Nagyon szűken szavazta csak meg Ursula von der Leyent az Európai Parlament

Szerző: Illés Gergő
2019.07.16. 19:47

Ha a fideszesek ellene szavaznak, máris elbukott volna von der Leyen jelölése. A német politikus végül hozta a kötelezőt, kilenc szavazattal többet kapott a minimumnál.

Nagyon szűken szavazta csak meg Ursula von der Leyent az Európai Parlament

Megválasztották kedden este az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Ursula von der Leyen német (ex-)védelmi minisztert az Európai Bizottság új elnökének.

A parlamenti szavazás sokkal szorosabb eredménnyel zárult, mint arra előzetesen számítani lehetett: von der Leyennek 374 szavazatra volt szüksége a parlamenti többséghez, végül 383-at szerzett meg. Ez azért is kudarcos az újdonsült elnök számára, mert az őt támogató Európai Néppárt, a liberális Renew Europe és a szocialista S&D-frakciók

összesen 444 képviselői hellyel bírnak, mégis sokkal kevesebb igenlő szavazat érkezett csupán az elnökjelöltre.

Von der Leyen ellen 327-en szavaztak, huszonketten tartózkodtak, míg egyvalaki érvénytelenül szavazott. Az új bizottsági elnök azt a politikai eredményt már elérte, hogy egy platformra hozta a Fideszt az ellenzéke egy részével: a kormánypárt mellett a DK és a Momentum EP-képviselői is megszavazták von der Leyent, a Jobbik és az MSZP viszont ellene szavazott.

Az Európai Bizottság újdonsült elnöke megválasztása után épp az EP strasbourgi üléstermében fogadja a gratulációkat, ezt követően sajtótájékoztatót tart, melyről az Azonnali élőben tudósít majd nektek, ehhez kövessétek figyelemmel percről percre tudósításunkat.

FOTÓ: Mathieu Cugnot / Európai Parlament

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek