Jogállamban a hitelt vissza kell fizetni, mondja a Pécset eladósító polgármester

2019.07.17. 18:57

A leköszönő fideszes Páva Zsolttal egy pécsi döneres előtt futottunk össze. Akár ellenzéki utódjának is adna tanácsot. Gyorsinterjú!

A Fidesz inkább egy exvízilabdázót indít Pécsen polgármesternek az őszi önkormányzati választáson, semmint, hogy újrázni próbáljon a várost eddig vezető Páva Zsolt, akinek a keze alatt olyan súlyossá vált a város (korábban sem rózsás) pénzügyi helyzete 2017 nyarára, hogy végül egy állami hitellel mentették meg Pécset a csődtől. A hitellel az is járt, hogy saját pártja egy gyámkodó testületet rakott Páva nyakába, amiben fideszes országgyűlési képviselők vannak, illetve a korábbi alpolgármester, akinek ekként némi köze szintén kellett, hogy legyen az eladósodáshoz.

Páva Zsolttól az ügy kapcsán korábban többször is próbáltunk interjút kérni, de a városháza sajtósai mindig lepattintottak bennünket. Most viszont Pécs belvárosában sétálva megláttuk a polgármestert a városházával szemközti döneresnél, és megragadtunk az alkalmat, hogy kérdezzünk tőle párat.

Mint kiderült, Páva egyáltalán nem úgy értelmezi a fenti sztorit, hogy őt gyámság alá helyezték, sőt, nem is értette az erre vonatkozó kérdést. Pécs hitelével kapcsolatban – ami a mentőcsomagnak köszönhetően immár az állam felé áll fenn – megkérdeztük tőle: mit szól hozzá, hogy az LMP-t leszámítva az összellenzék által támogatott Péterffy Attila polgármesterjelölt nem akarja azt visszafizetni

Páva erre a jogállamisággal érvelt: ezek aláírt szerződések, és be kell őket tartani – legalábbis jogállamban, és úgy tudja, itt az van.

És hogy adna-e tanácsot az utódjának, akár akkor is ha ősztől a polgármester ellenzéki lesz? „Ha kapok felkérést, és tudom, mire irányul a megkeresés, nyilván nem fogok elugrani előle”.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek