+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bakó Bea & Bukovics Martin & Techet Péter
2019. július 16. kedd, 08:13
Élőben tudósítunk Strasbourgból, ahol kedden szűk többséggel ugyan, de megszavazta az Európai Parlament az Európai Bizottság élére Ursula von der Leyen német védelmi minisztert: a bizottsági elnökjelölt úgy látszik, ügyesen lobbizott, egyre többen állnak ki mellette. Percről percre mutatjuk, mi folyik az EP-ben!

+ + + CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL, FRISSÍTÉSHEZ NYOMOGASD BUZGÓN AZ F5 GOMBOT! + + +

 

Győz a „background politics” – vagyis a titkos tárgyalószobák politikája –, avagy az Európai Parlament szétbarmolja az EU-s állam- és kormányfők nyári vakációját? Leginkább ez a kérdés az EP keddi strasbourgi plenáris ülésén, ahol a képviselők arról szavaznak majd, hogy elfogadják-e az Európai Tanács jelöltjét, Ursula von der Leyen német védelmi minisztert a leginkább az EU kormányának számító Európai Bizottság elnöki tisztségére.

 

Ha felszáll a fehér füst, új uniós vezetőt avathatunk, ám ha a Parlament vétóz, az állam- és kormányfőknek 30 napon belül kell új jelöltet találniuk, jó eséllyel nyári szabadságuk közepén.

 

 

összesen: 93 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5

Illés Gergő

Minden jónak vége szakad egyszer
2019. július 16. 20:40

Így az én percről percre tudósításom sem tarthat örökké. Még szerencse, hiszen elegetek lehet már az uniós politikáról mára, hát még az arcomból minden második bejegyzés mellett.

Azért összegzek egyet gyorsan:

+Ursula von der Leyen ma még mosolyog. Még. A kilencfős többségre nem lehet várat építeni, az hamar összedőlhet. Akár már azzal is, ha a britek kihullanak az EP-ből a brexittel.

+Jól tippeltem, bár majdnem ráfáztam. Végül viszont működtek a háttéralkuk és a pártcsoportoknak tett ígérgetések, úgy látszik az Európai Parlamentet is meg lehet kerülni, ha az hagyja magát megkerülni.

+Törékeny Európai Bizottságra számítok. Von der Leyennek sokkal több érdeket kell szem előtt tartania, sokkal több ígéretet fognak rajta számon kérni, mivel sokkal többet kellett ígérnie, hogy elég támogatást nyerjen magának. 

+A Fidesz megakadályozhatta volna a migránssimogató globalista, föderalista von der Leyen jelölését, aki múltjával és lépéseivel minden okot megadott erre. A Fidesz gyengeségét jelzi a Néppárton belül, hogy ezt nem tudták, vagy nem merték megtenni.

Ennyi volt, mára búcsúzom, de annyi biztos, hogy fogunk még hallani von der Leyenről. Addig is, au revoir!

+1999-ben Romano Prodit 392 szavazattal, 72 ellenszavazat mellett választották meg, 
+2004-ben José Manuel Barroso 413 voksot kapott 251 ellenében, 
+2009-ben ugyanő 382 szavazatot kapott, 219 ellenzés mellett.
+Jean-Claude Juncker jelölését 2014-ben 422-en támogatták és 250-en ellenezték,
+idén viszont von der Leyen jelölésére 383-an nyomtak igent, és 327-en nemet.

Ilyen szűk többség mellett nehéz lesz a munka, de az is igaz, amit VDL mondott, hogy csupán tizenhárom napja kezdte meg kampányát, ez pedig elég rövid idő.

Illés Gergő

Kitűnő kérdések, kitérő válaszok
2019. július 16. 20:26

Itt van három kérdés, amelyet olyan uniós újságírók tettek fel, akiket velem ellentétben fel is szólítottak. De nem bánom, a kérdések egytől egyik kiválóak, egy a közös bennük, hogy normális választ nem kaptunk rájuk:

+Teljesen elfeledkeztek Közép- és Kelet-Európáról az uniós csúcspozíciók elosztásánál, mit tenne ezért von der Leyen?

+Nagyon szűk volt a többség, mellyel végül megválasztották az új elnököt, és egy rakás brit képviselő is volt a támogatói között, akik novembertől lehet, hogy már nem ülnek majd a parlamentben. Szóval fog újabb szavazást tartani magáról a brexit után annak fényében, hogy lehet, hogy a britek nélkül többsége sem lenne?

+Jelölti beszédében kiállt Európa egysége és az EU mellett is. Ennek fényében dolgozna együtt euroszkeptikus EU-biztosokkal, például ha Olaszország egy olyat jelöl?

Nos, talán ezekre az idő majd megadja a választ.

Ezt a kérdést tette fel a sajtótájékoztató folyamán egy újságíró. Hát azért, mondja von der Leyen, „mert európainak születtem”, az új bizottsági elnök Brüsszelben nőtt fel, és mindig is vissza akart térni. Kicsit meg is dicsérte Angela Merkelt, a mellette töltött 13 év alatt rengeteget tanult, mondta. 

Egyébként ez volt az egész sajtótájékoztató során az egyetlen kérdés, amire von der Leyen egyenesen tudott válaszolni, ami egy kicsit is kellemetlenebb volt, arra adott valami kitűnő kitérő választ. Mindjárt mondok is egy-két kérdést, amire nem sikerült normális választ adni!

Illés Gergő

Férfi és női biztosok
2019. július 16. 20:02

Örömmel fogja az EU-ban tölteni a nyári időszakot az újdonsült elnök, aki rögtön elkezdené a munkát, például kéri majd a tagállamoktól az EU-biztosjelölteket: egy férfit és egy nőt, ugyanis nemi egyenlőség lesz az új Bizottságon belül.

Illés Gergő

A sajtótájékoztatón az első kérdést rögtön azzal kapcsolatban kapta VDL, hogy csak kilenccel több szavazatot szerzett a minimumnál. Az újdonsült elnök szerint a többség az többség, és két hete még álmodni sem mert volna ilyen eredményről. Ezért folyamatosan dolgozni fog, hogy meggyőzze a pártcsoportokat. Ez egy erős alap, melyre lehet építkezni, vélte.

Bukovics Martin

Lehetne rosszabb nála
2019. július 16. 19:57

A berlini baloldali Die Tageszeitung holnapi címlapja rezignáltan veszi tudomásul, hogy öt éven keresztül egy sikertelen német minisztert kell nézniük az EU topvezetőjének szerepében. A főcím az, hogy nem ettől [a döntéstől] fog Európa hanyatlani.

 

Illés Gergő

Von der Leyen sajtót tájékoztat
2019. július 16. 19:52

Az Azonnali előkelő helyről, a második sorból tudósít.

 

Illés Gergő

Ursula von der Leyen hivatalosan is elnyerte az Európai Bizottság elnöki tisztségét, de sokkal szorosabban, mint arra számítani lehetett. A 733 megjelent képviselőből 374 szavazatra volt szükség.

Ebből von der Leyen 383 szavazatot nyert el, ellene 327-en szavaztak. 22-en tartózkodtak, míg egyvalaki üresen hagyta a szavazólapot.

Illés Gergő

Barroso máris gratulált
2019. július 16. 19:32

Pedig még nincsenek is hivatalos eredmények! Mindenesetre az Európai Bizottságot 2004 és 2014 között vezető portugál politikus gratuálciója talán tekinthető egy félhivatalos megerősítésnek is...

Márpedig ez fog történni, Twitteren cirkuláló EP-s belsős források szerint a párt EP-képviselői beálltak von der Leyen mögé még akkor is, ha pártcsaládjuk, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) eléggé VDL ellen vannak. A Kaczynski-féle Jog és Igazságosságnak 26 képviselője van, ez pedig már az Európai Parlamentben sem kis szám.

Ha még mindez nem lenne elég vicces, az EU-ból kifelé evickélő britek négy tory képviselője is igent mond von der Leyenre, pedig ők is az ECR-ben ülnek. 

Illés Gergő

Perceken belül jön az eredmény
2019. július 16. 19:20

Ezt már az EP sajtószolgálata ígéri Twitteren az igencsak megfáradt újságíróknak. Sajnos titkos szavazás van, szóval nem tudjuk majd név szerint, ki az, aki támogatta, és ki az aki ellenezte von der Leyen jelölését, bár találgatni azért lehet.

Illés Gergő

Így néz ki egy szavazólap
2019. július 16. 19:02

Ezt például Manon Aubry, a szélsőbalos Engedetlen Franciaország EP-képviselője posztolta Twitterére. A nem-szavazat sem véletlen: a parlamentben ülő 41 fős GUE/NGL baloldali frakció nem szavazza meg von der Leyen jelölését.

Neccesnek indult, de sima győzelem lehet belőle, mi az? Hát mi más, mint Ursula von der Leyen bizottsági elnöki jelölése. Miután Dacian Cioloș európamegújító liberálisai is támogatásukról biztosították VDL-t, most a 154 fős S&D képviselőcsoport adott ki közleményt, melyben szintén odaálltak a német védelmi miniszter mögé. Aki mellesleg mára egész közel került ahhoz, hogy ne német védelmi miniszter, hanem az Európai Bizottság leendő elnöke legyen.

Aki viszont a szocialistáktól biztosan nem szavaz majd von der Leyenre, az Ujhelyi István az MSZP-ből (elvi okokból), valamint a német szocdem frakció, akik otthon együtt kormányozzák a CDU/CSU-szövetséggel Németországot, és nem túl elégedettek a védelmi miniszter tevékenységével.

Például Ujhelyi Istvánnak a képen látható U-Z-szekcióba kellett mennie szavazni, míg Szájer József a kép sarkában levő S-T urnánál szavazhatott.

Illés Gergő

Micsoda csődület, micsoda pezsgés!
2019. július 16. 18:29

Hát így néz ki egy szavazás az Európai Parlamentben az Európai Bizottság következő elnökéről:

Illés Gergő

Kezdődik a szavazás
2019. július 16. 18:07

Csordulásig megtelt az ülésterem, lassan mindenki lecsücsül, s kezdődhet a szavazás. Körömrágás indul.

Emlékeztető: 374 szavazat kell az abszolút többséghez, a VDL mögött álló, vagy támogatásával kapcsolatban nem elutasító képviselők 444-en vannak, vagyis jó esélyekkel indul a jelölt.

Illés Gergő

Halmai Katalin, a Népszava uniós tudósítója megnézte, a magyar pártok közül ki is áll majd be a német védelmi miniszter mögé, és ki az, aki ellene szavaz. Ha itthon kéne megválasztani von der Leyent könnyebb dolga lenne, ugyanis:

+A Fidesz 13, a DK 4 és a Momentum 2 képviselője igennel fog szavazni a kinevezésre, ez 19 fő a 21-ből

+Az MSZP-től Ujhelyi István és a Jobbiktól Gyöngyösi Márton pedig nemmel, ez pedig csak kettő.

Pár képviselőt a szavazás előtt már mi is megkérdeztünk, körképünket itt olvashatod el.

Ezt kérdeztük Cioloș sajtótájékoztatóján Renew Europe (Újítsuk meg Európát) frakció elnökétől. A román politikus az Azonnali kérdésére elmondta: ahhoz, hogy megkezdődjön Európa megújítása, szükség lesz a többek között von der Leyen által is támogatott kétéves európai konferenciára, ahol a jövőben tisztáznák a Spitzenkandidat-rendszerrel kapcsolatos kérdéseket is.

Egyébként is számos baja van a jelenlegi csúcsjelölti rendszernek, mert nagyon limitált, kevesen tudnak csak közvetlenül az Európai Bizottság leendő elnökére szavazni, mondta Cioloș, aki szerint jelenleg remek helyzetben vannak, hogy a reform felé tolják a tárgyalásokat: a parlamentben többséget élvez a konferencia ötlete, az Európai Tanács új elnöke, a liberális Charles Michel pedig szintén támogatja azt. 

Cioloș emellett kiemelte: legtöbb követelésük a napirendre került, és az Európai Parlamentnek sosem volt ekkora szava a leendő elnök napirendjének alakításában, még akkor is, ha a Spitzenkandidat-rendszert nem alkalmazták. Első alkalommal kellett ugyanis az elnökjelöltnek több politikai csoportnál is házalni és ígéreteket tennie, hogy elnyerje a megválasztáshoz elégséges szavazatokat.

Illés Gergő

A liberálisok rábólintanak VDL-re
2019. július 16. 17:39

Dacian Cioloș, a liberális Renew Europe frakcióvezetője délutáni sajtótájékoztatóján közölte, támogatják Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára. Ezzel a 182 fős EPP biztos támogatása mellett VDL maga mögött tudhatja a 108 fős Renew Europe frakciójának támogatását is. A nagy kérdőjel: a szocdemek, nekik 154 helyük van, ők hiányoznak az abszolút többséghez.

Cioloș kérdésre hozzátette: a Renew-frakcióból kevesebb, mint öt ember nem támogatja csak VDL megválasztását.

összesen: 93 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Három fertőzési gócpontot azonosítottak be, ebből egy bánsági, egy erdélyi.

A főváros már beszerezte az ehhez szükséges maszkokokat, de kell pár nap, míg ezek meg is érkeznek, tudtuk meg Karácsony Gergely főpolgármestertől.

Csütörtök tizenhárom EPP-tagpárt szólított fel a Fidesz kizárására a pártcsaládból, Orbán azt mondja, most a magyar embereket védi, ezért nincs ideje erről beszélni.

Az országos tisztifőorvos szerint ez nem segíti a járvány kezelését. Összefoglaltuk, mi hangzott el a pénteki koronatájékoztatón!

Míg Belaruszban szinte az élet változatlanul folyik tovább járvány idején, és az ország elnöke is inkább traktorozásra szólítja fel lakosait, Litvánia szerint Belarusz titkolózik és próbálja eltussolni a járvány valódi mértékét.

A halálos áldozatok mindegyike krónikus beteg volt, a regisztrált fertőzöttek száma pedig elhagyta a hatszáz főt.

A mikroblog-szolgáltató összesen öt ország kamuhálózatát törölte, de ebből Szerbiának nagyobb bázisa volt, mint a másik négynek összesen.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás