Puskás Peti: Meg kell próbálnunk egyszerre túlélni, és nem kevesebbet keresni, mint előtte

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.17. 06:51

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

Puskás Peti: Meg kell próbálnunk egyszerre túlélni, és nem kevesebbet keresni, mint előtte

Mivel most már TÉNYLEG nagyon beindult a nyár, ezért nekünk is itt az ideje szakítani az uncsi politikusok utáni szaladgálással, és lazítani egy kicsit a szereplőgárdán: a következő időszakra minden napra gyártottunk egy rövid beszélgetést a magyar celebvilág minden szegmenséből érkező híresemberrel. A témát azért komolyra vettük, ugyanis a klímaváltozásról és az ehhez kapcsolódó életmódváltásról lesz szó, emiatt kapta a sorozat cselesen a Klímaceleb nevet. Ha téged is érdekel, mennyire foglalkozik ezzel egy énekes, egy realityhős, egy influenszer vagy egy egykori bankrabló, akkor nézz ide mostanában!

Puskás Peti híresen nagy állat- és környezetvédő, az elmúlt pár évben pedig már nem csak magának csinálja, de a rajongóit is próbálja rávenni, hogy ne tegyék tönkre a bolygót. Most úgy tűnik, szintet fog lépni ebben. Ha érdekelnek a Klímaceleb előző részei, kattints ide!

+ + +

Mennyit foglalkozol a klímaváltozással?

Mostanában szerintem a napjaim 30-40 százalékát ez teszi ki.

De tevékenyen, vagy olvasol róla?

Mindkettő. Azért nem mondok még túl sok konkrétumot, mert még csak készülőben vannak, de rengeteg erről szóló projektben vagyok most benne. Közéleti személyiségeket és civileket próbálunk majd összefogni klímavédelmi célzattal. Nagyon fontos, hogy valaki foglalkozzon ezzel a tévében látható arcok közül. 

A mindennapi életben mit teszel érte?

Az elmúlt pár évben teljes életmódváltáson estem át azért, hogy minél kisebb ökolábnyommal éljem az életem. Vegán vagyok, fákat ültetek, rovarhotelt csinálok, spórolok a vízzel és a kajával.

Mindent szelektíven gyűjtök, de már a teljes The Biebers is.

Másoknak szoktál szólni, hogy éljenek tudatosabban?

Nem szólni szoktam, de azért van hatásom a zenekarban, a színházban, de még az X-Faktorban is. Most a stúdió öltözőibe szereztettem szelektív hulladékgyűjtőt, de például ByeAlex már egy ideje nem eszik húst. Nem szólok bele, de mondjuk felszedem a földről a szemetet, de még a csikket is más után, és aztán elbeszélgetek vele ha úgy van, hogy miért fontos ez. A másik énekesünk, Eka például már nem dobja el a csikkeit, pedig dohányzik. 

Ahhoz mit szólsz, hogy jöttek olyan emberek, akik szerint ez az egész hülyeség, és nem is lesz baj belőle?

Ugyanaz van, mint az 1990-es években a dohányzással. Akkor is minden nagyobb cég tagadta, hogy baj lehetne tőle, hiszen mindenki rengeteg pénzt költött. Aztán amikor sajnos meghaltak azok, akik már rég cigiztek, akkor nem lehetett mellébeszélni. De szerintem ameddig egy tejesdobozon rajta lehet egy mosolygó tehén, addig szembe kell ezekkel szállni, mert jól láthatóan nem tudunk erkölcsileg mit kezdeni a valósággal. Az embereknek többet kell vásárolni, erre épül a gazdaság.

Paradigmaváltásra van szükség, és meg kell találni, hogyan tudunk egyszerre túlélni és nem kevesebbet keresni, mint előtte.

De amúgy pozitív vagyok, hiszen az elmúlt években is nagy fejlődés történt, és a környezetem is rájött, hogy nem olyan nehéz változtatni. Egyre többen akarnak odaállni emellé.

Téged mennyire kapott el a klímaszorongás? Félsz tőle, hogy mi lesz 30-40 év múlva?

Eléggé. Azért szorongok, mert tudom, hogy tök egyszerű volt leszoknom bizonyos dolgokról, erre bemegyek a boltba, és látom hogy mindenki veszi továbbra is a műanyagszatyrokat. De mondok mást: ha te éttermi vezető lennél, és egész nap olvasod, hogy be kell szüntetni a műanyag szívószálakat, ami tényleg a világ egyik legfeleslegesebb dolga, akkor nem az lenne, hogy azt mondod, hogy nem adok szívószálat? Amikor szkeptikus vagyok, azért van, mert az emberek egy része egyszerűen nem foglalkozik ezzel és még apró dolgokon is képtelen változtatni.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek