Az Amazon körmére néz az Európai Bizottság

Szerző: Pintér Bence
2019.07.17. 18:10

Mindeközben a francia pénzügyminiszter nekiment a Facebook saját tervezett kriptovalutájának.

Az Amazon körmére néz az Európai Bizottság

Rossz napja volt ma Európában a techóriásoknak: először a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire közölte, hogy a Facebook tervezett kriptovalutája, a Facebook sem vonhatja majd ki magát a szabályozás alól, aztán

Margrethe Vestager versenyjogi EU-biztos jelentette be, hogy megvizsgálják az Amazon adatkezelési módszereit,

egészen pontosan azt, hogy hogyan kezelik és használják a platformjukat használó viszonteladók adatait.

Vestager szerint egyre többen vásárolnak online, és teszik ezt sokan olyan nagy platformokon, mint az Amazon. Szerinte ki kell vizsgálni, hogy az Amazon – ami egyszerre nyújt felületet a tranzakciókhoz, és vesz részt maga is a kereskedelemben – menyiben próbálja korlátozni a szabad versenyt, megkárosítva ezzel az európai fogyasztókat.

Az Európai Bizottság előzetes vizsgálata ugyanis azt mutatta, hogy az Amazon felhasználja azokat az adatokat, amelyek akkor keletkeznek, amikor az Amazonon más eladók üzletelnek. Vestager ezért megígérte, hogy alaposan körmére fog nézni az amerikai techóriásnak: megvizsgálják, milyen szerződéseket kötnek ezekkel a cégekkel, illetve hogy pontosan milyen metódussal kerülnek be termékek az Amazon keresőfelületén megjelenő kiemelt dobozba.

Eközben Párizsban is terítéken a Facebook pénze, a Libra

A Facebook jövőre tervezi elindítani saját pénzét, a Librát, amit már most kritizált a brit és az amerikai kormányzat, illetve az IMF is.

A kritikusok közé most beállt a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire is, aki szerint egyértelműen szükség lesz a Libra rendes szabályozására,

hiszen ha nem szabályoznák, akkor simán lehetne például pénzmosásra használni. A pénzt jövőre vezetné be a Facebook.

Kevésbé nagy az egyetértés Washington és Párizs között a techcégekre kivetett adóról, amelynek bevezetését Franciaországon kívül Ausztriában és Csehországban is fontolgatják: az USA már bedobta, hogy ha ezt tényleg bevezetik Franciaországban, akkor megduplázzák a francia cégek adóit. Olyan cégekre vonatkozna Franciaországban a három százalékos adó, akik világszerte 750 millió eurós (kb. 236 milliárd forintos) forgalmat generálnak, és ebből legalább 25 millió eurót (kb. nyolcmilliárd forintot) Franciaországban.

FOTÓ: Pexels

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek