Még mindig csak találgatják, hogyan keltsék életre az EU lehalt navigációs rendszerét

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.18. 08:09

Egyelőre csak annyit tudni a Galileo, az amerikai GPS alternatívájának szánt európai navigációs rendszer helyreállításáról, hogy egy szakértői csapat már dolgozik rajta.

Még mindig csak találgatják, hogyan keltsék életre az EU lehalt navigációs rendszerét

Bár már egy hete nem működik a Galileo, az Európai Unió navigációs rendszere, még túl korainak tartják megmondani, mikor állhat helyre a szolgáltatás – írja a Politico az Európai Globális Navigációs Műholdrendszer Ügynökség (GNSS) közleményére hivatkozva.

Minden esetre a GNSS szerint

már egy szakértői csapat dolgozik az ügyön gőzerővel, ami nemcsak az ő embereikből, de például az Európai Űrügynökség és az Európai Bizottság munkatársaiból is áll.

Egyébként nem csak a GNSS közleménye semmitmondó, a Politicónak egy bizottsági tisztviselő is csak annyit mondott, az ügyről teljes jelentést csak azt követően tudnak tenni, hogy a problémát megoldották.

A Galileo leállása nagyon kínos az EU-nak, miután a navigációs rendszert az amerikai GPS alternatívájának szánták, és harminc százalékkal pontosabb helymeghatározást ígér. Sőt: az Európai Bizottságnak is kifejezetten rosszul jött a hiba, miután most próbálják győzködni a tagországokat, hogy 2021 és 2027 között fektessenek tizenhat milliárd eurót az EU űrprogramjába, amelynek része a Galileo is. A 2016-ban indult Galileóra eddig tízmilliárd eurót költöttek, és 2020-ra kellene teljes kapacitással működnie.

FOTÓ: ESA/C. Lezy / Wikipedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek