Balhék ide vagy oda, az olaszok többsége elégedett a kormánnyal

Szerző: Techet Péter
2019.07.21. 16:32

Hiába zajlik a teátrális balhézás a Lega és az Öt Csillag között a római kormányban, a Lega népszerűsége növekszik.

Balhék ide vagy oda, az olaszok többsége elégedett a kormánnyal

A Matteo Salvini szélsőjobboldali belügyminiszter vezette Lega népszerűsége folyamatosan növekszik: az EP-választásokon elért harmincnégy százalék után most már harminchat százalékra mérik a pártot. Ez igencsak lovat adott Matteo Salvini alá, aki érezhetően már rég a kormány erős embere. Hiába ő számít hivatalosan a kisebbik kormánypártnak az Öt Csillag mellett,

Salvini sikeresen uralja le a menekültellenességgel a közéletet. Koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom nem tud erre mit reagálni, a balpopulista párt sokszor inkább önmagában veszekszik.

Salvininek célja lehet, hogy előrehozott választásokon megszerezze egyértelműen a vezető helyet, de az sem érdeke, hogy egy esetleges új jobboldali kormányban ismét Berlusconi árnyéka vetüljön rá.

A sok tekintetben dilettáns Öt Csillag ennyiben jobb koalíciós társ, mert Salvini ügyesebben tudja őket kijátszani vagy ostorozni. Nemrég azért pipult be az Öt Csillag ellen, mert a grilloisták megszavazták az Európai Parlamentben Ursula von der Leyent. Ez az érv persze azért is meglepő, mert például az a Fidesz, amit a Lega még a saját európai pártcsaládjába is áthívott volna, szintén igent mondott a bukott német védelmi miniszterre EB-elnökként.

A koalíció nem esett még mindig szét, sőt, a Corriere della Sera liberális olasz napilap felmérése szerint láthatóan az olaszok se reagálnak dühösen a koalíciós vitákra.

A Corriere legfrisebb felmérése szerint az Öt Csillag ugyan zuhan (a 2018-as parlamenti választásokon elért harminckét százalék majdnem felét elvesztették már az elmúlt másfél évben), Giuseppe Conte kormánya továbbra is élvezi az emberek támogatását.

A lakosság ötvenegy százaléka elégedett Contéval.

A Lega-szavazók között hetvenegy, az ötcsillagosok között pedig kilencvenhárom százalékos Conte népszerűsége. Ez is mutatja amúgy, hogy a firenzei jogászprofesszor inkább az Öt Csillaghoz áll közelebb.

Matteo Salvini és az ötcsillagos Luigi di Maio népszerűségi versenyét egyértelműen a legás politikus nyerte.

Miközben Salvinivel a lakosság negyvennyolc százaléka elégedett, di Maio csak a lakosság huszonkilenc százalékának tetszik.

Di Maio még az ötcsillagosok között is csak nyolcvannégy százalékos népszerűséggel bír, azaz Conte veri őt. Ezzel szemben az ötcsillagosok majdnem fele eleve elégedett Salvini munkájával.

A balközép ellenzék továbbra sem rúg labdába: a Demokrata Párt huszonegy százalékon, a liberálisok hárman, a zöldek kettőn, a szélsőbalosok pedig másfelen állnak. A jobboldali ellenzék se teljesít jobban: Berlusconi Forza Italiája tartósan tíz százalék alá zuhant (nyolc százalékon áll), a neofasiszta Olaszország Fivérei pedig hat százalékot hoznak.

FOTÓ: Olasz Köztársaság Belügyminisztériuma

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek