2015 között, más városokban a hosszútávon hajlék nélkül élők száma megfeleződött.

A 2007-ben egy négytagú bizottság által javasolt megoldás következtében az akkori hatszáz, szállón meglévő férőhely helyett ma csak 52 átmeneti férőhely van. A szállók egy részét a Lakhatás Elsőként-programban kiadott lakásokká alakították át, ezeket közösségi döntéshozatallal működtetik, és személyzet (nővérek, fizikoterapeuták, stb.) dolgoznak benne.

Az első tíz évben az átállás erre a rendszerre 300 millió eurójába (95 milliárd forintjába) került a finn államnak (ezt a költséget főleg a lakások kialakítása hozta magával), de a szakértők szerint hosszú távon olcsóbb lesz a hajléktalanság kérdésének kezelése ezen a módon, mint a korábbi szisztémában: a Lakhatás Elsőként-projekten dolgozó civil szervezet szerint személyenként közel hárommillió forintnyi eurót spórolnak meg a szociális rendszernek.

Nemzetközi felmérések szerint egyébként

Finnországot leszámítva az elmúlt években minden országban nőtt a hajléktalanok száma Európában.

A program sikere nem száz százalékos, a finn környezetvédelmi minisztérium kutatása szerint nem biztos, hogy mindenkinél sikerül teljesen megszüntetni a drog- vagy alkoholfüggőséget, csak egyfajta rendezettebb mederbe terelődik az addikció.

FOTÓ: Y-Alapítvány

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek