+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Ugyan eddig a Momentum a jobbikos Bencsik János polgármesterjelöltségét támogatta Pesterzsébeten, úgy döntöttek, mégis a baloldali pártok indulóját támogatják – értesült az Azonnali.

 

A szocialisták pénteken délelőtt küldtek közleményt arról: Balog Róbertet támogatják az ellenzéki pártok. Balog Róbert a FŐTÁV Zrt. egyik vezetőjeként, évtizedes vállalati vezetői tapasztalattal a háta mögött személye garancia Pesterzsébet kiszámítható, emberközpontú, fejlődésre összpontosító jövőjére” – írták. A közleményt az MSZP-n kívül a Párbeszéd, a DK, az LMP és a Momentum jegyezte. Utóbbi párt támogatása pedig már csak azért is számít új fejleménynek, mert a Momentum két hete még azt közölte: a jobbikos Bencsik Jánost szeretné összellenzéki jelöltnek.

 

A Jobbik még nem tekinti lezártnak az ügyet

 

Az Azonnali kereste az ügyben Bencsik Jánost, aki egyben a budapesti Jobbik elnöke is. A politikust meglepte az ellenzéki pártok bejelentésének híre, az Azonnalitól értesült róla.

 

„Ez nekem teljesen új információ. Én a Jobbik-Momentum közös polgármesterjelöltjének tekintettem magam eddig a percig” – mondta.

 

Arról beszélt, a Jobbik és az ellenzéki pártok eddig közösen egyeztettek, és a pártnak senki nem szólt, hogy ezek véget értek volna. „Se felém, sem a Jobbik irányába hivatalos megkeresés vagy értesítés nem érkezett arról, hogy a többi ellenzéki párt lezártnak tekinti az egyeztetéseket. Ebből a szempontból különösen meglepő a Momentum álláspontja, hiszen eddig az én támogatásomat fejezték ki hivatalosan.”

 

Bencsik kérdésünkre elmondta: jelenleg még nem tekintik lezártnak az ügyet, még egyeztetni fognak, vagyis az is elképzelhető, hogy végül visszalép Balog javára, de az is, hogy végül mindenképp elindul.

 

Kommunikációs félreértés volt

 

„Meg vagyok lepve, hogy meg vannak lepve”

 

– nyilatkozta Hajnal Miklós, a Momentum országos elnökségének tagja. Elmondta, információja szerint a momentumos Bedő Dávid egyeztetett az illetékes jobbikos tárgyalópartnerrel a héten a kérdésről. És hogy a Momentum miért változtatott az álláspontján? A Bencsiket támogató bejelentésük után a helyi szervezetükkel is egyeztettek a kérdésben, és a többi párttal is, és úgy látták, hogy az ő preferenciájuk Balog Róbert jelöltsége volt, ezért döntöttek úgy, hogy változtatnak a korábbi álláspontjukon.

 

Az Azonnali az ügyben kereste Bedő Dávidot is, aki arról beszélt: Pesterzsébet kapcsán volt egy kommunikációs félreértés, ami nem világos számára, hogyan következett be, de meg fogják beszélni az ügyet a Jobbikkal. Akárcsak Hajnal Miklós, úgy Bedő Dávid is arról beszélt: Balog és Bencsik közül a jobbikos jelöltet látták alkalmasnak, de aztán a helyi egyeztetéseken az ellenzéki pártok és a helyi Momentum is másként látta a kérdést.

 

Úgy veszik, elfogadták a javaslatukat

 

Az Azonnalinak egy jobbikos forrás arról beszélt: ugyan csütörtökön tettek egy javaslatot Pesterzsébet kapcsán arról, milyen feltételekkel mondanának le a polgármesterjelöltségről, de erre nem kaptak visszajelzést az ellenzéki pártoktól. Így bár a Balog Róbert támogatását bejelentő közleményről nem tudtak, meglepődtek rajta, de ők ezt a maguk részéről úgy értelmezik, hogy ezzel az ellenzéki pártok elfogadták a javaslatukat.

 

Pesterzsébeten egyébként eredetileg az ellenzéki pártok a Jobbik kivételével Szabados Ákos jelenleg független, korábban szocialista polgármestert indították volna, ám őt végül a Fidesz-KDNP fogja támogatni.

 

FOTÓ: Bencsik János / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt.

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás