Von der Leyent meg fogják választani ma, és azt is elmondom, miért

Illés Gergő

Szerző:
Illés Gergő

2019.07.16. 13:00

Ursula von der Leyen ha a felszínen nem is volt a legmeggyőzőbb bizottsági elnökjelölt, úgy tűnik, a háttérben ügyesen lobbizhatott, jól ígérgethetett.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Ursula von der Leyen a dolgok jelen állása szerint valószínűleg az Európai Bizottság új elnöke lesz. És nem azért, mert olyan fantasztikus beszédet mondott volna, hogy az összes, eddig bizonytalan liberálisnak és szocialistának könnybe lábadt a szeme, hanem azért, mert sikerült mindkettejük számára elég dolgot összeígérnie,

így pedig már hirtelen a balközép S&D-nek is elég szociális lett a kereszténydemokrata politikus, ahogy a liberális Renew Europe is egy titkos háttértárgyalásos kompromisszumjelölttel képzeli el Európa megújítását.

Fintorgó szocdemek

Ha saját pártcsaládján, az Európai Néppárton felül leszavaz rá a szocialisták és a liberálisok zöme, az nagy siker lesz von der Leyen számára, a három pártcsaládnak együtt 444 képviselői helye van a 751-ből, ez már bőven többség. Persze utóbbi két pártcsalád aligha fog egy emberként leszavazni a jelöltre, a német szocdemek delegációja rögtön élből el is utasítja VDL jelölését. Ennek két nagy oka van: az SPD meglehetősen elégedetlen a politikus védelmi miniszterként betöltött munkájával,

valamint nehezményezik, hogy csak a háttértárgyaláson merült fel a neve, ezáltal pedig von der Leyen indirekt módon Orbán jelöltje is.

Így hiába ismerte el a keddi vitán még egy SPD-s politikus is, hogy követeléseik közül sokat maga VDL is beígért, mégsem fogják támogatni. Lehetnek még kérdőjelek persze az S&D frakciójában, például még nem tudni, az erről konzultációt indító magyar DK-sok leszavaznak-e a migránssimogató, globalista védelmi miniszterre, akit valószínűleg a Fidesz is támogatni fog. Ezen felül én személy szerint kíváncsi lennék a román szocdem szavazatokra is, akiknek legnagyobb politikai ellenfele otthon pont a néppárti – ezzel a VDL-t támogató PNL. 

Háttéralkuval megvehető liberálisok

Sokkal simább a helyzet Európa liberális megújítói között, ugyanis a párt vezető személyiségei közül bár senki nem tett egyértelmű nyilatkozatot felszólalásában, implicite egyértelműen jelezték, hogy von der Leyen számíthat a 108 fős Renew Europe képviselőcsoportjára. Dacian Cioloș frakcióvezető például nem győzte dicsérni a nemileg kiegyenlített Bizottság ötletét, és lelkendezett a kétéves, Európa jövőjéről szóló konferencia bedobásával kapcsolatban is (ami amúgy Cioloș ötlete). Állítólag a konferencia vezetőjének a most fontosabb pozíció nélkül maradt volt ALDE-frakcióvezető Guy Verhofstadtot tennék meg, persze ezek még egészen homályos tervek.

Mindenesetre egyvalami biztosan látszott: a Renew kínosan ügyelt rá, hogy felszólalásaik folyamán ne nagyon támadják von der Leyent, maximum azért dorgálják meg egy kicsit, hogy nem indult Spitzenkandidatként. De ha valóban leszavaz von der Leyenre a liberális frakció,

úgy látszik, Európa megújítóinak elég az, ha egy háttéralku folyamán odapasszolják neki az Európai Tanács elnökségét

(Charles Michel belga exminiszterelnök lesz az).

Hoppon maradt jobbosok

És a többiek? A Zöldek és a szélsőbalos GUE/NGL már előre jelezte, hogy nem támogatják a bizottsági elnökjelöltet, pedig előbbieknek próbált is udvarolni bőven a német védelmi miniszter, beszédében tényleg a csillagokat is leígérte nekik. Ami nem csoda: ha a szocdemek és a liberálisok mégsem támogatnák olyan nagy számban az esti szavazáson, igen jól fog jönni egy pár lepottyanó zöld szavazat, akár még sorsdöntő is lehet majd.

Ezzel pedig az EU-s csúcspozíciók hiánya miatt (egyébként jogosan) elégedetlenkedő konzervatívokra és a Salvini-féle szélsőjobbos ID-frakcióra, pláne a Farage-féle brexitesekre nem is lesz szükség.

Ursula von der Leyen ha a felszínen nem is volt a legmeggyőzőbb bizottsági elnökjelölt, úgy tűnik, a háttérben ügyesen lobbizhatott, jól ígérgethetett.

Ezért –  bár a szavazásig semmit nem merek biztosra mondani – egyre inkább úgy tűnik, hogy a néppárti-szoci-liberális paktum eredményeképp új elnöke lehet az Európai Bizottságnak.

Egy év múlva senki nem fog rá emlékezni, milyen körülmények között választották meg, s akkor már nem az előéletét, hanem a bizottsági elnökként végzett munkáját fogjuk boncolgatni. Viel Glück, Frau Präsidentin!

Olvass még több cikket Illés Gergőtől az Azonnalin!

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek