Jogellenesen tiltotta be a zágrábi belügy Fiume történelmi zászlaját

Szerző: Techet Péter
2019.07.18. 08:08

A zágrábi belügy megtiltotta a baloldali vezetésű városnak, hogy a magyar időkből származó trikolórját használja. A horvát Közigazgatási Bíróság azonban most kimondta: jogellenes a tiltás.

Jogellenesen tiltotta be a zágrábi belügy Fiume történelmi zászlaját

Amint arról tavaly a magyar sajtóban egyedüliként az Azonnali beszámolt: a szociáldemokrata vezetésű Fiume (Rijeka) városa az autonómista Fiuméért Lista kezdeményezésére

visszaállította a város zászlajaként a magyar időkben használt piros-sárga-kék trikolórt.

Horvátország azonban annyira központosított ország, hogy csak az államnak lehet trikolórja, a helyi önkormányzatok csak egyszínű zászlókat használhatnak, rajta a címerükkel. Fiumének is ezért ma még hivatalosan egy bugyikék zászlaja van – bár azon rajta van a szintén magyar időkből származó címer.

A FIUMEI TRIKOLÓR

Egy új – pláne trikolórszerű – zászlót a zágrábi belüggyel kell engedélyeztetni. Erre azonban nem került sor, mert a zágrábi konzervatív-liberális kormány belügyminisztériuma szerint a fiumei trikolór szeparatista jelkép. Tehát nem engedélyezte annak használatát – a tiltást tavaly nyáron, majd decemberben is kimondta.

Ebbe sem a város, sem az autonómista párt nem nyugodott bele: a belügyminiszteri tiltást ezért megtámadták a közigazgatási bíróság előtt.

Amint arról kedden a Rijeka Danas honlap beszámolt: a horvát Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság megsemmisítette a trikolór belügyminiszteri tilalmát.

Ez még persze nem jelenti azt, hogy az egykori magyar kikötőváros bevezetheti most már történelmi zászlaját.

Azt ugyanis továbbra is engedélyeznie kell a belügynek, a bíróság csupán új döntésre, eljárásra utasította a tárcát. Fiume egyébként jövőre, 2020-ban Európa kulturális fővárosa lesz – a program mottója szerint a sokszínűség kikötőjeként.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek