+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. július 21. vasárnap, 07:17
Az egy dolog, hogy a magyar kormány éppen kicsinálja a tudományt, de ki gondolta volna, hogy a filozófiát már ki is csinálták tavaly, rádásul nem is a Fidesz, hanem egy gyakorló filozófus? Tőzsér János tavalyi könyve szerint ugyan van némi értelme filozófiát művelni, de ezen az úton soha, semmire sem fogunk választ kapni.

Az elmúlt évben valamiért három, kifejezetten szkeptikus szöveg is az olvasmányaim közé került. Az elsőről tavaly írtam is itt, ebben egy román történész fejtette meg, hogy valójában miért önbecsapás történettudományt művelni, bár ő nem ment odáig, hogy a dolgot értelmetlennek nyilvánítsa. Aztán Carlo Rovelli Az idő rendje című könyve jött a sorban, amiben az olasz fizikus szétszedett mindent, amit az időről gondoltam, hogy aztán megpróbálja kicsit mégis összerakni a dolgot.

 

Most pedig elolvastam a filozófus Tőzsér János könyvét arról, hogy a filozófiának nagyjából semmi értelme sincs.

 

Tőzsér szkeptikus álláspontja még laikus szemmel nézve is kifejezetten kemény, főleg azért, mert nem valami fogalmatlan kívülálló kérdőjelezi meg egy többezer éves hagyomány értelmét, hanem valaki, aki az előszóban le is írja, hogy az elmúlt évtizedekben gyakorló filozófusként – értsd: ebből élt, ez volt a munkája – egészen pontosan milyen álláspontokat is képviselt, majd vetett el, és jutott el végül mostani álláspontjához.

 

A 2018-ban megjelent Az igazság pillanatai fő tétele ugyanis az, hogy a filozófiai megismerés tulajdonképpen teljes zsákutca, és bár voltak a filozófia művelésének sikeres mellékhatásai az évezredek folyamán, maga a filozófia története kudarctörténet:

 

a filozófia a görögök óta nagyjából ugyanazokra a kérdésekre keresi a választ, és még egy filozófiai kérdésben sem sikerült konszenzusra jutni.

 

Miért baj ez?

 

Tulajdonképpen egyáltalán nem baj, legfeljebb a filozófusok érezhetik úgy, hogy életük munkája teljesen fölösleges volt, de valójában a filozófia mint episztemikus vállakozás kudarca egyáltalán nincs hatással a világra, hiszen az elmúlt párezer évben is úgy éltünk, hogy ezek a filozófiai kérdések nyitottak voltak, és minden valószínűség úgy fogunk élni a továbbiakban, hogy azok is maradnak.

 

 

Tőzsér meggyőzően, filozófiai érvek használata nélkül, és ami talán még fontosabb: teljesen közérthetően érvel a szkeptikus álláspont mellett, arra ösztökélve filozófus kollégáit, hogy mindenféle filozófiai álláspontjukat adják fel, hiszen valójában semmilyen alapon nem tudnak mellettük valid módon érvelni. Ezen az állításon Tőzsér több szempontból, kegyetlenül végigmegy,

 

mindeközben pedig több dolgot magyaráz el a filozófiatörténetből és a filozófiai fogalmakból, mint amit én egy filozófia minor képzésen két év alatt tanultam.

 

A könyv egyik legszebb pillanata, amikor két nagyobb fejtegetés között szó esik pár sor erejéig a humántudományokról általában, amelyekről Tőzsér csak úgy mellékesen megjegyzi, hogy nagyjából ugyanannyi értelmük van az igazság megtalálása szempontjából, mint a filozófiának.

 

A könyv végére azonban kiderül, hogy mégis mi értelme lehet egész pontosan filozófiát tanulni és filozófiai kérdésekkel foglalkozni: ezt nem fogom elárulni, de legyen elég annyi, hogy a megoldás tulajdonképpen semmiben sem cáfolja meg a könyv mondanivalóját, inkább csak gyakorlati tanácsot ad az életre.

 

Ahogy azt már említettem, szerintem idén nyáron nincs is jobb könyv a strandra ennél a kötetnél, szóval hajrá: sör sajtos-tejfölös lángos mellé jobban csúszik az élet és a világ egyik legrégebbi tudományának értelmetlensége!

 

Olvasnál még könyveket? Nem tudod, hogy mit kéne? Segítünk.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás